0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Mayıs 2018 Pazar 17:14:00 - Güncelleme:20 Mayıs 2018 Pazar 17:30:00

Trump'tan düşmanca PKK/YPG kararı! Tüm mali yardımlarını Suriye'nin kuzeybatısından kuzeydoğusuna aktaracak

ABD Başkanı Trump’ın Suriye’nin yeniden inşası için 200 milyon dolarlık fonları askıya almasının ardından dün de ABD’nin muhaliflerin kontrol ettiği Suriye’nin kuzeybatısına yardımı keseceği belirtildi. Trump'ın muhalif bölgeden keseceği mali yardımı, terör örgütü YPG'nin kontrolündeki Suriye'nin kuzeydoğusuna aktaracağı ifade edildi.

Trump yönetiminin muhaliflerin kontrolündeki Suriye’nin kuzeybatısına yönelik yardımları keseceği, ABD destekli güçlerin ele geçirdiği Suriye’nin kuzeydoğusuna odaklanacağı bildirildi. Buna göre Türkiye’ye sınır İdlib’den kesilen yardımlar YPG’nin ana unsur olduğu SDG’nin kontrol ettiği bölgelere kayacak.

Mali destek YPG'ye kayıyor

Sözkonusu bölgede ÖSO’nun yanı sıra terör örgütü El Kaide’nin uzantısı bazı gruplar yer alıyor. ABD yardımının ise 'Suriye'nin kuzeydoğusuna’ kayacağı kaydedildi. Orada da terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’nin ana unsur olduğu SDG yer alıyor. Konuyla ilgili ilk haber Amerikan CBS kanalında yer aldı. ABD’nin daha önce yer aldığı ‘şiddet içeren aşırıcılıkla mücadele, bağımsız toplum ve bağımsız medyanın desteklenmesi, eğitimin güçlendirilmesi ve toplum politikalarının teşviki’ gibi projelerden desteği çektiği kaydedildi.

Reuters’a konuşan Amerikalı yetkililer ise İdlib bölgesi civarında insani yardımların etkilenmeyeceğini iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili yine aynı ajansa yaptığı açıklamada kuzeybatıya destek kesilirken, kuzeydoğudaki önceliklere destek sağlanacağını kaydetti. İkinci bir yetkili, Trump yönetiminin, ABD’nin yardımı daha fazla kontrolü sözkonusu olan bölgelere yöneltmek istediğini belirtti. Üçüncü bir ABD’li yetkili ise kuzeybatıya (İdlib) desteğin bir aylık bir süre içinde kesileceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Mart ayında Suriye için ayrılan 200 milyon dolarlık fonu dondurma kararı almış, ABD yönetimi de Washington'ın Suriye'deki rolünü yeniden değerlendirmeye başlamıştı. ABD'li bir yetkili, 'yeniden değerlendirme'nin halen devam ettiğini belirtti.

Trump yine Mart ayında Ohio'da bir konuşma yapmış ve konuşmasında ABD askerlerinin Suriye'den çekilme zamanının geldiğini söylemişti. Ancak Nisan ayında Doğu Guta'da yaşandığı iddia edilen kimyasal saldırının ardından ABD güçlerinin ülkeye düzenlediği saldırılar, Washington'ın Suriye'deki rolünü derinleştirmişti.

Bir başka ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ülkenin kuzeybatısına yönelik yardımların kesilmesinin aylar sürebileceğini belirtti. ABD'li yetkili, Trump'ın daha önce eleştirdiği Irak örneğine benzer bir biçimde bölgede şiddetin artabileceği ve radikallerin bunu kullanabileceğinden endişe edildiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'de terör örgütü DEAŞ'ın elindeki bölgelerin yüzde 98'ini kaybettiğini tahmin ediyor ancak ABD'li askeri yetkililer bu bölgelerde istikrar sağlanamazsa örgütün yeniden bu bölgeleri ele geçirebileceği yönünde uyarılar yapıyor.

(Reuters)

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX