0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Temmuz 2017 Cuma 21:52:00 - Güncelleme:21 Temmuz 2017 Cuma 22:19:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz Afrika'yla kaderdaşız

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da düzenlenen 'Afrika'da sağlık' Kongresi'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

Bugün bu gala yemeği vesilesi ile sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek isityorum. İslami tıp dernekleri federasyonu ile hayat vakfımızın sağlık bakanlığımız ve İstanbul Medeniyet Üniversitemizin düzenlediği kongremizin başarılı geçmesini Allah'tan temenni ediyorum. Emeği geçenlere şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.


Afrika'da sağlık gibi oldukça önemli bir tema ile toplanan kongrenin inşallah bu alanda kritik bir boşluğu dolduracağına kıtanın sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum. Kongrenin kökleri 10. asra kadar giden Afrika kıtası ile münasebetlerimizi daha da geliştirmesini temenni ediyorum.

 

İçinden geçtiği onca sancılı döneme rağmen ülkemiz Afrikalı dostlarının yanında olmaya azami gayret göstermiştir. Afrika ülkelerini dolaşmaya başladık ve dolaşmaya da devam edeceğiz. Elbette kıta ile ilişkilerde asıl büyük dönüşüm AK Parti iktidarı ile başlamıştır. 2005 yılında yeni bir döneme girilmiş Afrika siyasetimizde en üst sırada yer almıştır. Bu 2005 yılında başlayan süreç son 12 yıldır istikrarlı bir şekilde her alanda güçleniyor. Daha 10 yıl öncesine kadar toplam 12 büyükelçiliğimiz Afrika'da varken bugün bu sayı 39'a yükseldi.

 

THY bugün 32 Afrika ülkeisnde 51 noktaya seferler düzenliyor. Tüm Afrika ile ticaretimiz 7 milyar dolar iken 2016'da bu 17 milyar dolara yükseldi.

 

THY bugün 32 Afrika ülkeisnde 51 noktaya seferler düzenliyor. Tüm Afrika ile ticaretimiz 7 milyar dolar iken 2016'da bu 17 milyar dolara yükseldi. Biz Afrikalı kardeşlerimizi kendimize uzak görmüyor onlara tepeden bakmıyoruz. Somali'ye kimsenin uğramadığı dönemde hala da uğramıyorlar ya ilk defa bir Başbakan olarak eşim ve Dışişleri Bakanımızla Somali'ye gittik ve oraya dünyanın bakışını değiştirdik ve oraya doğru yaklaşımlarını başlattık.

 

Dünyada şu anda bilir misiniz en büyük büyükelçilik kompleksimiz bizim Somali'dedir. 80 dönüm üzerinde ve muhteşem bir projedir. Hiç bir yerde bizim böyle bir büyükelçilik binamız yok. Her türlü tehdide rağmen orada durmaktadır. Ne ABD'nin ne İngiltere'nin orada böyle bir büyükelçilik binası yok konteynır içinde hizmet veriyorlar.

 

 TÜRKİYE YARDIMDA DÜNYADA BİR NUMARADIR 

Hastaneyi orada biz kurduk. Modern bir hastane Somali'de kurduk ve öğrenci yetiştirme çalışmalarına başladık. Her zaman yanlarında olacağız. İspat G-20 toplantısındayız herkes bir şey söylüyor. Şuraya şu kadar yardım ettik buraya bu kadar yardım ettik. Ben de dedim bakayım. Raporlara baktım öyle bir şey yok. Türkiye yardımda bir numaradır. Milli gelire oranla bakıldığında bir numarayız. Çünkü bu bizim insani görevimizdir vicdani görevimizdir İslami görevimizdir. Olaya böyle bakıyoruz ve bundan böyle de bakmaya devam edeceğiz. Afrika'ya da bakir kıta olarak yaklaşmadık. Afrika'nın kaderdaş olarak kara gün dostu olarak kazan kazan temelinde uzun vadeli bir işbirliği geliştirmek istedik.

 

TÜRKİYE'NİN AFRİKA POLİTİKASININ ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜĞÜ ÜLKE SOMALİ'DİR 

Somali kaderine terk edilmişti. Biz o gün kardeşlerimizin göz göre göre ölmesine seyirci kalmadık. 2011'de gittim ondan sonra iki kez sonrasında havalimanını inşa ettik ve Somali böylece dünyaya açıldı.  Türkiye'nin Afrika politikasının ete kemiğe büründüğü ülke Somali'dir. Kıtanın 4 asır boyunca kaynaklarını istismar eden sömürgeciliktir. Kıta bağımsızlığına kavuşmuş olsa da sömürgecilerin geride bıraktığı acı izler henüz silinmemiştir. Kıta bugün hala ciddi bedel ödemektedir. Yer üstü ve yer altı kaynaklarını gasp etmekle kalmamış sosyal siyasi ve beşeri dokusunu da kökten tahrip etmişlerdir.

 

Aileleri parçalamışlar insanları göçe zorlamışlar arazileri yağmalamışlar günde 16-17 saat çalıştırdıkları işçilere ücret yerine alkol vermişlerdir. Çalışmak istemeyenleri itirazda bulunanları ise katletmişlerdir. Ben hemen her yıl Afrika'yı bir kaç ülkesi ziyaret edilmek suretiyle dolaşıyorum. Cumhurbaşkanı ve Başbakanlığım dönemimde 23 Afrika ülkesini ziyaret ettim. Kimi ülkelere birkaç kez gittim. Bugün bize her fırsatta demokrasi hukuk ve insan hakları dersi vermeye yeltenenlerin Afrika'da nasıl bir enkaz bıraktıklarını yerinde gördük görüyoruz.

 

 AFRİKA 21. YÜZYILA DAMGA VURACAK KITADIR 

Batılı ülkelerin bugün zevkini sürdüğü sefanın kime borçlu olduklarını çok iyi biliyoruz. Kimlerin canının kanının alın terinin olduğunu bizler gayet iyi biliyoruz. Her ne kadar onlar unutturmak istese de biz bu karanlık ve kanlı tarihin unutulmasına asla izin vermemeliyiz. Afrika bugün daha çok sorunlar sebeiyle gündeme geliyor olsa da 21. yüzyıla damgasını vuracak kıtadır. İnşallah güç şimdi Afrika'da toplanmaya başladı.

 

 DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR 

Halen Afrika kıtasını kendi arka bahçesi görenler Afrika'nın büyümesine çelme takamayacaklardır. Türkiye tertemiz tarihi ile değerleri ile adaleti ile Afrikalı kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir. Her geçen gün Afrika Türkiye dostluğunu perçinleyecek gücüne güç katacaktır. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki işbirliği daha da derinleştireceğine inanıyorum. Az önce kardeşlerim de söyledi dünya 5'ten büyüktür. Biz de geçici üye olduk hiçbir kıymeti harbiyesi yok yaptırımı yok. Her şey o 5 üyenin birinin dudağı arasında. Hayır dediğinde iş tıkanır. Şu anda farklı bir dünya var. Farklı dünyanın yeniden reforme edilmesi gerekiyor. Eğer demokrasi ise insan haklarına saygı ise eğer tüm dünyanın saygınlığı konuşuluyorsa o zaman 20 ülke diyorsak dönerli olarak her yıl 20 ülke daimi üye sıfatı ile yönetmeli. Böylece bu 20 üye ülke aynı haklara sahip olarak dünyanın kaderi üzerinde hak sahibi olur. Burada her kıtadan her inançtan üyelerin olması adaleti getirecektir. Şu anda her kıtadan yok. Asya Avrupa Amerika var, her dinden yok hele hele Müslüman hiç yok. Böyle bir şey olabilir mi? Nerede inanç özgürlüğü?

 

 BUNLARA TERÖRİST DİYEMEZSİNİZ 

Kudüs'te bugün Cuma Müslümanların kutsal bir günü. Ve İsrail polisi askeri bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350'ye yakın yaralı var ve aldığımız son rakama göre 3 şehidimiz var. İsrail Cumhurbaşkanı ile görüştüm ve yaklaşımınız çok yanlış dedim. Bu insanlar kendi kutsal mabedlerine gidiyorlar. Bu makam bizler için Müslümanlar için önemli bunlara terörist diyemezsiniz.

 

 İSRAİL'İN YAPTIĞINI ZULÜM ADDEDİYORUZ 

Biz de bu noktada insanların ibadetlerini özgürce yapmasını istiyoruz ama orada insanlar öldürüldüğü için tedbirler almak zorundayız. Ne kadar da ısrar ettiysek elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz dediler ama bugün maalesef böyle bir müdahalede bulundular. Şunu bilmemiz lazım. Müslüman bir sokulduğu delikten bir daha sokulmamalı. Biz her türlü iletişimi herkesle yaparız Yapalım ama hakkımıza haklarımıza da sahip çıkalım. Biz İsrail'in yaptığını zulüm addediyoruz.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX