0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Ocak 2018 Cuma 14:06:00 - Güncelleme:12 Ocak 2018 Cuma 14:24:00

Darbe sanığı eski korgeneral Metin İyidil, Necdet Özel'in tanık olarak dinlenmesini istedi

Ankara'da görülen darbe girişimi davasında yargılanan eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil'in avukatı, müvekkilinin tahliyesini talep ederek eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel ve eski EDOK Komutanı emekli Orgeneral Kamil Başoğlu'nun tanık olarak dinlenmesini talep etti.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı eski Korgeneral Metin İyidil ile EDOK Kurmay Başkanı eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık İyidil ile tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ve "şikayetçi" sıfatıyla Başbakanlığın avukatı katıldı. Sanıklardan, olay tarihinde tümgeneral rütbesiyle EDOK Kurmay Başkanı olan Koçyiğit ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) bağlantı kuruldu.

Müşteki Başbakanlık avukatı, eksiklerin tamamlanması ve tanık beyanlarına karşı yazılı savunma için süre istedi.

Sanık Koçyiğit'in avukatı, tanık beyanlarına katılmadıklarını, müvekkilinin tahliyesi ile beraatine karar verilmesini talep etti.

Sanık İyidil'in avukatı Abdullah Kaya da önceki celse beyanları okunan gizli tanık "Abdullah"a, duruşmada hazır edilmemesi nedeniyle aleyhteki hususlara yönelik soru yöneltemediklerini, gelecek celse video konferansla soru sorabilmek için hazır edilmesini istedi. Avukat Kaya, Genelkurmay Başkanlığı Personel Daire Başkanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığının araştırma raporunda İyidil'in FETÖ mensubu olmadığının ortaya konulduğunu, söz konusu belgenin dava dosyasında yer aldığını belirtti. Müvekkilinin darbe girişimini öğrendikten sonra cuntaya karşı mücadele verdiğini öne süren Kaya, 15 Temmuz gecesi İyidil'in ulusal kanallara bağlanarak, darbe karşıtı açıklamalar yaptığını söyledi. İyidil'in tahliyesini talep eden Kaya, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel ve eski EDOK Komutanı emekli Orgeneral Kamil Başoğlu'nun tanık olarak dinlenmesini istedi.

Duruşmaya verilen aradan sonra mahkemenin ara kararını açıklaması bekleniyor.

İddianame

İyidil ve Koçyiğit'in yanı sıra suç tarihinde korgeneral rütbesiyle KKK EDOK Okullar Komutanı olan Abdullah Barutcu, tuğgeneral rütbesiyle EDOK Harekat Eğitim ve Öğretim Başkanı olan Lütfü İhsan Yanıkoğlu, tuğgeneral rütbesiyle EDOK Muharebe Geliştirme Başkanı olan Mehmet Topçu ve binbaşı rütbesiyle EDOK Muhabere Geliştirme Başkanlığı Alınan Dersler Merkezi Faaliyet Gözlem Kısmı'nda gözlem subayı Ersal Duman'ın da yargılandığı davada, sanıkların üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

Sanık İyidil'in "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer sanıkların da "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor. AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX