0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Nisan 2019 Çarşamba 11:29:00 - Güncelleme:24 Nisan 2019 Çarşamba 11:37:00

Bakan Albayrak'tan konkordato açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamada "Konkordatoları gündemimizden çıkarıyoruz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Dengelenme sürecinin etkisi ve bankalarımızın aldığı sorumluluk ile konkordatoları gündemimizden çıkarıyoruz. Başvurular bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 3’te 2 oranında düştü. 8 milyar liralık kredi ve 787 firma konkordatodan çıktı."

Ekonomideki dengelenme süreci ve bankaların harekete geçmesi, konkordatoda ibreyi tersine çevirdi. Yeni müracaatlar ilk çeyrekte üçte iki azalırken, başvurular üçte bire geriledi. 787 firma ve 8 milyar liralık kredi paketi konkordatodan çıktı

Geçen yıl yaşanan kur saldırısının ardından mali durumu bozulan firmaların başvurması ile gündeme gelen ve kriz lobisinin en önemli enstrümanı olan konkordatoda ibre tersine döndü. Ekonomide yaşanan dengelenme sürecinin olumlu etkileri, konkordatolu firmalara da yansıdı. Sistemden çıkışlar hızlanırken, yeni müracaatlar hızla geriledi.

BAŞVURULAR ÜÇTE İKİ AZALDI

2018'in son çeyreğinde 976 olan konkordato müracaatları, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 60'a yakın azalarak 429'a geriledi. Yeni konkordato müracaatları geçen yılın son çeyreğine göre üçte iki oranında azalırken, yeni başvurular üçte bir oranına geriledi. Geçen yılın ekim ayında 457 firma konkordato başvurusunda bulunurken, 2019'un nisanında sayı 40'a düştü.

787 FİRMA ÇIKIŞ YAPTI

Bankalarca konkordatolu firmaların kredilerinin yapılandırılması konusunda yürütülen heyet çalışmaları sayesinde yüzlerce firmanın kredileri yapılandırıldı, çok sayıda firmanın ise yapılandırma çalışmaları devam ediyor. 787 firma ve 8 milyarlık kredi paketi konkordatodan çıktı. Önümüzdeki süreçte çok daha fazla sayıda firmanın konkordatodan çıkması bekleniyor.

BANKALAR HEYET KURDU

Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisinde görülen dalgalanmaların etkisiyle mali yapılarında bozulma yaşayan ve borçlarını ödemekte zorlanan şirketler konkordato ilan etmeye başlamıştı. 2018'in son çeyreğinde 7 büyük banka, konkordatolu firmaların kredi borçlarının yapılandırılması konusunda çalışma başlattı. 2019 başında banka temsilcilerinden oluşan "konkordato heyeti" kuruldu.

EN UYGUN ÇÖZÜM ARANDI

Heyet tarafından konkordatolu firmalarla görüşmelere başlandı. Heyet tarafından her gün 5-6 firma ile müzakereler yapılarak, firmaların mali durumları analiz edildi, borç ödeme niyetleri araştırıldı. Borç ödeme niyetinde olan iyi niyetli firmalara mali durumlarına en uygun çözüm yolları sunuldu. Konkordato heyet çalışmaları sayesinde, borçlu firmaların alacaklı bankalar ile tek masa etrafında toplanarak kredi yapılandırma süreçlerine hız ve etkinlik kazandırılması sağlandı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX