0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Haziran 2017 Salı 13:09:00 - Güncelleme:27 Haziran 2017 Salı 14:43:00

Son Dakika... AB'den Google'a 2.42 milyar euro ceza!

Avrupa Birliği, internet alışverişinde rekabet kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Google'a 2.42 milyar euro ceza kesti

 

Google, rekabet kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından 2.42 milyar euro tutarında cezaya çarptırıldı.

 

Avrupa Komisyonu'nun Google'a verdiği rekor cezanın nedenini ise arama sonuçlarını kendi lehine olarak yeni Google alışveriş servisleri doğrultusunda manipüle ettiğini ve pazar hakimiyetini kötüye kullanmasını olarak gösteriyor.

 

7 yıldır süren araştırmanın sonucunda verilen karara ilişkin gerekçe Google tarafından reddedilirken, Avrupa Komisyonu henüz ayrıntılı bir yorumda bulunmadı.

 

RAKİPLER YÜZDE 90 ORANINDA ALTI SIRALARA İTİLDİ

 

Avrupa Komisyonu Rekabet Kurulu Şefi Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamada, rakip alışveriş servislerinin Google sonuçlarında görüntülenmesinin yüzde 90 oranında alt sıralara atıldığı ve tüketicilerin zarara uğratıldığı belirtiliyor.

 

Böylelikle Google'ın hem daha fazla trafik aldığı hem de kendi servislerine yönlendirdiği kişi ya da kuruluşlardan rekabet yasalarına aykırı olarak haksız bir şekilde daha fazla gelir edildiği söyleniyor.

 

Vestager, bunun rekabet yasalarına ciddi şekilde aykırı olduğunu belirtirken, sitenin 2008 yılında belirtilen şekilde değiştirdiği politikası ve arama algoritması nedeniyle reklamverenlerin de tekele mahkûm bırakıldığını vurguladı. Zira siteler ne kadar fazla hit alırsa reklamverenler de o kadar fazla görüntülendiği için bu döngü birbirini besliyor.

 

Vestager, Avrupa Birliği yasaları uyarınca fırsat eşitliğinin zorunlu olduğunu belirtirken Google'ın rakiplerine bunu sağlama sorumluluğuna dikkat çekti.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX