0530 708 54 54
0530 708 54 54
13 Aralık 2018 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:13 Aralık 2018 Perşembe 08:00:00

TL güçlendi faiz düştü

Hazine Bakanı Albayrak, finansal saldırıyı savuşturan ekonominin güçlü toparlandığını belirtti. TL’nin % 20 değerlendiğini, faizlerin düştüğünü söyleyen Albayrak, “Gelişmekte olan ülkelere kıyasla pozitif ayrıştık” dedi. 

Albayrak, Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) tarafından gerçekleştirilen “TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi” açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son 16 yılda önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade ederek, yeni hikayenin” bir kişinin tek başına yazabileceği” bir şey olmadığını, güçlü bir paydaş dinamizmiyle ortaya konulacak bir süreç olduğunu söyledi. Albayrak, ağustos ayı sonundan bu yana Türk lirasının, ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kazandığını, bu dönemde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla en çok değer kazanan para birimi olduğunu aktardı. Benzer şekilde ülke risk priminin yaklaşık 200 puan azalış gösterdiğini vurgulayan Albayrak, güçlü toparlanmayı örneklerle açıkladı. Albayrak şunları söyledi: 

ENFLASYON GERİLİYOR 

Diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla en iyi performansı gösteren ülke Türkiye oldu. 2 yıllık devlet tahvilimizin faizi 300 baz puan, 5 yıllık devlet tahvilimizin faizi yaklaşık 830 baz puan, 10 yıllık devlet tahvilimizin faizi ise yaklaşık 410 baz puan azalmış ve benzer ülkelere kıyasla bu dönemde pozitif ayrışmıştır. 

Bunların yanı sıra enflasyonda düşüşün sağlanabilmesi amacıyla hayata geçirdiğimiz Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'na firmalarımız tarafından yoğun bir destek olmuştur. Bu kapsamda programın kasım ayı enflasyon rakamlarına beklentilerimiz doğrultusunda katkı sağladığını ve fiyat hareketlerinde olumlu gelişmelerin kaydedildiğini gördük. 

CARİ DENGELENME 

Kasım ayında aylık bazda TÜFE yüzde 1,44, ÜFE ise yüzde 2,53 oranında düşüş kaydetti. Böylece ekim ayında tepe noktasına ulaşan yıllık TÜFE ve ÜFE oranlarında sırasıyla 3,6 puan ve 6,5 puan toplam yıllık enflasyonda azalışa etki ettiğini gördük. Yurtiçi finansal piyasalardaki normalleşmeyle kasım ayında belirginleşen TL'deki değer kazancı ve petrol fiyatlarındaki düşüş de, enflasyonda gözlenen bu iyileşmeye önemli katkı sağladı.  

Kasım ayı itibarıyla Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ihracat yüzde 9,5 oranında artmış ve yıllıklandırılmış olarak 168,1 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bütün bu veriler, dış dengemizin oldukça hızlı bir şekilde normalleşmesi ve dış kırılganlıklarımızın azalması anlamına gelmektedir. 

YATIRIMCI TAHVİLE GELECEK

Albayrak, son yıllarda yaşanan dalgalanmaların Türkiye’deki yerli yatırımcıda da ciddi endişe oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “İnsanlar hemen mevduata kaydı. O zaman sermaye piyasalarını yatırıma ısındırmamız lazım. Bankalarımızın bilançosunda mevduatlar uyuyor. Bankalarımızın da tuzu kuru, rahat... Hazine’ye paraları satarız, garantili bir şekilde… O dönem de bitti. O bilançoları hareketlendirmemiz lazım. İçeride yaklaşık 176 milyar dolar mevduat var, 110 milyarı dolar, 65 milyarı euro… Hazine olarak devlet garantili yüzde 100 tahvil ihracına başlıyoruz. Bireysel yatırımcı, vatandaşımız gelip alabilecek, sermayesini parasını farklı yönlerde değerlendirebilecek.” 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX