0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Ağustos 2018 Pazar 00:00:00 - Güncelleme:19 Ağustos 2018 Pazar 00:00:00

Aynı anda saldırdılar

ABD’nin Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırısı ters tepince, sıfırcı hocalar kriz raporlarıyla aynı anda düğmeye bastı. Moody’s ve S&P skandal gerekçelerle Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Faizin yükseltilmesini isteyen Fitch, hükümete ve Merkez Bankası'na şantaj yapmaya kalkıştı. 

Gezi kışkırtması, 17-25 Aralık operasyonu, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör saldırılarıyla diz çöktürülemeyen Türkiye, bu kez başrolünde doların olduğu saldırıyla kuşatılmaya çalışılıyor. Büyüyen Türkiye'ye tahammülü olmayan küresel güçler, Türkiye’yi IMF’ye muhtaç etmek için elinden geleni yapıyor. 

SKANDAL İFADELER 

ABD’nin dolar saldırılarının ardından, uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşları kriz raporlarıyla sahneye çıktı.   Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun “BB-”den “B+”ya, uzun dönem yerli para cinsinden notunun “BB”den “BB-”ye düşürüldüğü, görünümünün ise “durağan” olduğu belirtildi. Türkiye'nin kısa dönem yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun ise “B” seviyesinde teyit edildiği bildirildi. Açıklamada, enflasyonun kontrol altına alınması durumunun da kredi notunu olumlu etkileyeceği belirtildi.    

IMF’Yİ ADRES GÖSTERDİ 

Moody’s de, Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun dönem kredi notunun “Ba2″den “Ba3″e düşürüldüğü, görünümünün de “negatife” çevrildiği belirtildi.Açıklamada, Türk yetkililerin yakın dönemde uyumlu ve etkili ekonomik bir plan sunması durumunda kredi notunun denge kazanacağı kaydedildi.Ayrıca, raporda IMF vurgusu da yapıldı.  Önemli dış finansman desteğinin, kredi notu için destek verici bir etken olacağının altı çizildi. Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings ise yaptığı açıklamayla Merkez’in faiz artırması gerektiğini savundu.  Türkiye'nin aldığı tedbirlerin kredibiliteyi inşaa etmek için yetersiz olduğunu belirtti. Fitch'ten yapılan açıklamada, Türk lirasının değer kaybının politika kredibilitesinde artış, merkez bankası bağımsızlığı ve daha yavaş büyümeye artan toleransla durdurulabileceği ve TL'nin böylelikle daha istikrarlı bir para birimi haline geleceği vurgulandı. 

PİYASALARI ETKİLEMEDİ

Moody’s ve S&P raporlarını, cumayı, cumartesiye bağlayan gece yayımladı. O dakikalarda piyasalarda bir kıpırdama dahi olmadı.Cuma kapanışında, 5.83 olan dolar/TL, dün uluslararası piyasalarda 6.01’e yükseldi. Artış yüzde 0.8 ile sınırlı kaldı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX