0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Ekim 2016 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:20 Ekim 2016 Perşembe 09:46:00

Başkanlık refarandumu nisanda yapılacak

TBMM’nin başkanlık sistemini ocak ayında görüşeceğini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, nisanda referanduma gidilebileceği sinyalini verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı katıldığı TV programında başkanlık sisteminin referanduma götürülmesiyle ilgili ilk defa tarih verdi. Başkanlık teklifi ile ilgili 2007 yılında çalışma yaptıklarını hatırlatan Yazıcı, “Meclis’te kurulan komisyonlarda hazırlandı. 3-5 gün içinde de toplayacağız” dedi. 


Teklif zamana yayılmayacak
Hayati Yazıcı, 12-15 maddeyi içeren bir teklifle başkanlık sisteminin hayata geçirilebileceğini söyledi. Yazıcı, “12-15 maddelik bir düzenlemeyle başkanlık sistemi dediğimiz bir düzenlemeyi hazırlayabiliriz. Hazırlanmış şu şu maddeler diye formüle edilmiş bir çalışma yok. Ama bunlar daha önce dediğim metinlerde var, bunları bir araya toplarız” şeklinde konuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına iyi niyetle baktıklarını dile getiren Yazıcı, şöyle konuştu: “Bu durumu gündemden çıkarmak için referanduma götürecek kısmına birşey demeyiz. Anayasa’nın ilk 4 maddesi değişmez ama ifade değişikliği olabilir. Üniter devlet yapısı bizim de kırmızı çizgimiz.” Teklifi zamana yaymadan TBMM'ye sunmayı planladıklarını vurgulayan Yazıcı, “Bütçe görüşmelerinden sonra Meclise sunulur” diye konuştu. Yazıcı, “Teklif 330'un üzerinde oy alırsa takvim nasıl şekillenir?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bu da düzenlemeye bağlı. Üç aylık geçici maddeyle sunulabilir. Bugüne kadar uygulamalarda olduğu gibi ocak ayında geçerse, cumhurbaşkanın onaylama süreci var. Diğer çalışmalara da baktığımızda nisan ayına denk geliyor.” 


Tüm Modeller inceleniyor 
Yazıcı, hangi modelin örnek alınacağı konusunda ise “Biz bir araba inşa edeceğiz. Dizel mi olsun benzinli mi? Başkanlık sistemi yapacağız; Amerikan modeli mi, Fransız modeli mi? Biz onu başka bir yakıtla da sağlarız. Elbette ki dünyadaki uygulamalardan da esinleneceğiz ama kendi ülkemizin koşullarını, geçmişteki birikimlerimizi dikkate almak suretiyle başkanlık modelimizi formüle edip, Meclis'e sunacağız” ifadelerini kullandı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX