0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Mayıs 2022 Çarşamba 22:35:00 - Güncelleme:18 Mayıs 2022 Çarşamba 23:25:00

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin güvenlik endişeleri giderilmeli

Kaynak: AA

ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ama Türkiye'nin de güvenlik endişeleri giderilmeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi sırasında açıklamalarda bulundu.

Görüşmede ikili görüşmelere odaklanacaklarını ve ABD ile anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözümünü ele alacaklarını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa ilişkin, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı bir kez daha şunu gösterdi, Türkiye ve ABD dost ve ittifak olarak daha iyi iş birliği yapmalı. Bu sadece bizim değil bölgemizde ve ötesindeki dost ve müttefiklerimizin de beklentisi." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Blinken ile Stratejik Mekanizma kapsamında `çok pozitif` bir görüşme yaptık.

İkili ilişkilerin yanı sıra İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği dahil bölgesel konuları ele aldık. İş birliği alanlarımızı nasıl geliştirebileceğimizi konuştuk.

ABD ile Türkiye arasında F-16 satışı konusundaki görüşmeler olumlu seyrediyor ve çalışmalar devam edecek.

NATO'ya aday ülkelerin terör örgütlerine destek vermesi kabul edilemez.

Blinken, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi için gerekli mesajları vereceğini söyledi.

"BİZİM DE MEŞRU ENDİŞELERİMİZ VAR"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurularına ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye, bu savaş başlamadan önce dahi NATO'nun açık kapı politikasını destekliyor. Bu iki ülkenin olası NATO üyeliklerine ilişkin bizim de meşru endişelerimiz var. Onlar terör örgütlerini destekliyorlar. Savunma ürünleri ihracatı konusunda da kısıtlamalar var. Biz endişelerimizi açıkladık, iki meslektaşımla da Berlin'de konuştum. Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı."

Etiketler : Bakan Çavuşoğlu NATO ABD
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX