0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Ocak 2018 Çarşamba 07:21:00 - Güncelleme:17 Ocak 2018 Çarşamba 07:26:00

Hükümet ile iş dünyası yeni bir mekanizma üzerinde çalışıyor: Irak’tan transit kolaylaşacak Katar’la ticaret artacak

Türk iş dünyası Katar’a çıkarma yaptı. Gümrük Bakanı Tüfenkci, “Katar’la ticareti artırmak için Irak ve İran üzerinden transiti kolaylaştıracağız. Irak'tan transit geçişler sağlayacak bir mekanizma oluşturacağız” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar’la ticareti kolaylaştırmak için yeni bir mekanizma oluşturacakları söyledi. Tüfenkci, “Özellikle Irak ve İran üzerinden transiti kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandıracağız. Irak üzerinden transit geçişler sağlayacak bir mekanizma oluşturmak istiyoruz” dedi. Türkiye-Katar İş Forumu, başkent Doha’da yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Katar Ticaret Odası tarafından düzenlenen foruma 200’ü Türkiye’den gelen iş insanı olmak üzere toplam 400 kişi katıldı.

DESTEĞE HAZIRIZ

Burada konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Özel sektör ortaklıkları geliştirmeli. Her türlü desteği vermeye hazırız. Ticareti, bölgelerimizin refahı ve huzuru için görmeliyiz. Ticareti sadece kâr amacıyla yapamayız” dedi. Türkiye ile Katar’ın 3. ülke pazarlarına birlikte girebileceklerini düşündüğünü kaydeden Tüfenkci, “Dünyanın en büyük 250 müteahhit şirketi arasında 42 şirketimiz var. Bu alanda işbirliğini artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Ticaret 900 milyon dolar’a çıktı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, şunları söyledi: “15 yıl önce karşılıklı ticaret hacmimiz sadece 15 milyon dolardı. Bu rakam 60 kat artarak 900 milyon dolara ulaştı. Ülkemizde yatırım yapan Katar sermayesi sadece 1 milyon dolardı. Bu da 1.6 milyar dolara ulaştı.” 

 ‘Huzur zenginlik hattı’

 Katar'ın 2022 FIFA Dünya Kupası’na hazırlandığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bu turizm için de çok büyük bir fırsat” dedi. Katarlı işadamlarına ‘Gelin güçlü yanlarımızı birleştirelim’ çağrısı yapan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye-Katar hattını, bu bölgenin ‘Huzur-Ticaret-Zenginlik’ hattı yapalım” diye konuştu.

TOBB ve Katar Ticaret Odası tarafından düzenlenen foruma toplam 400 kişi katıldı.

Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bib Jassim Al Thani ise, konuşmasında şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkıları sayesinde iki ülke ilişkileri önemli bir boyut kazandı. Katar’a zalim ambargoya karşı Türkiye ülkemize destek verdi. Temel yatırımlarımızın 93 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz. Katar büyük yatırımlara hazırlanıyor. Türkiye gibi dost bir ülkenin özel sektörüyle de işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye’nin ambargoda yanımızda durmasını unutamayız.” Akşam

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX