0530 708 54 54
0530 708 54 54
07 Aralık 2018 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:07 Aralık 2018 Cuma 08:00:00

KOBİ'ler rekabetle büyüyecek 

İllerde rekabetin artırılması ve yazılım sektörünün geliştirilmesi için KOBİ’lere 734 milyon liralık yeni kaynak sağlanacak. Bu kapsamda 2 bin 545 işletmeye destek verilecek.

Uluslararası ticarette KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak, ihracattan daha fazla pay almasını sağlamak için “illerde rekabet” temasıyla KOBİ’lere yeni bir destek sağlanacak. KOSGEB destekleri kapsamında, KOBİ Gelişim Destek Programı’yla (KOBİGEL) imalat sanayiinde faaliyet gösteren, yüksek teknolojili, katma değerli üretim yapan KOBİ'lere yeni destek programı cansuyu olacak. 

YOL HARİTASI HAZIRLANDI

KOSGEB destekleri, yakında ilan edilecek ‘Uçtan Uca Yerlileşme' programı çerçevesinde cari açığı azaltacak yüksek teknolojili stratejik ürünlerin geliştirilmesi için daha etkin kullanılacak. “Teknoloji tabanlı ve katma değer üreten KOBİ'leri destekleyerek uluslararası rekabetin aktörleri haline getirmek” vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren KOSGEB’le Sanayi Bakanlığı tarafından, bu çerçevede 10 maddelik yol haritası hazırlandı. Belirlenen koşullar dahilinde vizyon değişikliği yapılarak teknoloji tabanlı işletmelere ağırlık verilecek. 

ÜRETİM ÖN PLANA ÇIKACAK 

Yol haritasında yer alan “Bölgesel, Sektörel ve İşletmeye Özgü Destek Modeli Tasarlanması ve Uygulanması” bağlamında KOBİ Gelişim Destek Programı’yla işletmelerin projeleri desteklenecek. KOBİ Gelişim Destek Programı'nın (KOBİGEL) 2018 yılındaki uygulamasında her ilin kendi imalat sanayii potansiyelini dikkate alan bir yaklaşım benimsendi. Programın 2018 yılı proje teklif çağrısının teması, 'İllerde Rekabet Avantajına Sahip İmalat Sanayii Sektörlerinin ve Yazılım Sektörünün Rekabet Gücünün Geliştirilmesi' olarak belirlendi.

2.545 şirket faydalanacak

Destek almaya hak kazanan 2 bin 545 işletmeye bakıldığında, ilk sırada 297 projeyle İstanbul yer aldı. İstanbul'u 198 projeyle Ankara, 193 projeyle İzmir, 165 projeyle Konya, 159 projeyle Bursa, 143 projeyle Kayseri, 100 projeyle Kocaeli takip etti. Denizli'de 73, Adana'da 54, Samsun'da 50 projenin desteklenmesi kararı alındı. Desteğin yüzde 82'sinin (602 milyon lira) proje sahiplerinin makine-teçhizat giderleri, yüzde 11'inin (80.8 milyon lira) personel giderleri, kalan yüzde 7'sinin (51.4 milyon lira) yazılım ve hizmet alımı giderleri için kullandırılacak. 

BÜTÇE 734 MİLYON LİRA

Söz konusu destek programı kapsamında 4 bin 512 proje başvurusu alındı. Değerlendirmeler sonucunda 2 bin 545 işletme destek almaya hak kazandı. Baraj puanını geçen tüm işletmelerin destek kapsamına alınabilmesi için program bütçesi 734.2 milyon liraya yükseltildi. Proje başına destek üst limiti 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon lira olarak belirlendi. KOSGEB ayrıca uygun göreceği gider üzerinden hesaplanacak yüzde 30'luk bir tutarı, teminat karşılığı olarak 'erken ödeme' adı altında, harcama yapılmadan önce ödeyebilecek. 

İşletmelere kur desteği 

Destek programı kapsamında proje başvuruları ağustosta yaşanan döviz kuru yükselişinden önce alınmıştı. Bu nedenle projeleri yürütecek işletmelerin olası mağduriyetleri de düşünüldü. Bu kapsamda KOSGEB ve Sanayi Bakanlığı ortak kararıyla, projelerdeki yerli malı belgeli makine, teçhizat ve donanımlar için kurulların uygun bulduğu tutar yüzde 25, diğer makine, teçhizat ve donanımlarının tutarlarının yüzde 10 artırılması kararlaştırıldı. Bunun için proje sahiplerinin projelerinde revizyon talep etmesi ve kurulların bu talepleri görüşmesine gerek olmayacak. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX