0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Eylül 2017 Pazar 15:04:00 - Güncelleme:24 Eylül 2017 Pazar 16:14:00

İran, Erbil yönetimine hava sahasını kapattı

Reuters haber ajansı, İran'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne hava sahasını kapattığını duyurdu. Haberde, olayın Irak hükümetinin talebi üzerine gerçekleştiği belirtildi.

İran Yüksek Güvenlik Konseyi, Bağdat yönetimin isteği üzerine İran hava sahasını Kuzey Irak'tan kalkan tüm uçaklar için kapattığını duyurdu.

 

İran'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentine bağlı dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurduğu belirtildi.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, İran topçu birliklerinin özellikle Balekayeti ve Hacı Omeran'a bağlı "Gundejor, Alane, Kunere, Dinoy Gewre, Dinoy Biçuk, Berde Zerde" köylerini aralıksız bombaladığı ifade edildi.

 

KARA SINIRLARINI DA KAPATIRIZ

 

Hava sahasını kapatan İran'dan bir hamle daha geldi. Husrevi, "İrandan Süleymaniye ve Erbil kentlerine ve aynı zamanda hava sahanlığımızdan Irak Kürdistan Bölgesine doğru uçuşlar durdurulmuştur. Referandumun yapılması halinde kara sınırları da kapatılacaktır." açıklamasını yaptı.

 

Ne olmuştu?

 

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

 

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

 

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX