0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Aralık 2018 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:21 Aralık 2018 Cuma 08:02:00

Bu başarı Erdoğan'ın

ABD’nin Suriye’deki askerlerini geri çekme kararı uluslararası camiada Başkan Erdoğan’ın zaferi olarak değerlendirildi. Analistler, Erdoğan’ın Ortadoğu’da siyasi kartları zekice oynadığı görüşünde birleşti. 

Trump’ın ABD askerlerini Suriye’den çekme kararı dünyada büyük yankı buldu. Analistler kararı, “Erdoğan’ın zaferi, PKK’nın hezimeti” olarak yorumladı. Yorumlarda Türkiye’nin kritik karar üzerindeki etkisi ve Fırat’ın doğusunu terör örgütünden temizleme kararlılığı vurgulandı. Başkan Erdoğan’ın Ortadoğu’da her durumda siyasi kartları zekice oynadığı kaydedilen açıklamalarda, ABD’nin PKK’yı kullanıp attığı belirtildi. Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Merkezi Direktörü Joshua Landis, “Bu Erdoğan’ın büyük zaferidir, Trump, Türkiye’nin yanında olmak istediğini gösterdi, Bolton ve Pompeo’nun, sadece DEAŞ ile mücadele değil aynı zamanda İran’a karşı  koymak için Washington’un askeri varlığını sürdürmesi gerektiği argümanlarına asla gerçekten ikna olmadı” ifadelerini kullandı. 

BU TÜRKİYE İÇİN BİR ZAFER 

Eski Pentagon yetkilisi Michael Maloof da, “Trump’ın kararında Başkan Erdoğan’ın baskısının ana etken olduğunu görüyoruz, bu Türkiye için bir zafer, PKK için ise yenilgi anlamını taşıyor” diye konuştu.“Bu kararı kimsenin beklemediğini” belirten İngiliz politika uzmanı Nikolay Gundersen de, “Trump’ın Erdoğan’ın baskısıyla bu sonuca vardığını söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu. İsrailli gazeteci Arad Nir ise görüşünü, “Trump Erdoğan için müttefiki PKK’dan vazgeçti, Erdoğan uğruna Kürtleri feda etti” sözleriyle açıkladı.Die Welt gazetesi de, ‘’Erdoğan, Ortadoğu’da her durumda siyasi kartlarını zekice oynuyor’’ yorumunda bulundu. 

TRUMP’IN SERSEMLETEN DÖNÜŞÜ 

Foreign Policy’de yayımlanan Lara Seligman ve Michael Hirsh imzalı makalede, uzmanların, Amerikalı üst düzey yetkilileri gafil avlayan ve Türkiye’ye verilen ödüne işaret eden beklenmedik kararı, ABD’nin Suriye’de halihazırda zayıf olan elini ciddi biçimde güçsüzleştirecek bir hamle olarak değerlendirdiği belirtildi. “Trump’ın Suriye Konusunda Sersemleten Geri Dönüşü” başlıklı makalede, ABD Başkanı Trump’ın önceden bilgi vermeden tweet atarak yürüttüğü politikanın son örneği olan kararın, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey gibi kilit görevlerdeki yetkililerin, Suriye’de kalmayı planladıkları işaretini verdiği sırada alınmasına dikkat çekildi. 

OPERASYON İÇİN TÜRKİYE’YE YEŞİL IŞIK 

Makalede, Uluslararası ve Stratejik Çalışmalar Merkezi Ortadoğu Programı’ndan Will Todman, kararın zamanlamasının, Türkiye ile ilişkilerin onarılmasına dönük daha geniş bir stratejinin parçası olabileceğini ve Türkiye’nin, ABD’nin Suriye’den geri çekilmesini, Fırat’ın doğusuna yönelik askeri operasyon düzenlemek için yeşil ışık olarak göreceğini ifade etti. Demokrasilerin Savunuculuğu Vakfı’nda görevli eski ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı yetkilisi Reuel Marc Gerecht de, “Jeffrey ve Bolton’ın açıkça telaffuz ettiği politikadan vazgeçmesi için Trump’ı ikna etmede önemli rol oynadığı görülen Başkan Erdoğan’a kredi verilmeli” dedi. 

KARDEŞ İRAN HALKININ YANINDA DURACAĞIZ

Başkan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yle düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD’nin yaptırım kararının haksız olduğunu söyledi. 

Başkan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Bölgemizde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi, barış ortamının tesisi için Türkiye ve İran’ın birlikte atabileceği çok adımlar vardır” dedi. Erdoğan, bölgesel konularda İran ile iş birliğini, istişareleri bu doğrultuda derinleştireceklerini belirterek, “Bu iş birliğinin, müspet sonuçlarını Rusya Federasyonu’nun da katılımıyla oluşturulan Astana Süreci’nde başarmış bulunuyoruz. Çabalarımızı Suriye ve tüm Suriye halkını kucaklayacak, kalıcı bir barışın tesisi için artırmamız gerek” ifadelerini kullandı. 

BÖLGE GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILDI 

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Öte yandan, Türkiye olarak kapsamlı ortak eylem planının tüm tarafların anlaşmaya sadık kalmalarıyla, planın devamının uluslararası barış ve güvenliğe hizmet ettiğine, edeceğine inanıyoruz. İran plan kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdiği Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından bugüne kadar defalarca teyit edilmiştir. Hal böyleyken Amerika’nın anlaşmadan çekilmesini doğru bulmuyoruz. Biz, meselelerin dayatmalarla değil, angajmanla, karşılıklı müzakerelerle çözülmesinin taraftarıyız. ABD’nin İran’a yaptırım kararının bölge güvenliği ve istikrarını tehlikeye attığını, bunları desteklemediğimizi bir kez daha vurguluyorum.” 

İRAN’A HAKSIZ BASKILAR 

Başkan Erdoğan, komşuluk hukukunun, ülkelerin zor zamanlarında birbirine destek olmayı gerektirdiğini kaydederek, “İran’a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz. Köklü geçmişimizden ilham alan ilişkilerimizi geleceğe daha da güçlü bir şekilde taşıyacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Ruhani’ye verdiği destek ve sergilediği dayanışmadan ötürü teşekkür eden Erdoğan, iki ülkenin ilgili bakanlarını, kurum ve kuruluşlarını da ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik özverili çalışmalarından dolayı tebrik etti. Konuşmaların ardından iki ülke arasında yeni işbirliği anlaşmaları imzalandı. 

TÜM DÜNYA AYNI GÖRÜŞTE

Yemeğimi ajanlar hazırlıyor 

Türkiye’nin Suriye’deki çıkarlarına saygılıyız 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’yle aralarındaki bağların güçlendiğini söyleyerek Başkan Erdoğan’a övgüler yağdırdı. Putin, Moskova’da düzenlenen yıllık basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’de gözettiği ulusal çıkarlarına saygı duyuyoruz. Türkiye, bir NATO üyesi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli rolüyle bağımsız bir dış politika güdüyor ve bunun böyle devam etmesini umuyoruz” dedi. Rus lider konuşmasında, Trump’ın Suriye’den çekilme kararını da değerlendirdi. ABD’nin Suriye’den çekilmesini açıklamasının ne manaya geldiğini henüz anlayamadığını kaydeden Putin “ABD’nin Suriye’deki varlığı yasadışıydı. Şu anda Suriye’den çekildiklerine dair herhangi bir emare görmedik. Yıllar önce Afganistan’dan da çekileceklerini söylemişlerdi ancak hâlâ oradalar” diye konuştu. 

Çekilme kararı sürpriz değil

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekilme kararının sürpriz olmadığını ve eve dönme vaktinin geldiğini söyledi. Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, Suriye’den çekilme kararıyla ilgili yıllardır mücadele verdiğini kaydeden Trump, “6 ay önce, bunu yapmak istediğim zaman, bir süre daha kalmayı kabul ettim. ABD, orada yapılan işi takdir etmeyen insanlar için değerli hayatları riske atıp, trilyonlarca dolar harcadı. Peki ABD Ortadoğu’nun polisi olmak istiyor mu? Sonsuza kadar orada kalmak mı istiyoruz? Rusya, İran, Suriye ve diğerleri DEAŞ’ın yerel düşmanları. İşi orada biz yapıyorduk. Artık savaşma sırası diğerlerinde. Eve dönme ve yeniden inşa zamanı” dedi.

Trump’tan DEAŞ mesajı

Hava saldırıları duracak 

Başkan Trump’ın tüm dünyada büyük yankı uyandıran kararının ardından Reuters’a açıklama yapan ABD’li üst düzey yetkililer, “Trump’ın emri, Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a karşı hava saldırılarının da sonu anlamına geliyor” açıklamasında bulundu. Ayrıca daha önce terör örgütü PKK/YPG’ye silah taşıyan onlarca TIR, önceki geceden itibaren Suriye’den ayrılmaya başladı. Irak yönüne ilerleyen 150 TIR’lık konvoyda, iş makineleri ve mayın temizleyiciler olduğu görüldü. 

ŞOKTAYIZ ÇOK KORKUYORUZ

Türkiye’nin operasyon sinyali vermesinin ardından PKK/YPG’li teröristlerde başlayan panik havası, ABD askerlerinin bu ülkeden çekileceği açıklamalarıyla daha da arttı. YPG’nin sözde üst düzey yöneticilerinden Fethi Mıhemed, ABD’nin askerlerini çekme kararı alması nedeniyle şoke olduklarını belirterek “İnsanlar çok korkuyor. ABD daha önce bize ‘Suriye’de en az 10 yıl daha kalacağız’ demişti.  Biz de planlarımızı ona göre yapmıştık. ABD’nin çekilmemesi için yoğun görüşmeler yapıyoruz. Eğer ABD askerini çekerse Türkiye bize hemen operasyon yapar” diye konuştu. Bu arada teröristler oluşturdukları mevzilerde hem Türkiye sınırını hem de Fırat’ın batısındaki ÖSO unsurlarını dürbünlerle izleyerek hareketlilik olup olmadığını anlamaya çalıştı. Bu arada ABD’nin bölgeden çekilmemesini isteyen PKK yanlıları, ellerinde teröristlerin fotoğraflarıyla Ayn el-Arab’daki ABD askerlerinin bulunduğu üsse, yürüyüş gerçekleştirdi. 

Fransa şaşkın almanya endişeli

Trump’ın ABD askerlerinin Suriye’den çekileceğini açıklamasının ardından PKK/YPG işgali altındaki bölgede askerleri bulunan Fransa’dan birbiriyle çelişen iki açıklama geldi. İlk olarak Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Suriye’nin henüz DEAŞ’tan temizlenmediğini savunarak askerlerinin bu ülkede  kalmaya devam edeceğini duyurdu. Ardından Fransa Dışişleri Bakanlığı bir başka açıklamayla Bakan Parly’i yalanladı. Bakanlık açıklamasında, koalisyondaki diğer ülkelerin Washington’la çekilmeyi görüştüğünü vurguladı. Fransa’nın bölgede yaklaşık bin 100 askeri bulunuyor. Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Trump’ın Suriye’den çekilme kararını, “Bu kararın sonuçlarının DEAŞ’la mücadeleye zarar verme ve elde edilen başarıları riske atma tehlikesi var” şeklinde yorumladı. 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD ambargosu karşısında Erdoğan’ın kesin tavır sergilediğini kaydetti. 

Ruhani’den destek teşekkürü

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ortak basın toplantısında, ABD’nin ülkesine uyguladığı ambargoya ilişkin, “Erdoğan ve hükümetine ABD’nin uyguladığı tek taraflı, kanunsuz ve zalimce ambargoların karşısındaki kesin ve açık tutumları için teşekkür ediyorum. Bu bütün ahlaka, ortak çıkarlara ve uluslararası hukuka aykırıdır. ABD’nin İran aleyhine uyguladığı bu eylem, yüzde 100 terörist bir eylemdir” diye konuştu. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Beşinci Toplantısı’nda iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesinin önündeki engellerin kaldırılmasıyla bankacılık, sanayi, gümrük, taşımacılık, enerji, turizm ve kültür alanlarındaki işbirliğinin sürdürülmesi yönünde karar aldıklarını anlatan Ruhani, Türkiye ve İran’ın Asya’yı Avrupa’ya, doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayabileceğine işaret etti. İki ülke ilişkilerinin bölgenin ve küresel ticaretin lehine olduğunu bildiren Ruhani, ilişkilerde problem bulunan tüm alanlarda da sorunların giderilmesi kararının alındığını söyledi.

TERCİHLİ TİCARET BAŞLIYOR 

Başkan Erdoğan ve Ruhani, ortak basın toplantısının ardından Çankaya Köşkü’ne geçerek, Türkiye-İran İş Forumu’na katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu ziyaretinin tercihli ticaret anlaşmasının genişletilmesi müzakerelerinde bir dönüm noktası teşkil edeceğini düşünüyorum. Bugün gerek Sayın Vaizi’ye gerekse Sayın Albayrak’a talimatımızı verdik ve Ruhsar Hanım’la birlikte çalışmalarını yapmalarını istedik. Artık bunu bugün yarın bitirin dedik” ifadelerini kullandı. Erdoğan daha sonra şu bilgileri paylaştı: “Hedefimiz İran’la ikili ekonomik ilişkilerimizi, siyasi ilişkilerimizle aynı seviyeye çıkarmaktır. İkili ticari hacmimizi 30 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Maalesef bu şu anki rakamlar, hedeflediğimiz seviyenin oldukça altında kaldı. Korumacı refleksleri geride bırakmamız, ticaretin mantığına uygun şekilde süreci yürütmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde ikili ticaretimizde hedeflediğimiz seviyeleri yakalayabiliriz.” 

"ABD'nin Suriye'den çekilmesi Erdoğan için diplomatik bir zafer"

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX