0530 708 54 54
0530 708 54 54
01 Ağustos 2021 Pazar 07:30:00 - Güncelleme:01 Ağustos 2021 Pazar 07:30:00

Orman yangınlarında son durum

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Mersin Aydıncık orman yangınının kontrol altına alındığını bildirdi. Öte yandan Adana'nın Aladağ ilçesinde ve Osmaniye'de çıkan orman yangını da kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 4 gündür Türkiye'nin doğal bir afet yaşadığını belirterek, "101 yangından 91'ini kontrol altına aldık, 10 yangını kontrol altına alma çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyoruz." bilgisini paylaştı.

Bakan Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin pek çok bölgesinde aynı anda çıkan yangınlara karşı amansız bir mücadele verdiklerini belirterek, son 4 gündür doğal bir afet yaşandığına dikkati çekti.

Zaman zaman 40-50 derecelere çıkan hava sıcaklığına, düşük neme ve 50-60 kilometreden daha fazla hızla esen rüzgara rağmen orman teşkilatının yangınlarla mücadelesinin canla başla sürdüğünü vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Geldiğimiz noktada, 28-31 Temmuz arasında çıkan 101 orman yangınının 91'ini kontrol altına aldık. 10 yangını kontrol altına alma çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. Şu an özellikle Antalya, Mersin ve Muğla'daki yangınlara yoğunlaşmış durumdayız. İnşallah buradaki yangınları da en kısa sürede kontrol altına alacağız. Tüm ekipmanımız ve orman teşkilatımız ile gece gündüz demeden, 7-24 bunun için çalışıyoruz. İhtiyaca göre ek araçları devreye sokuyor ve bölge ülkelerden gelen destekleri de kullanıyoruz. Aynı zamanda afetten etkilenen vatandaşlarımızla da görüşüyoruz. Tüm yaraları en kısa sürede saracağız."

"YANGINLARLA MÜCADELEDE DÜNYADAKİ EN BAŞARILI ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

Pakdemirli, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi verilerine göre, Akdeniz ülkelerinin son 10 yılda zarar gören ormanlık alan oranına bakıldığında, Türkiye'nin aynı iklim kuşağındaki diğer ülkelere göre orman yangınlarıyla mücadelede son derece başarılı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda Portekiz'de yıllık ortalama 134 bin hektar, İspanya'da 94 bin hektar, İtalya'da 64 bin hektar, Yunanistan'da 24 bin hektar, Fransa'da 12 bin hektar orman alanı yanarken, ülkemizde yıllık ortalama 7 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Yine 2020'de ABD'de yangın başına düşen alan 68 hektar, Kanada'da 76 hektar, İspanya'da 20,4 hektar, Fransa'da 7,6 hektar iken ülkemizde yangın başına düşen alan 6,2 hektar olarak gerçekleşti. Hedefimiz, tek bir ağacın dahi zarar görmemesidir. Ancak bu veriler de gösteriyor ki, orman yangınlarıyla mücadelede ülkemiz dünyadaki en başarılı ülkelerden biridir."

Tüm dünyanın orman yangınlarıyla mücadele ettiğini vurgulayan Pakdemirli, küresel ısınmanın da etkilediği iklimsel risklerin dünya ormanları için yangın tehlikesini artırdığını ifade etti.

Pakdemirli, Türkiye coğrafyasına uygun olarak orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Her ülke orman yangınlarıyla mücadelede kendi coğrafyasına ve orman yerleşkesine uygun yangın söndürme araçları ve teknikleri kullanıyor. Biz de coğrafyamıza göre helikopter sayısını artırarak, nokta atışı müdahaleleri seri hale getirdik. Zamanla filomuza katılan uçaklar, ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılıyor. Cansiparane mücadele veren orman teşkilatımızın yanı sıra gönüllü ekiplerimizin de çabalarıyla yangınlara müdahale ediyoruz."

"GELECEĞE NEFES OLUYORUZ"

Ormanların el birliğiyle korunmasının önemine işaret eden Pakdemirli, Türkiye'de pek çok sivil toplum kuruluşu tarafından başlatılan fidan kampanyalarına da değindi.

2019'da vatandaşların, "Geleceğe Nefes" kampanyası ile 1 günde 13 milyonu aşkın fidanı Orman Genel Müdürlüğü kanalı ile toprakla buluşturduğunu hatırlatan Pakdemirli, şu açıklamayı yaptı:

"Dün de bugün de Türkiye'de ormanlık alanlara fidan dikme yetkisi sadece Orman Genel Müdürlüğündedir. Ülkemizdeki tüm sivil toplum örgütlerinin, kurum ve kuruluşlarının yaptığı fidan bağışlarının dikimi geçmişte de bugün de sadece Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Birkaç gündür bazı vakıf ve derneklerin yaptığı fidan dikim kampanyalarında toplanan bağışların Orman Genel Müdürlüğüne aktarılması sanki bugüne kadar yapılan uygulamadan farklı ve yeni bir durummuş gibi tartışılmakta ve 1 günde Orman Genel Müdürlüğüne 13 milyon fidanı emanet eden halkımızın kafasında soru işaretleri yaratılmaya çalışılmaktadır. Türkiye'de hangi kanaldan hangi kurum üzerinden fidan bağışlanırsa bağışlansın, bu fidanlar en güvenli eller olan Orman Genel Müdürlüğümüzün vefakar personeli tarafından geleceğe nefes olmaları için kullanılmaktadır."

MERSİN AYDINCIK'TAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Mersin'in Aydıncık ilçesinde 3 gün önce çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Pembecik Mahallesi'ndeki kızılçam ormanında 28 Temmuz'da başlayan ve bazı mahalleler ile ilçe merkezine yayılan yangına ekiplerin müdahalesi sürdü.

Çok sayıda ekibin havadan ve karadan müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Aydıncık ilçesinde 28 Temmuz'da orman yangını çıkmış, çok sayıda ev tedbiren boşaltılmıştı. Yangın, kuvvetli rüzgar nedeniyle ilçe merkezi ile farklı noktalara yayılmıştı.

ADANA ALADAĞ'DAKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Adana'nın Aladağ ilçesinde iki gün önce çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Boztahta Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da saat 03.00 civarında çıkan ve rüzgarın da etkisiyle Karaisalı ile İmamoğlu ilçelerine yayılan yangına ekipler müdahale etti.

Ekiplerin karadan arazözler, su tankları ve iş makineleriyle, havadan da uçak ve helikopterlerle müdahale ettiği yangın, kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Yangın nedeniyle bazı evler tedbir amaçlı boşaltılmıştı.

OSMANİYE'DEKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Osmaniye'de üç gün önce çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Merkeze bağlı Kazmaca köyü Tülüce mevkisinde 28 Temmuz'da çıkan ve rüzgarın da etkisiyle Kadirli ilçesi Karatepe köyü Kilimli Mahallesi'ne kadar yayılan orman yangınına müdahale edildi.

Havadan ve karadan müdahalede bulunulan orman yangını kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Kazmaca köyü Tülüce mevkisindeki ormanlık alanda 28 Temmuz'da yangın çıkmış, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın Kadirli ilçesi Karatepe köyüne kadar yayılmıştı. Yangın nedeniyle bölgedeki bazı evler tedbiren boşaltılmıştı.

KAHRAMANMARAŞ'TA ORMANLIK ALANDA ÇIKAN YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü.

Karadere Mahallesi Dereboğazı mevkisindeki ormanlık alandan duman yükseldiğini görenler durumu yetkililere bildirdi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye 3 arazöz ile 12 personel sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangında yaklaşık 3 dönüm alan zarar gördü.

ÇANAKKALE'NİN EZİNE İLÇESİNDE 10 DÖNÜM MAKİLİK ALAN YANDI

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde çıkan yangında 10 dönüm makilik alan zarar gördü.

Karadağ köyü yakınlarındaki Yalakkaya mevkisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Dumanı fark edenlerin ihbarı üzerine yangına Ezine Orman İşletme Şefliğine bağlı 1 arazöz ve Ezine Belediyesine ait 1 itfaiye aracıyla müdahale edildi.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, bir saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Yangın 10 dönüm makilik alanda zarara neden oldu.

Ekipler, bölgede soğutma çalışmalarına devam ediyor.

UŞAK'TA ÇIKAN ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Uşak'ın merkez Göğem köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.

Göğem köyü göl mevkisindeki ormanlık alandan duman yükseldiğini görenler, durumu Uşak Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

Yangın bölgesine giden Uşak, Manisa, Kütahya ve Denizli'ye bağlı 20 arazöz, 4 su ikmal, 4 ilk müdahale aracı ile Uşak Belediyesi İtfaiyesi, Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi, Uşak Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi, ilçe belediye itfaiye ekipleri ve Uşak Havalimanı'nda görevli itfaiye ekipleri ve 6 iş makinesi alevlere müdahale etti.

Ekipler, yanan alanın yakınındaki bölgede bulunan evlerin tedbir amaçlı boşaltılması için çalışma başlattı. Bölgedeki bir eve sıçrayan yangın ekiplerin hızlı müdahalesiyle söndürüldü.

Yaklaşık 4 saatlik çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı. Ekiplerin soğutma çalışmaları devam ediyor.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, AK Parti İl Başkanı Fahrretin Tuğrul, CHP İl Başkanı Ali Karaoba, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç, İl Emniyet Müdürü Mesut Gezer ile Denizli Orman Bölge Müdürü Erhan Çetinkaya, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

AK Parti Uşak Milletvekili Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 15.30 sıralarında Göğem köyü yakınlarında başlayan yangının rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdüğünü söyledi.

Yangına çok sayıda ekibin kısa sürede müdahale ettiğini belirten Güneş, şöyle konuştu:

"Yangın kontrol altına alındı. Evlere çok yakın bir noktada çıkan yangın, bir eve sıçradı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle de büyümeden söndürüldü. Allah'a şükürler olsun ki bir can kaybımız olmadı. Kontrol altına aldığımız bu yangını da kısa sürede söndüreceğiz. Ben burada söndürme çalışmalarına katılan tüm ekiplerimize, gönüllü olarak da destek veren tüm hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Uşaklı hemşehrilerimize çok geçmiş olsun diyorum."

AK Parti İl Başkanı Tuğrul da yangının ilk anından itibaren devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini dile getirdi.

Yangın bölgesine gelen sivil toplum kuruluşlarının görevlileri de söndürme çalışmaları sırasında ekiplere su ve ayran verdi.

Yaklaşık 15 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü yangının çıkış sebebinin araştırıldığı bildirildi.

ADIYAMAN'DA ANIZ YANGINI AĞAÇLIĞA SIÇRADI, 50 DÖNÜM ALAN ZARAR GÖRDÜ

Adıyaman'da dere yatağında çıkan anız yangınında ağaçlar zarar gördü.

Alınan bilgiye göre, Mara Mahallesi Çırçır dere yatağında henüz sebebi belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle ağaçlık alana sıçrayan yangında yaklaşık 50 dönümlük alan zarar gördü.

İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen itfaiye ekipleri, yaklaşık 2 saatlik müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı.

İl Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Kolay, yangın alanına gelerek elinde bulunan ağaç dallarıyla yangına müdahalede bulundu.

Kolay, yangında etkilenen kaplumbağayı bölgeden çıkararak doğal ortamına bıraktı.

GAZİANTEP'İN NİZİP İLÇESİNDE ORMANLIK ALANDA ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Gaziantep'in Nizip ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.

Alınan bilgiye göre, Adaklı ve Dayıdağı mahalleleri arasında bulunan arazide henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Bölgeden alevlerin yükseldiğini gören vatandaşlar, durumu itfaiye ve jandarma ekiplerine bildirdi.

Olay yerine Gaziantep ve Nizip ilçesinden itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangında ormanlık alanın yakınındaki fıstık bahçeleri de zarar gördü.

Yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor.

Alanda incelemede bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, yangının kontrol altına alındığını belirterek, vatandaşları ormanlık alanda piknik yapmamaları konusunda uyardı.

MANİSA'NIN DEMİRCİ İLÇESİNDE ÇIKAN YANGINDA 3 DÖNÜM ALAN ZARAR GÖRDÜ

Manisa'nın Demirci ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

İçikler Mahallesi'ndeki orman alanında çıkan yangına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 1 acil müdahale aracı, 1 arazöz ve 1 su tankeriyle müdahale etti.

Ekiplerin çalışmasıyla yangın kontrol altına alındı.

Soğutma faaliyetinin sürdüğü bölgede yangın nedeniyle 3 dönüm ormanın zarar gördüğü bildirildi.

Etiketler : Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye 101 yangın
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX