0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Ocak 2017 Pazar 01:00:00 - Güncelleme:22 Ocak 2017 Pazar 01:24:00

Trump işbaşı yaptı

Amerika Birleşik Devletleri’nin 45’inci Başkanı Donald Trump, yemin ederek görevine başladı. Eski Başkan Barack Obama ise Beyaz Saray’dan ayrılarak tatil için California'daki Palm Springs kentine gitti. Devir teslim töreni tüm dünya tarafından takip edildi. Trump ilk 100 günlük vaadleerini gerçekleştirmeye başladı. 

ABD başkanlık seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump, bir milyon kişinin katıldığı törenle eski Başkan Barack Obama’dan görevini devraldı. Trump yemin töreninde yaptığı açıklamada yönetimi artık Washington’dan halka verdiklerini söylerken “Bugün sizin gününüz, bu sizin kutlamanız ve ABD sizin ülkenizdir. Artık öncelik ABD olacak” dedi. 

İncil’e el basarak yemin etti 

Trump, halkın huzurunda İncil'e el basarak yemin etti. Amerikan Kongresi’nin bulunduğu “Capitol Hill“de düzenlenen törende,  “ABD’nin başkanlık makamını sadakatle yürüteceğime ve elimden gelenin en iyisini yaparak ABD Anayasası’nı muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma yemin ederim.” sözleriyle Trump başkanlık yemini etti. 

Obama ailesini uğurladı 

Yemin töreninin ardından Obama çifti son kez kullandığı Marine One adı verilen Başkanlık helikopteri ile Andrews Hava Üssü’ne hareket etmek üzere Kongre'den ayrıldı. Obama çiftinin tatil yapmak üzere Califronia eyaletinin Palm Springs kentine uçacağı bildirildi. Obama çifti, çocuklarının eğitiminden dolayı bir süre daha başkent Washington’da yaşayacak. Büyükelçilikler bölgesinden ev alan çift siyasetten ve bürokrasiden uzak kalmayacak. 

İlk icraatini yerine getirdi 

Trump'ın başkanlık yeminini etmesinin ardından Beyaz Saray'ın resmi sitesinden ekonomi, enerji ve dış politika gibi konularda bir dizi duyuru yapıldı. “Önce Amerika Enerji Planı” başlıklı duyuruda, Trump yönetiminin enerji politikalarının maliyeti düşürmeye odaklanacağı belirtilen metinde, “ABD Enerji sektörü çok uzun süre boyunca külfetli regülasyonlarla zapt edildi. Başkan Trump, İklim Eylem Planı ve ABD'nin Suları gibi zararlı ve gereksiz yasaları kaldırmaya kararlı. Bu sınırlamaların iptal edilmesi, Amerikan işçilerine ücretlerini gelecek 7 yıl boyunca 30 milyar dolar artırarak büyük yarar sağlayacak.” ifadesine yer verildi. Ayrıca Beyaz Saray’ın sitesinde daha önce yer alan “Küresel ısınma” bölümü kaldırılan bölümlerden biri olarak kayıtlara geçti. 

Protestocular sokaklarda 

ABD Başkanı Donald Trump'ın yemin ederek resmen başkan olması sonrası düzenlenen Trump karşıtı protestolarda olaylar çıktı. Washington DC'de 220 kişi gözaltına alınırken, 6 polis ise hafif şekilde yaralandı.Washington DC'de göstericiler araçları ateşe verdi, işyerlerinin camlarını kırdı. Yüzleri maskeli birkaç yüz kişilik grup polisin uyarılarına aldırmadı. Göstericiler ve polisler arasında arbede yaşanırken, polis göstericilere karşı biber gazı kullandı. 

PROTESTOLAR SÜRECEK 

Washington DC'de başlayan gösteriler tüm Amerika’yı sardı. Aynı saatlerde New York’ta da gösteriler düzenlendi sokaklar karıştı. Hollywood yıldızlarının destek verdiği gösteriler için 100 gün yemini edildi. ABD’deki gösterilere Avustralya’dan da destek geldi. Avustralya'nın Melbourne kentinde binlerce kişi ABD Başkanı Donald Trump karşıtı gösteri düzenledi. 

Skandal tweet 

New York Post Gazetesi yazarının attığı bir tweet skandala neden oldu.  New York Post gazetesi yazarı Bart Hubbuch, Başkan Trump'ın yemin töreni sırasında çok tartışılan bir tweet paylaştı. Gazete yazarı, ABD tarihine kara günler olarak geçen Pearl Harbor vakası, 11 Eylül saldırısı ve Trump'ın resmen göreve başladığını günün tarihlerini aynı 'tweet' üzerinden paylaştı. Trump yanlıların sert tepkilerinin ardından, Hubbuch özür dileyerek paylaştığı 'tweet'i sildi.

İlk 100 günlük vaadleri

- Terörizmle bağlantılı ve güvenlik araştırması iyi yapılmayan yerlerden göçmen alımının durdurulması. 

- ABD’de yasadışı kalan 2 milyondan fazla göçmenin sınırdışı edilmesi.  

- BM’ye iklim değişikliği harcamasının durdurulması ve paranın altyapı harcamalarına sevk edilmesi. 

- Kongre ve Beyaz Saray’da çalışan kişilerin görevden ayrıldıktan sonraki 5 yıl için lobici olmalarının yasaklanması. 

- Meksika ve Kanada ile yapılan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nı yeniden müzakere edilmesi. 

- ABD’nin Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan resmi olarak çekilmesi. 

- Keystone XL boru hattı gibi enerji projeleri üzerinde Obama döneminde konulan engellerin kaldırılması. 

- Kömür madeni ve petrol arama çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması. 

- Obama’nın anayasaya uygun olmadan yaptığı yürütme eylemlerinin iptal edilmesi. 

Yeni yönetimle sorunları aşacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Donald Trump’ın yemnin töreninde Türkiye’yi temsil etti. Çavuşoğlu 3 gün süren törenlerde Trump yönetimiyle sıcak temas halindeydi. Görüşmelerde, PYD/PKK ve FETÖ konusu ele alındı. 

Çavuşoğlu, Washington'da Başkan Trump'ın yemin törenine katıldıktan sonra Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni yönetimde görev alacak başka Dışişleri Bakanı Rex Tillerson olmak üzere, Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Savunma Bakanı James Mattis, Hazine Bakanı ve Bayındırlık Bakanı gibi bir çok yeni bakanla tanıştığını aktaran Çavuşoğlu, çeşitli eyaletlerden valiler, senatörler ve kongre üyeleri ile görüştüklerini belirtti. 

İkili ilişkiler güçlenecek 

Çavuşoğlu, Senatör Lindsey Graham ile telefon görüşmesinde ise kendisine özellikle PKK ve PYD arasında bir farkın olmadığını her platformda net bir şekilde dile getirdiği için teşekkür ettiğini söyledi. Çavuşoğlı “Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi daha iyi götürebilmek için ve daha da güçlendirmek için güçlü bir irade gördüm. Görüştüğüm tüm bakanlar ve diğer yetkililer, Türkiye ile ilişkileri çok daha güçlendirmek istediklerini vurguladılar. Esasen ABD'den de beklentilerimiz, hassas konularımız var. Geçmiş dönemde bazı güven bunalımı, güven sorunu ortaya çıktı. Özellikle FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi ile ilgili, YPG'ye verilen destekten ve Münbiç'teki YPG unsurlarından dolayı sorunlar olmuştu. Biz bunları yeni yönetimle aşacağımıza inanıyoruz” dedi. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX