0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Aralık 2016 Pazartesi 17:12:00 - Güncelleme:05 Aralık 2016 Pazartesi 17:15:00

Göktürk-1 uydusu fırlatıldı

"Göktürk 1" uydusu TSİ 16,51 itibariyle faaliyete geçti. Erdoğan'ın Göktürk-1 uydusunun fırlatım töreninde, "Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmemiştir. Bu tür engellemeler savunma sanayimizi geliştirme konusundaki azmimizi güçlendiriyor. Asker alandaki dışa bağımlılığımız 2023'e kadar ortadan kalkmış olacak dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

 

TSK'mızın değerli mensupları, değerli misafirler, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Uzaya fırlatma töreni vesilesiyle biraraya geldiğimiz Göktürk keşif gözetleme uydusunun ülkemiz ve TSK için hayırlı olmasını diliyorum. Bugüne kadar fırlattığımız en gelişmiş uydumuz olan biraz önce Fransa'dan uzaya gönderildi. Artık neticelerini görünce daha da gururlanacağız. Uydumuzun ilk sinyallerini inşallah 1 saat içinde Norveç'teki yer istasyonundan alacağız. Bu uydunun fırlatılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Rasat uydumuzu 2011 yılında Rusya'dan, Göktürk 2'yi Çin'den fırlatmıştık. Şimdi uzay çalışmalarında yeni bir adım atmış oluyoruz. Bugün uzaya fırlattığımız Göktürk-1, daha önce gönderilen Göktürk 2'den daha gelişmiş bir uydudur. Bu uydumuz diğer alanlarda da önemli faydalar sağlayacaktır.

 

DAHA FAZLASINI YAPMAMIZ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM

 

Bu uydudan orman alanlarından deniz kirliliğine, doğal afetlerden rekolte tahminlerine kadar geniş bir yelpazede istifade edilecektir. Şimdi hedefimiz Göktürk1'den daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermektir. Savunma sanayimizin yüksek teknoloji gerektiren diğer tüm ihtiyaçları gibi uydularımızı da üretmesi şarttır. Bu konuda yürütülen çalışmaları biliyorum, takdir ediyorum. Ama daha fazlasını yapmamız gerektiğini özellikle inanıyorum. Kıbrıs Barış Harekatımızda ilk örneklerine rastladığımız askeri ambargolar, terörle mücadele dönemimizde gizli veya açık sürekli karşımıza çıktı. İşte bazı batı ülkelerin ülkemize belirli askeri ürünleri satmama kararı aldıklarına şahit oluyoruz.

 

SİLAHLI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINI ÜRETMEYİ BAŞARDIK

 

Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmemiştir. Bizi hacet sahibi yaptı. Bu tür engellemeler savunma sanayimizi geliştirme konusundaki azmimizi güçlendiriyor. Bugün gönderdiğimiz uyduya katkı oranımız yüzde 20. Yüksek teknoloji gerektiren projelerin uzun zaman ciddi kaynak, birikim ve sabır istediğini biliyorum. İhtiyacımız olan tüm alanlarda iyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayinin süratle tesis edilmesi gerekmektedir. İşte buyrun azmettik, kararı verdik ve silahlı insansız hava aracında olduğu gibi savunma sanayinde dışarıdan alacağımız sınırlı sayıdaki araçtan daha ucuza projeyi yapma imkanımızı gördük.

 

2023'E KADAR ASKERİ ALANDA DIŞA BAĞIMLILIK KALKACAK

 

Askeri alandaki dışa bağımlılığımızı 2023'e kadar ortadan kaldırmış olacağız. Geçmişte silah fabrikalarımızı kapatıp hazır ürün alımına yönelik tuzağa bir daha kesinlikle düşmeyeceğiz. Kayseri aynı zamanda uçak mezarıydı. Üretilenleri oralara gömmüşlerdi. Biz siyasi irade olarak bu konuda kararlı bir duruş sergiliyoruz. TSK'da da aynı kararlılığı görmekten memnuniyet duyuyoruz. Özel sektörümüzle, üniversitelerimizle, araştırma kuruluşlarımızla hep birlikte elele vererek ülkemizi hedeflerimize ulaştıracağımıza inanıyorum. Bugün gerçekten coşkuluyum, duyguluyum. Zira az önce yaşadığımız an, heyecan bizler için farklılık arzediyor. Bu duygularla bir kez daha Göktürk 1 uydumuzun hayırlı olmasını diliyorum.

 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Göktürk-1'in fırlatımı öncesinde yaptığı konuşmada, "Her alanda liderliğinizde çok büyük atılımlar yaptık yapmaya devam ediyoruz. Geçen haftalarda Roketsan'ın ürettiği Kasırga'yı Kara Kuvvetlerimize teslim ettik. Uydumuzun hayırlı olmasını diliyorum her birinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum." dedi.

 

Türkiye'nin istihbarat gücüne güç katacak Göktürk-1 uydusu bugün fırlatılacak. Göktürk-2’nin ardından TSK’nın uzaydaki ikinci gözü olacak Göktürk-1’in bugün saat 16.51’de Fransız Guyanası’ndan yola çıktı. Göktürk-1, yılda 60 bin görüntü geçecek ve dünya etrafında 90 dakikada bir tur atacak. Göktürk-1, görüntü kalitesi ve kapasitesiyle Göktürk-2’den daha üstün özelliklere sahip.

 

Göktürk-1, askeri faaliyetlerin yanı sıra uydu ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapacak.
 

İLK SİNYAL 68. DAKİKADA
 

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak. İşler yolunda giderse, uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi bekleniyor.

 

 Uydunun askeri görevi, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, hava kuvvetleri komutanlığı uydu yer istasyonuna aktarmak.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX