0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Ekim 2018 Çarşamba 15:17:00 - Güncelleme:17 Ekim 2018 Çarşamba 15:50:00

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, Stefan Çel Mare'nin Topkapı Sarayı'ndaki kılıcını istedi

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, Başkan Erdoğan'dan Moldova'nın milli kahramanı Stefan Çel Mare'nin Topkapı Sarayı'nda sergilenen kılıcını istedi.

Başkan Erdoğan konuyla ilgili "Kılıç meselesiyle ilgili onun da talimatını hemen Kültür Turizm Bakan yardımcısı arkadaşıma verdim. En kısa zamanda replikası çıkartılacak. Bu müstesna eserler bölümünde tutulan bu tür objeleri çıkarmak yasak." dedi.

Stefan Çel Mare'nin Topkapı Sarayı'ndaki kılıcı

STEFAN'IN VASİYETİ: KENDİNİZİ TÜRKLERE EMANET EDİN 

Boğdan Prensi Stefan Çel Mare ile Osmanlı orduları 1476'da karşı karşıya gelir. Karadeniz üzerinden yapılan ticareti kontrol altına almak isteyen Fatih Sultan Mehmet, Boğdan'a sefer düzenleyerek burayı alır. Ancak, orduda baş gösteren salgın hastalık dolayısıyla geri çekilir. Fatih'in ölümünden sonra 1484'te tekrar Boğdan seferine çıkan II. Bayezid, önce Boğdan'ın en önemli ticaret merkezi Kili'yi, sonra da Akkirman Kalesi'ni fetheder. Stefan Çel Mare, buraları Türklerden geri almak için uğraşsa da başarılı olamaz ve dört bin altın vergi vermek suretiyle Osmanlı hakimiyetine girmeyi kabul eder. Bundan sonra ölümüne kadar da Osmanlı'ya bağlı kalır. Bir zamanlar Türk orduları ile savaşa girme cesaretini gösterdiğinden dolayı Katolik Avrupa tarafından kendisine "Hıristiyanlığın şövalyesi" unvanı verilen Boğdan Beyi Büyük Stefan, 1517'de ölüm döşeğinde evlatlarına şu vasiyeti bırakır: "Belki de yakında himayeye muhtaç olacaksınız. Kendinizi Türklere emanet edin. Adil ve merhametlidirler."

Stefan Çel Mare'nin Topkapı Sarayı'ndaki kılıcı

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX