0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Eylül 2016 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:28 Eylül 2016 Çarşamba 15:30:00

MOODY’S uslanmıyor

Spekülatif kararlarıyla Türkiye Ekonomisini hedef alan Moody’s, piyasaları alt üst etmek istedi fakat başaramadı. Tüm gücüyle Türkiye’ye saldıran sıfırcı hoca, şimdi de Türk bankalarını, TOKİ’yi ve belediyeleri hedef aldı. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçtiğimiz hafta skandal bir karar vererek Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmişti. Kararın siyasi olduğu yönünde tepki çeken Moody's skandal kararlara imza atmaya devam ediyor. İlk hamlesinde piyasaları çökertmek isteyen Moody’s başarılı olamayınca, tekrar atağa geçti ve kurumlara saldırmaya başladı.

SKANDAL ÜSTÜNE SKANDAL! 

“Darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok büyük ölçüde atlatıldı” açıklamasından sadece 2 gün sonra Türkiye'nin kredi notunu 'Baa3' seviyesinden 'Ba1' seviyesine düşüren ve resmen suç işleyerek yatırımcıları zarara uğratan Moody's'den skandal açıklamalar geldi. Kurum dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ'nin kredi notlarını Baa3'ten Ba1'e indirdi. Görünümü 'durağan' olarak belirledi, İzmir ve TOKİ'nin Ulusal Ölçek notlarını ise Aaa.tr olarak teyit etti. Moody's ayrıca Türkiye'nin kredi notunu Baa3'ten Ba1 seviyesine ve Türkiye'nin yerel para cinsinden tahvil tavanını A3'ten Baa17e indirmesine paralel olarak 6 Türk bankasının teminatlı tahvil notlarını düşürdü.

NOT GÜCÜMÜZÜ YANSITMIYOR 

Moody's'in notu indirmesiyle “Ba1” kredi notu grubunda yer alan ülkeler arasına katılan Türkiye'nin, makroekonomik göstergeler açısından kendi grubundaki birçok ülkeden pozitif ayrışması dikkati çekiyor. ‘Ba1’ kümesinde, Macaristan, Azerbaycan, Rusya, Portekiz, Kosta Rika, Paraguay, Guatemala ve Fas ülkeleri bulunuyor. Türkiye bu gurupta, GSYH bazında 2. sırada yer alıyor. Büyüme oranında ise listenin başını çekiyor. 

Amaç IMF’ye mahkum etmek

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş de, sıfırcı hocanın ikinci Türkiye hamlesini değerlendirdi. Memiş, Moody’s’in amacının, Türkiye’de devalüasyon yaparak, ülkeyi IMF’ye mahkum etmek olduğunu söyledi. Memiş,”Karar siyasi bir karar. Dünya yatırımcıları olayın farkında. Skandal açıklamaları devam ediyor. İstikrarı bozmak istiyorlar.

ESKİYE DÖNÜŞ

Bunlar darbe girişiminin ayak sesleri. Amaçları ekonomik buhran yaratmak. 1960 darbelerini kıyaslamak lazım. Bunlar devalüasyon ile IMF’ye muhtaç etmek istiyorlar. Silahla yapamadıklarını, ekonomik anlamda yapmak istiyor. Türkiye’nin IMF’ye borcumuzun olmayışı sebebiyle bizi hedef alıyorlar. Ama projelere bakılacak olursa, başaramıyorlar. Şuna da bakmak lazım bu kurumun açıklamasına bakarak, kimler şirketlerini kapatıyor. Kimler borsada bu şirkete göre hareket ediyor. Bunları yakın markajda devletin tespit etmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.    

Hayal kırıklığına uğradılar

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Moody's'in Türkiye ekonomisine yönelik kararı sonrası makro ekonomik verilerde hiçbir sıkıntı olmadığını belirterek, “Kararı verenlerin, karardan sonra Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerinin gerçekleşmemesi üzerine çok büyük bir hayal kırıklığına uğramış olduklarını tahmin ediyorum” dedi. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX