0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Eylül 2018 Cumartesi 00:00:00 - Güncelleme:22 Eylül 2018 Cumartesi 00:00:00

Mazlumların sesi olacak

Başkan Erdoğan, Pazartesi günü düzenlenecek Küresel Mülteci Mutabakatı Yüksek Düzeyli etkinliğine katılacak, Salı günü de BM Genel Kurulu'nda dünyaya seslenecek. 

Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gidecek. Başkanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere 23-27 Eylül tarihleri arasında ABD'de bulunacak. Erdoğan, New York'ta yapılacak BM 73. Genel Kurulu üst düzey görüşmeleri öncesinde, 24 Eylül Mutabakatı Yüksek Düzeyli etkinliğine katılacak. 

ORTAK SORUMLULUK MESAJI 

Başkan Erdoğan, “Birleşmiş Milletler'i Tüm İnsanlarla İlgili Kılmak: Barışçıl, Eşitlikçi ve Sürdürülebilir Toplumlar İçin Küresel Liderlik ve Ortak Sorumluluklar” temasını taşıyacak, BM 73. Genel Kurulu'nun ilk günü olan 25 Eylül Salı günü, kurula hitap edecek. Erdoğan, aynı gün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından düzenlenecek öğle yemeğine de katılacak. 

KANAAT ÖNDERLERİYLE BULUŞMA 

Erdoğan'ın, New York'ta bulunacağı sırada Guterres'in yanı sıra çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler yapması da öngörülüyor. Ziyaretleri vesilesiyle ABD'li yatırım ve iş çevreleriyle, kanaat önderleriyle, ABD'deki Türk ve Müslüman toplumu temsilcileriyle bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, medya kuruluşlarının temsilcileriyle mülakatlar yapması da planlanıyor. 

DÜNYAYA ÖNEMLİ MESAJLAR 

Başkanlık Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD programına ilişkin şunları paylaştı: “Sayın Başkanımız BM Genel Kurulu'na ilk gün hitap edecek. O konuşmasını son derece önemsiyoruz. Yaşadığımız küresel krizler, adaletsizlik, eşitsizlik ve çözüm yolları konusunda çok önemli mesajlar verecek. Özellikle Türkiye'nin izlediği bölgesel diplomasi, küresel barış diplomasisi ve diğer alanlarla ilgili önemli mesajlar verecek konuşmasında. Birçok ikili görüşmesi olacak çeşitli devlet başkanlarıyla, uluslararası kurum ve kuruluşların başkanlarıyla da programları el verdiği ölçüde yoğun bir diplomasi trafiği de olacak.” 

NEW YORK'TA KRİTİK ZİRVE 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Soçi mutabakatının ardından ateşkesin tamamen tesis edilmesi ve siyasi çözüme odaklanılması gerektiğini belirterek, bu konuyu görüşmek üzere Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla New York'ta üçlü toplantı yapacaklarını bildirdi. Çavuşoğlu, Türkiye'den Dışişleri Bakanı seviyesinde ilk ziyaretin düzenlendiği Surinam'da yaptığı açıklamada, silahtan arındırılmış bölgenin sınırlarının bu anlaşma kapsamında çizildiğini hatırlattı. Çavuşoğlu, “Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile New York'ta üçlü bir şekilde bir araya geleceğiz. Anayasa komisyonunun oluşturulması ve siyasi çözüm konusunda sadece 3 ülke olarak değil, herkesin desteği şarttır. Bir taraftan terörün her türlüsüyle mücadele ederken, diğer taraftan Suriye'de kalıcı bir barış ve siyasi çözüm için çabalarımızı birlikte sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX