0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Temmuz 2018 Pazar 12:22:00 - Güncelleme:15 Temmuz 2018 Pazar 12:25:00

HSSGM'nin teşkilat yapısı ile görev ve yetkileri belirlendi

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün (HSSGM) teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar belli oldu.

Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında 4 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarının belirlendiği kararnameye göre Genel Müdürlük, uluslararası öneme sahip halk sağlığı risklerinin ülkeye girmesini önlemek amacıyla, uluslararası giriş noktaları ve bunların gümrüklü alanlarında gerekli her türlü sağlık tedbirini alacak veya aldıracak, halk sağlığını etkileyecek etkenlere karşı alınacak kontrol önlemlerinin standardını belirleyecek, belgelendirecek, denetlemekten sorumlu olacak.

Genel Müdürlük, uluslararası giriş noktalarında hac, göç veya seyahat gibi toplu nüfus hareketlerinde gerekli sağlık tedbirlerini alacak veya aldıracak. Riskli cenazelerin yurda girişine izin verecek olan Genel Müdürlük, uluslararası nakil araçlarının ve bunlarda görevli personelin sağlık şartlarını belirleyerek sağlık raporlarıyla ilgili iş ve işlemleri düzenleyecek.

Görev alanıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Denizcilik Örgütü, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ve diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği, Genel Müdürlükçe yapılacak. Uluslararası önemi olan, halk sağlığı riski olan ülkelere giden insanlara seyahat sağlığı hizmeti verecek olan Genel Müdürlük, ulusal ve uluslararası sularda seyir eden gemilere uzaktan sağlık yardımı ve desteği verecek.

Genel Müdürlükçe uluslararası giriş noktalarında yapılması gereken tüm sağlık hizmetleri, sağlık denetimleri ve çevre sağlığı işlemleri yürütülecek, bunun için usul ve esaslar belirlenecek, kurum personelinin atama, nakil, özlük, ücret, emeklilik ve benzeri işlemleri yürütülecek, kurum hizmetlerinin gerektirdiği her türlü satın alma, kiralama, bakım ve onarım, arşiv, idari ve mali hizmetleri yürütülecek.

Genel Müdürlük, taşradaki görevlerini, Genel Müdürlüğe bağlı sağlık denetleme merkezleri aracılığıyla yerine getirecek, ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesine uygun olarak taşra teşkilatı kurmaya ve kaldırmaya yetkili olacak.

İhtiyaç duyulan her türlü tesis, hastane, sağlık eğitim tesisi, sağlık kampüsü, sosyal donatılar ve diğer tesisler, Genel Müdürlük tarafından yaptırılabilecek.

Tıbbi ürün ve hizmetlerin üretiminin teşvik edilmesi kapsamında, sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz, Genel Müdürlükçe, ilaç ve diğer ürün ve hizmetlerin alımında mümkün olduğunca yurt içi sanayi imkanlarından faydalanmak amacıyla araştırma geliştirme, prototip ve seri üretim faaliyetleri yaptırılacak. İhtiyaç halinde yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerle alım garantili sözleşmeler yapılabilecek ve yedi yıla kadar, gelecek yıllara yaygın yüklenmeye girişilebilecek.

Yurt dışı sağlık hizmet birimleri kapsamında ise insani ve teknik yardım amacıyla yurt dışında geçici sağlık hizmet birimleri kurabilecek ya da kurdurabilecek, işletebilecek ve işlettirebilecek. Bu amaçla ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, finans ve yardım kuruluşları ile işbirliği ve ortak çalışma yapabilecek, insan ve mali kaynakları ile destek sağlanabilecek.

- "Uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi yaptırılabilecek"

Genel Müdürlüğün kadrolarında, tıpta ve diş hekimliğinde, uzmanlık mevzuatına göre diğer kamu kuram ve kuruluşlarında, uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi yaptırılabilecek.

Genel Müdürlükte, merkez teşkilatında, ilgili kanuna göre sağlık uzmanları ve sağlık uzman yardımcıları ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre sağlık denetçileri ve sağlık denetçi yardımcıları istihdam edilebilecek.

Ayrıca Genel Müdürlükte özel bilgi ve ihtisas gerektiren nitelikli bir işin yapılması veya proje hazırlanması veya yürütülmesi için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre proje süresince ve her halde, üç yıla kadar sözleşme ile yerli ve yabancı uzman çalıştırılabilecek. Bu şekilde çalıştırılacak personel sayısı elliyi geçemeyecek.

(AA)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX