0530 708 54 54
0530 708 54 54
26 Eylül 2016 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:27 Eylül 2016 Salı 09:18:00

Biden’ın ‘bilmiyorum’ dediği o uçak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorusu karşısında, ABD Başkan Yardımcısı Biden’in bilmezlikten geldiği kargo uçağı görüntülendi. Terör örgütü PYD’ye tonlarca silah indiren uçağa ait video sosyal medyada hızla yayıldı. 

BM’nin 71. Genel Kurul Toplantısı’na katılmak üzere Amerika’ya güden Cumhuriyet Recep Tayyip Erdoğan, 20 Eylül'de Pentagon’un 2 uçak dolusu silahı Suriye'nin kuzeyindeki Kobani yakınlarında YPG'ye indirdiğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri karşısında panikleyen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise, konuyu ilk defa duyduğunu belirterek, PYD’ye yapılan silah yardımını bilmezlikten gelmişti.

Tam 2 uçak dolusu

Biden’in ‘Bilmiyorum’ dediği o kargo uçağının, terör örgütü PYD’ye silah taşırken çekilmiş görüntüleri ortaya çıktı. Teröristler tarafından kullanılan bir Twitter hesabından “ABD, yeni operasyonlar için Demokratik Suriye Güçlerine silah indirdi” başlığıyla paylaşılan video kısa zamanda birçok internet sitesine de konu oldu. Videonun hareket halindeki bir araçtan, amatör bir kamera vasıtasıyla çekildiği ve görüntülerde Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait bir MV-22 Tilt Rotor tipi uçağın alçak uçuş yaptığı gözlemlendi. Konuyla ilgili ABD’den Türkiye’ye dönüş yolunda konuşan Erdoğan, “Daha 3 gün önce 2 uçak dolusu silah, PYD ile YPG'ye indirildi. Nereye? Kobani'ye. Daha önce de yine Kobani boşaldığı zaman oradaki PYD ve YPG'li teröristlere üç uçak indirildi ve bunların yarısı DAEŞ'e gitti, silahların yarısı da PYD ve YPG'de kaldı.

Skandalı kabul etti

Sayın başkan ile bunları konuştuk ama dinletemedik. Şimdi ne yazık ki yine aynı oyun oynanıyor. Buradan bir netice çıkmaz. Burada sadece kan kaybı olur” sözleriyle Washington Yönetimi’ne uyarılarda bulunmuştu.  2016’nın ilk yarısına kadar terör örgütü PYD’ye doğrudan silah yardımı yaptığı reddeden Obama Yönetimi, geçtiğimiz aydan itibaren teröristlere mühimmat desteği yaptığını ilan etti. ABD Savunma Bakanı Carter da 4 gün önce yaptığı açıklamada, PYD’ye silah yardımı yaptıklarını kabul etmiş ve “Daha önce zaten silah vermiştik, onlar Suriyeli Demokratik Güçler'in bir parçası. Suriyeli Kürtlerle çalışmaya devam edilmesini destekliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Krizin tırmanışı sürüyor

Öte yandan 15 Temmuz darbe girişiminin mimarı ve FETÖ elebaşı Gülen’in Türkiye’ye iade edilmemesi nedeniyle gerilen Washington – Ankara hattı, terör örgütü PYD’ye verilen destek nedeniyle yeni bir krize sahne oldu. Ankara’dan ABD makamlarına, TSK’ya ait tankları hedef alan teröristlere silah desteği verilmemesi çağrısı yapılırken, Obama yönetiminin terör örgütüne destek vermeyi sürdürmesi krizi tırmandırıyor. 

Sadece ABD'de bulunuyor

Kobani'de çekildiği ileri sürülen videoda yer alan 2 ABD uçağının, MV-22 Tilt Rotor türü hava aracı olduğu belirlendi. Bu uçaklar yere inerken pervanelerini dikey hale getirip helikopter gibi inebiliyor, havadayken motorlarını yere paralel hale getirip uçak gibi hızlı uçabiliyor. Dünyada sadece ABD'nin Hava ve Deniz Piyadeleri tarafından kullanılan MV-22'ler, tam teçhizatlı 24 asker veya 9 bin 70 kilo yük taşıma kapasitesine sahip. Askeri nakliye uçağı gibi havadan yük atabilen MV-22'ler, 509 kilometre hıza çıkabiliyor. 1627 kilometre menzile sahip hava araçları uzun menzilli operasyonlarda kullanılıyor.

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX