0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Ekim 2016 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:24 Ekim 2016 Pazartesi 09:55:00

ABD tescilli teröristlerle iş birliğinde

Türkiye’nin uyarısına rağmen Kerkük’e terör örgütü PKK ve Şii Haşdi Şabi’nin girmesini sağlayan ABD, ‘teröristler listesi’ne aldığı Ebu Mehdi El Mühendisi’in kente girişine ses çıkarmadı. Protokol tarafından karşılanan Mühendisi, teröristlerle gövde gösterisi yaptı.

Musul’un DEAŞ’lı teröristlerden kurtarılması için başlatılan operasyonun hemen ardından Kerkük’te ilginç bir gelişme yaşanmıştı. Kente elini kolunu sallayarak giren DEAŞ’lılar, stratejik noktaları ele geçirmişti.

Kerkük valisi karşıladı

Bu gelişmenin hemen ardından bölgede boy gösteren terör örgütü PKK ve Şii Haşdi Şabi grupları, ‘Kenti DEAŞ’tan kurtaracak güç’ olarak lanse edilmiş ve bu yolla operasyona katılmaları sağlanmıştı. ABD’nin Suriye’de PYD’yi legalleştirmek için kurduğu ‘DEAŞ oyunu’un Kerkük’te yeniden sergilemesi Ankara’dan büyük tepki toplarken, kent dün başka bir skandala daha sahne oldu. DEAŞ’a karşı savaşma bahanesiyle Kerkük’e giren Şii Haşdi Şabi’nin sözde komutanı Hadi Amiri ve Ebu Mühendis, bölgeye ziyaret gerçekleştirdi. Kerkük Valisi Necmettin Kerim ve diğer protokol üyeleri tarafından karşılanan Mühendis, beraberindeki terörist grupla birlikte kentte gövde gösterisi yaptı.

2009'da listeye alınmıştı

Washington yönetimi tarafından herhangi bir tepki gösterilmeyen skandal hamleye, bölgedeki ABD silahlı gücü de seyirci kaldı. Oysa ABD 2009 yılında aldığı bir karar doğrultusunda Şii Haşdi Şabi’nin sözde lideri Mühendisi’yi ‘uluslararası teröristler’ listesine alarak tescillemişti. ABD yönetiminin Kerkük’te ‘teröristler listesi’ne aldığı Mühendisi’ye göz yumması ve Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen PKK-PYD’ye açıkça destek vermesi konusunda nasıl bir açıklama yapacağı merak konusu oldu. ABD’nin terör örgütleriyle işbirliği ise bununla sınırlı kalmıyor.

ABD'nin ilk vukuatı değil

Washington yönetimi, binlerce Sünni sivilin hayatını kaybettiği Felluce operasyonunda Mukteda El Sadr’a bağlı Saraya es Selam yani Barış Tugayları, Bedir Tugayları, Harakat al Nujaba (Lideri Akram Abbas Al Kabi ABD tarafından Eylül 2008’de küresel terörist olarak ilan edildi), Kata’ib Hezbollah (Hizbullah Tugayları), Asaib al Haq (Ashab-ül Ehlül Hak), Kata’ib İmam Ali (İmam Ali Müfrezeleri), Kata’ib Sayyid al Shuhada (Seyit Şüheda Müfrezeleri) ile birlikte hareket etmiş, bu gruplara açıkça destek vermişti. Bu gruplar aynı zamanda ABD’nin ‘terör örgütleri listesinde’ yer almış, fakat operasyon sırasında konu gündeme getirilmemişti. 

Bilanço ağırlaşıyor

DEAŞ’lı teröristlerin çatışmaları sokak aralarına taşıdığı Kerkük’te, sokağa çıkma yasağı nedeniyle çoğunluğu Araplardan oluşan bölge halkı günlerdir evinden çıkamıyor. PKK ve Şii Haşdi Şabi’nin bölgeye gelmesi ise siviller üzerinde tedirginliğe neden oluyor. Yer yer keskin nişancıların konuşlandığı kent merkezinde hayat durma noktasına gelirken, Kürt nüfusun yaşadığı kuzey mahallelerde ise herhangi bir sıcak temas yaşanmadı. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX