0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Temmuz 2019 Çarşamba 15:05:00 - Güncelleme:17 Temmuz 2019 Çarşamba 23:55:00

Son dakika... Erbil'de restorana silahlı saldırı! 1 Türk diplomat şehit oldu

Erbil kentinde Türk konsolosluk çalışanlarının da bulunduğu restorana silahlı saldırı düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" denildi.

Irak'ın Erbil kentinde bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan bir kişi şehit oldu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: GEREKİRSE HEYET GÖNDERİRİZ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Erbil'deki saldırıyla ilgili Bağdat ve Erbil ile temas halinde olduklarını gerekirse heyet gönderileceğini bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu''nun açıklamasından satır başları:

Saldırganlar yan masada Iraklı iki kişiye daha saldırıyor, hem Erbil hem de Bağdat ile temas halindeyiz. Saldırı 3 kişi tarafından düzenlendi aydınlatmaya çalışıyoruz. Gerekirse heyet göndeririz, temas halindeyiz. 

Net bilgi vermek için bunun aydınlatılması gerekiyor.

TÜM YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Irak'ın Erbil kentinde bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan bir kişi şehit oldu.  AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli diplomatlar, yemek yemek için gittikleri restoranda silahlı saldırıya uğradı. Restoran sahibinin paylaştığı bilgilere göre, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırgan, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı.

Saldırı sonucu bir Türk diplomat olay yerinde şehit oldu.

Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi. Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN KINAMA

Başkan Erdoğan, Irak'ın kuzeyinde Erbil şehrinde bir Türk diplomatın şehit edildiği saldırıyı resmi Twitter hesabından yayımladığı mesajla kınadı.

Başkan Erdoğan, "Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir." ifadelerini kullandı.

AK PARTİ SÖZCÜ ÇELİK: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğundaki görevlinin şehit olduğu saldırıyla ilgili paylaşımda bulundu.

Erbil Başkonsolosluğunda bir görevlinin Başkonsolosluk dışında uğradığı silahlı saldırı neticesinde şehit olduğunu öğrendiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesinin ve milletimizin başı sağolsun. Dünyanın her yerinde milletimizin talimatlarını yerine getirmek için fedakarca çalışan görevlilerimiz var.

Barış içinde bir dünya için ve ülkemizin insanlığa mesajını hayata geçirmek için fedakarca çalışıyorlar. Ülkemizin çıkarlarını korumak ve dünyaya mesajını hayata geçirmek için gayret ediyorlar. Bu uğurda lanetli saldırılara uğrayıp şehadet mertebesine erenleri hiçbir zaman unutmayacağız. Rahmet diliyoruz."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,

"Bugün (17 Temmuz) öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur.

Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir.

Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz" denildi.

IRAK, ERBİL'DEKİ SALDIRIYI KINADI

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, yaptığı yazılı açıklamada, "Erbil'de bir Türk diplomatın hedef alındığı silahlı saldırıyı kınıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Söz konusu saldırıda Irak vatandaşı bir kişinin hayatını kaybettiği ve bir kişinin ise yaralandığı bilgisine yer veren Sahhaf, saldırıya ilişkin detayların ortaya çıkarılması için resmi taraflarla koordinasyon içinde olduklarını ifade etti. 

Irak'ın Erbil kentinde bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli bir diplomat şehit olmuştu. 

ERBİL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Erbil Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Erbil'deki bir restoranda bugün gerçekleşen silahlı saldırıda bir Türk diplomat ve bir Irak vatandaş hayatını kaybetti, bir vatandaş yaralandı." bilgisi verildi. 

Açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde bulunan diplomatların can güvenliğinin korunacağı, bölgenin huzurunun kaçmasına izin verilmeyeceği kaydedildi.

Yerel medyaya konuşan saldırının gerçekleştiği restoranın sahibi, sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırganın doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtığını söyledi.

Şehit edilen Türk diplomatın naaşının otopsi için ambulansla hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. 

Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

PLANLANMIŞ BİR SALDIRIDIR

Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ: Saldırının arka planında adeta bir profesyonel istihbarat örgütünün olduğunun izlerini görmek mümkün. Olayı detaylıca incelendiğinde bu saldırının planlı ve laboratuvarda hazırlandığını rahatlıkla görebilirsiniz. Saldırıyı kim ve ne maksatla yaptı bu sorunun sorulması gerekir. Kim için cevap henüz yok ama ne maksatla yapıldığına dair şunu söyleyebilirim, son günlerde Irak'la aramızda sıcak yaklaşma var terörle mücadelede birlikte çalışma görüşmeleri yapıldı.

Terörle mücadele toplantıları yapılmış ve sonrasında hiç açıklama yapılmamıştı. Bu önümüzdeki süreç için umutlu diye ifade etmiştim o dönem. İki devletin ciddi yakınlaşması olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Bunları gözününe aldığımızda bu durum orada terörü destekleyenleri rahatsız etti. Bu havanın durdurulması gerekiyordu. Bu maksatla bu saldırının gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Buradan karşı taraf bir sonuç elde edebilir mi asla edemez. Türkiye karşısındaki durumda ne yapacağını bilecek kadar büyük bir ülkedir.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Saldırganların yakalanması için gerekirse heyet göndeririz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli bir arkadaşımız bir lokantada yemeğini yerken edindiğimiz bilgiye göre 3 kişi tarafından saldırıya uğruyor. Çalışma arkadaşımız şehit oldu. Allah rahmet eylesin. Saldırganlar yine yan masada Iraklı 2 kişiye daha saldırıyorlar birisi vefat ediyor diğeri de ağır şekilde yaralı. Hem Bağdat ile hem Erbil ile temas halindeyiz. Saldırganların yakalanması arkasında ne var bunların detayları ile ortaya çıkması için temaslarımızı sürdürüyoruz. Kendi içimizde de istihbaratımız ve diğer arkadaşlarımızla da aynı şekilde süreci birlikte yürütüyoruz. Gerekirse heyet de göndeririz tabii'' dedi.

AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX