0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Şubat 2018 Salı 15:14:00 - Güncelleme:27 Şubat 2018 Salı 15:56:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Cezayir ile dev anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda konuştu. Erdoğan, "Cezayir ile Türkiye'den Rönesans Enerji, Adana Yumurtalık'ta bir petro kimya tesisi kurulması için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Cezayir'in ekonomisinin çeşitlendirilmesi bakımında tarım, gıda, enerji kapsamında önemli yatırım imkanları var. Cezayir devasa büyük bir yüzölçümüne sahip. Tarım endüstrisi alanında yatırımlar yapmak mümkün. İş dünyamızdaki herkesi buradaki imkanları değerlendirmeye davet ediyorum." dedi.

Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

EKONOMİK GELİŞMELER

Kişi başı milli gelirimizi 12 bin dolar düzeyine çıkardık. Turizmde 36 milyon dolar rakamlarını yakalamıştık. Şimdi ise bir düşüşten sonra tekrar toparlıyoruz ve turist sayımız 32 milyona ulaşmış vaziyette. Merkez Bankası'nda ilk göreve geldiğimizde rezerv 27.5 milyar dolardı şimdi ise 125 milyar dolara ulaşmış vaziyetteyiz.

"IMF BAKTI Kİ TÜRKLER CİDDİ..."

IMF'e borcumuzu sıfırladık, bizden IMF 5 milyon euro borç istedi. Arkadaşlar verelim mi diye sordu, verin dedim, veren el alan elden üstündür, sonra IMF baktı ki Türkler ciddi, bu parayı almaktan vazgeçti.

SAĞLIKTA DÜNYA MARKASI OLACAĞIZ

Şehir hastaneleri projelerimiz var. Bu benim hayalimdi, ayrı bir sevdamdı. Hastanelerimizde sedye üzerinde bir bloktan bir bloğa gitmeyecek. Böyle bir dönem başladı. Bu hastanelerimizi açmaya devam ediyoruz. Sağlık hizmetlerimizi tüm dünyada marka düzeyine çıkarıyoruz.

"ABD'DEN SONRA İKİNCİYİZ"

Ulaşımda 20 bin kilometreye yakın bölünmüş yolla, 29 yeni havalimanı açarak dünyayı vatandaşlarımıza yakın hale getirdik. Geçen sene 246 milyar liralık sosyal yardımla vatandaşlarımızın mağdur olmamasını sağladık. Mazlumlara el uzattık. OECD'ye göre ABD'ye göre ikinci sıradayız. Suriye ve Irak'taki çatışmalardan kaçarak ülkemize gelen kardeşlerimizi 30 milyar dolar gibi harcamalarla misafir ettik. Avrasya Tüneli, Marmaray gibi projelerimizi özellikle belirtmemiz gerekiyor. İnşallah bu yıl sonu ilk etabı bitecek olan yeni havalimanımız tamamı bitince dünyanın bir numarası olacak. 2023'te tamamı bitecek ve 150 milyon yolcu kapasitesi olacak. Dünyada inşaası süren 10 büyük projenin 6'sı Türkiye'nin.

"DÜNYANIN HER KÖŞESİNDE MAZLUMLARA EL UZATTIK"

Geçtiğimiz 15 yılda yaptığımız 246 milyar liralık sosyal yardımla vatandaşlarımızın mağdur olmamasını temin ettik. Bununla kalmadık, dünyanın her köşesindeki mazlumlara el uzattık. Önemli bir kısmı Afrika'dan gelen 16 bin 500 öğrenciye burslarla, ülkemizde kaliteli eğitim imkanı sunuyoruz. Suriye ve Irak'tan ülkemize gelen 4 milyon kardeşimizi 30 milyar dolar harcamayla misafir ettik.

"5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAMIZDA FAYDA VAR"

Türkiye deneyimlerini paylaşmaktan çekinmeyecek. Bize bir adım yaklaşana koşarak gideceğiz. Buradaki birlikteliği Türkiye ve Cezayir dayanışması olarak tarihe kayıt olarak düşelim. Buradaki ilişkilerimizi geliştirmenin anlamlı olacağını düşünüyorum. Afrika'daki en büyük ticari ortağımız Cezayir'dir. 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmini az buluyorum, bunu 5 milyar dolara çıkarmamızda fayda var. İnşallah bu rakamı 10 milyar dolara, daha ileri seviyelere çıkarabiliriz.

CEZAYİR İLE DEV ANLAŞMA

Biz Cezayir'i bölgesinde siyasi ve ekonomik istikrar adası olarak görüyoruz. Cezayir ile Türkiye'den Rönesans Enerji, Adana Yumurtalık'ta bir petro kimya tesisi kurulması için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Cezayir'in ekonomisinin çeşitlendirilmesi bakımında tarım, gıda, enerji kapsamında önemli yatırım imkanları var. Cezayir devasa büyük bir yüzölçümüne sahip. Tarım endüstrisi alanında yatırımlar yapmak mümkün. İş dünyamızdaki herkesi buradaki imkanları değerlendirmeye davet ediyorum. Türk şirketleri Cezayir'de en çok istihdam sağlayan yabancı şirketlerin başında geliyor. Cezayir ile 7 iş birliği anlaşması imzalandı.

CEZAYİR BAŞBAKANI UYAHYA: TÜRKİYE İLE CEZAYİR ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ HER ALANDA ÇOK DAHA İLERİ TAŞIMAKTIR

Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkileri her alanda çok daha ileri taşımak istediklerini belirterek, "İlişkilerimizi normal, alışılagelmiş ekonomik düzeyden ayrıcalıklı bir düzeye getirmeliyiz." dedi.

Başbakan Uyahya, Cezayir'de düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın Türkiye'den gelen heyete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a selamlarını iletti.

"Buteflika, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine önem verdiğinin bilinmesini istiyor." diyen Uyahya, Türkiye ile Cezayir arasında siyasi istişare ve teknik iş birliği ile devam eden ilişkilerin öneminin altını çizdi.

Uyahya, Türkiye'nin Cezayir'in ithalatında 7'inci sırada bulunduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Uyahya, "Türkiye, 2015 itibarıyla Cezayir'de 3,5 milyar dolarlık yatırımla en çok proje alan 4'üncü ülke olmuştur." diye konuştu.

Uyahya, şunları dile getirdi:

"Bizim ortak arzumuz, Türkiye ile Cezayir arasındaki iş birliğini her alanda çok daha ileri taşımaktır. Cumhurbaşkanımız Buteflika, bu konuda azami hassasiyet göstermektedir. Bunun yansıması olarak bizler ve iş adamlarımızla iki ülke arasındaki ilişkileri çok daha iyi noktalara ulaştırmalıyız. Bu vizyon doğrultusunda ilişkilerimizi normal, alışılagelmiş ekonomik düzeyden ayrıcalıklı bir düzeye getirmeliyiz. Bütün iş adamları aslında bizim ve Sayın Cumhurbaşkanı sizin diyeceklerinizi bekliyor. İş adamlarımız bizden alacakları yeşil ışıkla bu ilişkiyi daha da iyi noktaya taşıyacaklardır."

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX