0530 708 54 54
0530 708 54 54
08 Aralık 2016 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:08 Aralık 2016 Perşembe 00:00:00

TL harekatı sürüyor

Ekonomik seferberlik hız kazandı. Milli Savunma Bakanlığı, 262 milyon dolar ve 31 milyon euroyu TL'ye çevirirken, EPDK ihalelerinde liraya döndü. THY de, umre seyahati ücretlerinde dolardan vazgeçti. 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dövizlerin altın ve TL’ye çevrilmesi çağrısının ardından ilk olarak Borsa İstanbul, tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası’na çevirmeye ve Türk Lirası hesaplarında tutmaya karar verdiğini açıklamıştı. Ardından TMSF de alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağını, işlemlerin Türk Lirası’yla yürütüleceğini belirtmişti. Son olarak da Diyanet İşleri Başkanlığı, umre ve hac ücretlerinin lira üzerinden tahsil edileceğini açıklamıştı. Şimdi de, Milli Savunma Bakanlığı da, fonlarında bulunan dövizi TL'ye çevirme kararı aldıkalarını duyurdu. 

262 MİLYON DOLAR

Açıklamada, “Bakanlığımıza bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın kullanımında olan Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ait 262,7 milyon ABD Doları ile 31,3 Milyon Avro bugün itibarıyla Türk Lirası’na çevrilmiştir ”denildi.  Ayrıca, EPDK'da, doğalgaz dağıtım ihalelerinin Türk lirası ile yapılmasına karar verdi. Karar çerçevesinde, yakında yapılması planlanan Tunceli, Ağrı ve Doğubeyazıt doğalgaz dağıtım ihaleleri de Türk lirası cinsinden gerçekleştirilecek. Ayrıca, Türk Standartları Enstitüsü'nce, kurumun dolar ve avro cinsi yabancı nakit varlıklarının tamamı bozdurularak Türk lirası'na çevrildi. 4.5G ihalesini kazanan operatörler de 2017 Nisan ayındaki 657 milyon euro tutarındaki son taksit ödemesini TL cinsinden yapacak.

THY'DEN DOLARSIZ UMRE

Dolar üzerinden uygulanan Umre ziyareti ücretleri Türk Hava Yolları (THY) tarafından yapılan bir açıklamayla Türk Lirası'na çevrildi. Yapılan açıklamada şöyle denildi: “THY halihazırda Amerikan Doları üzerinden uygulanan Türkiye çıkışlı umre ücretleri, bugün itibariyle Türk Lirası olarak uygulanmaya başladı. Türk Hava Yolları'nın bu yönlü girişimiyle, dönem ve kullanılan seferlere göre vergi dahil Türkiye çıkışlı Umre ücretleri TL cinsinden uygulanacak.”

 

Dolar düşünce Türkiye'ye saldırdı  

Dünya tarihinde, tüm ekonomik krizlerin tetikçisi olan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating, Türkiye'deki ekonomik seferberliği bozmak için saldırılara başladı.Sıfırcı hoca adıyla da bilinen kuruluş yine politik bir karar vererek, Türk bankacılık sektörünün 2017 görünümünü durağandan negatife çevirdi. ABD'li kuruluş ayrıca, İtalyan bankalarının görünümünü de negatife aldığını bildirdi.  

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX