0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Mayıs 2018 Cuma 07:31:00 - Güncelleme:18 Mayıs 2018 Cuma 10:42:00

Hükümet: Süt üreticisi yem fiyatları altında ezilmeyecek, yem fiyatı arttıkça, süt üreticilerine sağlanan destek de artacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yem fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle sıkıntı çeken süt üreticilerine çözüm buldu. Bakan Fakıbaba, “Yem fiyatı arttıkça, süt üreticilerine sağlanan destek de artacak” dedi.

Süte prim desteğinde, yem fiyatlarına endeksli bir formülün devreye sokulduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, süt üreticilerinin yem fiyatlarının altında ezilmeyeceği güvencesini verdi. TBMM’de konuşan Fakıbaba, yem fiyatı arttıkça, süt üreticilerine sağlanan destek oranının artırılacağını vurguladı.

İLK ÜÇ AYI DA KAPSAYACAK

Fakıbaba çiğ sütte prim desteklerinin yılın ilk 3 ayını da kapsayacak şekilde artırıldığını belirterek şunları söyledi: “Sıcak süte destek 2 kuruş, soğutulmuş süte 3 kuruş, örgütlü süt üretimine de litre başına 4 kuruşu destek veriyorduk. Bu rakamları daha önce sırasıyla 3 kuruş, 6 kuruş ve 7 kuruş olacak şekilde artırmıştık. Bu düzenlemeden sonra yem fiyatları yeniden arttığı için biz de, oranları yeniledik. Buna göre sıcak süte 5 kuruş, soğuk süte 10 kuruş, örgütlü süte 12 kuruş destek vereceğiz.” Bakanlık destekleri belirlerken “1 kilogram süt eşittir 1.3 kilogaram yem” paritesini esas alan bir formül geliştirdi.

Dar gelirli ucuz et yiyecek

Süt, besi, damızlık koyun ve keçi için Mayısta yapılacak destek ödemesinin 850 milyon TL olduğunu hatırlatan Fakıbaba, şunları kaydetti: “Dar gelirli kardeşlerime Ramazan’da yarım kilo eti 14.5 liraya satıyorum. Pahalı olanlar ister istemez bu fiyata ayak uyduracak.” 

Çiftçilerin her ihtiyacıBakan Fakıbaba, yem fiyatı arttıkça, bu pariteye göre destek oranının artırılacağı gibi,  süt fiyatının 1.53’ten 1.70’lere çıkması halinde destek miktarının düşürüleceğini söyledi.

Bir ton buğdayın geçtiğimiz yılki fiyatının 940 lira olduğunu, bu fiyatın bu yıl bin 50 liraya çıkarıldığını kaydeden Fakıbaba, “Üreticilerimizi her alanda destekliyoruz. 245 lira çaya taban fiyat verdik. Çiftçilere sormak lazım mutlular mı diye. Çiftçilerin her şeyiyle ilgileniyoruz” dedi. 

(Akşam)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX