0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Nisan 2019 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:18 Nisan 2019 Perşembe 08:15:00

Sandık görevlileriyle tezgah kuruldu

Organize oy hırsızlığını delillendiren AK Parti, İstanbul’un 39 ilçesindeki 19 binden fazla sandıkta, usulsüz görevlendirme ve 10 binden fazla hatalı tutanak tespit etti. Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, “Sandık başkanlarının bir kısmının cezayı müeyyideyi göze alıp seçim yolsuzluğu yaptığını gösteren deliller var” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partisinin genel merkezinde gazete, televizyon ve ajansların Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin'in de yer aldığı toplantıda Yavuz, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesiyle ilgili 'Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunun detaylarını anlattı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

TÜM İLÇELERDE KANUNSUZLUK 

İstanbul’da 31 bin 280 sandık bulunduğunu belirten Yavuz, her birinde bir başkan ve bir memur olması sebebiyle, 62 bin 560 kamu personelinin görevlendirilmesi gerekirken, bu sayının 19 bin 623'ünün kamu görevlisi olmadığını belirtti. Kamu görevlilerinin içinde kamudan Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen, görevden uzaklaştırılan, emekli olan, askeri personellerin de bulunduğunu anlatan Yavuz, “Bu tam kanunsuzluk anlamına gelmez mi” diye sordu. Sandık adedi kadar tutanak olduğunu ancak torbalar açıldığında sayım döküm cetvellerine ulaşamadıklarını dile getiren Yavuz, “Olan ne? Sisteme girememişler, yok. Bizim uğraşlarımız, 'Biz neyle karşılaştıracağız?' dedikçe, boş, imzasız, isimsiz, mühürsüz girmişler, bunlar doğru şeyler mi” sorusunu sordu. “31 bin 280 sayım döküm cetvelinden 10 bine yakını sorunlu. Temel çöktü” diyen Yavuz, bundan önceki seçimlerin hiçbirinde bu derece sandık başkanlarına dayandırılan bir usulsüzlük olmadığına işaret etti. 39 ilçenin tamamında usulsüz görevlendirme yapıldığına dikkat çeken Yavuz, 39'unda da başında en kıdemli hakim bulunmasına rağmen, 298 sayılı yasanın 22 ve 23'üncü maddesi bu kadar açıkken, bu kadar büyük kanunsuzluğun nasıl yapıldığını anlamadığını söyledi. 

CEZAİ MÜEYYİDEYİ GÖZE ALMIŞLAR 

Aynı ilçelerdeki bazı sandıklarda da sandık sonuç tutanaklarına kaydedilen geçersiz oyların, oy pusulalarının bulunmadığını belirten Yavuz, “Sandıklar açıldığında mühürlü olması gereken geçersiz oy kısmının mühürsüz olduğunu görüyoruz. Hiçbir seçimde olmadığı kadar usulsüzlük o kadar fazla ki. Bir kez daha söylemek istiyorum, sandık başkanları üzerinden, seçim kurulunda birileri her türlü cezai müeyyideyi de göze alarak bir şeyler yaptı. Bir tezgah olduğu ortada. Bir kısım sandık başkanı gözünü kararttı. Hata yapan da vardır, o kadar haksızlık edemem. İçinden çok azı sayıda kişi sehven yanlışlık yapmış olabilir ama 10 binlerce hatanın, usulsüzlüğün sadece hataya bağlanması mümkün değildir” ifadelerini kullandı. 

SEÇİMİN YENİLENMESİ GEREKİYOR 

Gün gün farkın azaldığını ve bugün itibarıyla 13 binli rakamların telaffuz edildiğini vurgulayan Yavuz, “Kesinlikle bizim fark edemeyeceğimiz ve bizim denetimimize, partilerin denetimine tabi olmayan alanda birtakım usulsüzlükler, hatta usulsüzlük demek istemiyorum hafif, kanunsuzluklar yapıldı” değerlendirmesinde bulundu. AK Parti’nin itirazları sonucu oyların sadece yüzde 10'unun yeniden sayılmasıyla farkın 29 binden 13 binlere düştüğünü hatırlatan Yavuz, şaibenin ortadan kalkması için seçimin yenilenmesi gerektiğini söyledi. 

MHP, İstanbul ve Maltepe'de seçimin iptali için YSK’ya olağanüstü itiraz başvurusu yaptı. 

USULSÜZLÜKLERİ YARGI ÇÖZECEK

Savcılığa yapılan şikayette, Maltepe İlçe Seçim Kurulu’nca, seçimde görev alacak sandık kurulu başkanları belirlenirken kanuna aykırı şekilde, ilçe ve ilde ikamet etmeyen kişilerin sandık kurulu başkanı olarak görevlendirildiği belirtildi. 

116 SANDIKTA TESPİT EDİLDİ

Toplam 116 sandık başkanı ya da görevlisinin “karı-koca, evlat, kayınpeder, amca, yeğen, dayı, teyze” gibi yakınlık derecesinde olduğu kaydedildi. 

FETÖ İDDİASI ARAŞTIRILSIN

Bazı sandık kurulu başkanı ve resmi memur üyelerinin bizzat kendilerinin, bazılarının da yakın akrabalarının, FETÖ/PDY soruşturması nedeniyle KHK’yla memuriyetten ihraç edildiği halde, yasaya aykırı olarak görevlendirildiği iddiasının da araştırılması istendi.

İTİRAZLAR SONUÇLANMADAN İMAMOĞLU'NA MAZBATA 

İstanbul seçimlerine, organize oy hırsızlığının damgasını vurmasına, AK Parti ve MHP’nin olağanüstü itiraz başvurusuna karşın İstanbul İl Seçim Kurulu, Ekrem İmamoğlu’na mazbatasını verdi. AK Parti’nin 3 bavul dolusu itiraz belgesini incelemeden, İl Seçim Kurulu'nun gerçekleştirdiği mazbata teslimi büyük tepki çekti. Seçimlerin tekrarı durumunda İmamoğlu’nun mazbatasının geri alınacağı ve seçimlerin yenileneceği 2 Haziran tarihine kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na İstanbul Valiliği’nin atayacağı bir isim vekalet edecek.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX