0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Şubat 2017 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:24 Şubat 2017 Cuma 00:20:00

CHP'nin dekolteli trolleri

Sosyal medya üzerinden başlattığı ‘cumhurbaşkanlığı sistemine hayır’ kampanyasına istediği desteği alamayan CHP, sahte hesaplar üzerinden trol ordusu oluşturdu. Profil fotoğrafları dekolteli kadınlardan oluşan hesaplar, algı operasyonu çalışmalarında kullanılıyor. 

Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan’da düzenlenecek olan referandum kapsamında, söz konusu sisteme karşı çıkan CHP propaganda çalışmalarına start verdi. Vatandaşın referandumda ‘hayır’ oyu kullanması için her yolu deneyen parti, sosyal medyada başlattığı kampanyaya beklediği desteği alamadı. Bunun üzerine kamuoyunun algısını yönetmek amacıyla, gerçek kişilere ait olduğu görüntüsü verilen binlerce sahte sosyal medya hesabı açıldı. 

 

TEK KOMUTLA BİNLERCE TWEET

Dev trol ordusunun büyük bir kısmında, dekolteli kadın fotoğraflarının kullanılması dikkatlerden kaçmadı. Söz konusu fotoğrafların, daha fazla takipçi sayısına ulaşmak için taktiksel olarak tercih edildiği düşünülüyor. Çoğu kadın ise kendi fotoğraflarıyla açılmış bu hesapların varlığından bile haberdar olmuyor. Reklam ajansları tarafından tek elden kontrol edilen trol ordusu, partinin ‘hashtag’ yani etiket çalışmalarında aktif olarak kullanılıyor. Ajanstan verilen komut ile atılan tek bir tweet, binlerce sahte hesap aracılığıyla milyonlarca vatandaşa aynı anda ulaşıyor. Çoğu kişinin sahte olduğunu fark edemediği hesaplar, Kılıçdaroğlu ve CHP’li vekillerin tweetlerinin daha çok paylaşılmış gibi gösterilmesi için de kullanılıyor. Birçok yanlış ve asılsız bilgi böylece sosyal medyada dolaşıma sokuluyor. 

 

TÜRKİYE GÜNDEMİNE TAŞINIYOR

Gerçek görünümlü trol hesaplar üzerinden, algı operasyonu çekiliyor. Troll ordusu son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelttiği hakaret nedeniyle tutuklanan CHP Gençlik Kolları Üyesi Samet Burak Sarı hakkında başlatılan sosyal medya kampanyasında kullanıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ağza alınmayacak hakaretlerle saldıran Sarı hakkında kullandığı “Gençlik Kolları üyemiz Samet Burak Sarı'nın tutuklanması kabul edilemez! CHP olarak düşünce özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz!” ifadelerinin ardından trol ordusu harekete geçti.

 

REFERANDUM İÇİN KULLANILIYOR

Çoğu dekolteli kadın görsellerinin yer aldığı, bazılarında ise ‘farklı görüşlerin katılımı’ algısı oluşturmak için başörtülü kadınlara ait fotoğrafların kullanıldığı trol ordusu aynı dakikada binlerce tweet attı. Açılan #SametBurakSarıyaÖzgürlük etiketiyle, “CB’ye hakaret iddiasıyla yargılanan Samer Burak Sarı, tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderildi” ifadesi paylaşıldı. Aynı hesapların, referandum çalışmaları kapsamında, vatandaşı ‘hayır’ oyu vermeleri yönünde etkilemek için aktif olarak kullanıldığı görüldü.  

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX