0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Nisan 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:16 Nisan 2019 Salı 08:00:00

'Türkiye ne alacağına kendisi karar verir'

NATO Parlamenter Asamblesi Başkanı Moon ve NATO PA Başkan Yardımcısı Kappen, Türkiye'nin istediği hava savunma sistemini alma hakkına sahip olduğunu söyledi. 

Antalya'daki NATO Parlamenterler Asamblesi Semineri'ne katılan ittifakın etkili isimleri S-400 alımı konusunda Türkiye'ye destek açıklamalarda bulundu. NATO Parlamenter Asamblesi (PA) Başkanı Madeleine Moon, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi almasının kendi kararı olduğunu belirterek, “Türkiye ne alacağıyla ilgili kararı kendisi verir” dedi. 

TÜRKİYE GÜÇLÜ MÜTTEFİK 

Türkiye'yi güçlü ve aktif bir NATO müttefiki olarak tanımlayan Moon, “Türkiye, çok kritik olaylarda ve süreçlerde önemli roller üstleniyor. Afganistan, Irak ve Kosova’daki rolünü buna örnek gösterebiliriz. Türkiye, NATO için sorumluluk alabilen, güçlü ve sağlam bir müttefik” ifadesini kullandı. Moon, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Türkiye'nin S-400 almasının kendi kararı olduğu açıklamasına dikkati çekerek, “Sekreter Stoltenberg haklı. Her NATO üyesi ülkenin satın aldığı şey o devletin kararıdır. NATO, kimseye ne alacağını ya da ne yapacağını söylemez” dedi.

PATRIOT TALEBİ KARŞILANMADI 

NATO PA Başkan Yardımcısı Franklin Van Kappen de Türk ordusunun NATO'nun ikinci büyük ordusu olduğunun altını çizerek, “Bu nedenle Türkiye’nin NATO’nun bir parçası olmasından mutluluk duyuyoruz ve öyle kalmasını istiyoruz. Türkiye’yi yanımızda tutmak istiyoruz” diye konuştu. Türkiye'nin uzun dönemdir Patriotlar için talepte bulunduğunu, buna rağmen alamadığını dile getiren Kappen, “Türkiye'nin kendi hava savunma sistemine sahip olma hakkı var” diye konuştu. 

İSTİKRARIN KİLİT ÜLKESİ

NATO PA Akdeniz ve Ortadoğu Özel Grubu Başkanı Philippe Folliot da, Türkiye'nin NATO içinde yalnızca çok önemli roller üstlenen bir müttefik değil aynı zamanda bölgesindeki istikrarın korunmasında kilit role sahip bir ülke olduğunu söyledi. Folliot, Türkiye'nin S-400 talebiyle ilgili de Türkiye'nin yalnızca S-400 değil istediği silahı almakta özgür olduğunu vurguladı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX