0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Kasım 2018 Pazar 16:15:00 - Güncelleme:18 Kasım 2018 Pazar 16:52:00

Tonga da Çin'in 'Kuşak- Yol' projesine katıldı

Pasifik Okyanusu'nda yer alan ada ülkesi Tonga da Çin'in 'Kuşak- Yol' projesine katıldı.

Tonga'nın Çin'le yaptığı anlaşma sonrası ülkenin Çin'e olan150 miyon dolarlık borcu 5 yıl süreyle ertelendi.

İpek Yolu Ekonomi Kuşağı

ÇİN'İN “KUŞAK- YOL” PROJESİ

Çin'in “Kuşak- Yol” olarak anılan “İpek Yolu Ekonomi Kuşağı” projesi, hem karadan hem de denizden Doğu Asya, Orta Asya, Batı Asya, Afrika ve Avrupa’nın birbirine bağlanmasını ve bu yolla “Kuşak-Yol” üzerindeki ülkeler arasında sürdürülebilir kalkınmalar gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

ABD: ÇİN TUZAK KURUYOR

Associated Press tarafından incelenen bildiri taslağına göre, ABD, Çin'e karşı güçlü bir dille haksız ticaret yaptığının vurgulanmasını isterken, Çin de bildiride ABD'nin tek yanlılık yaptığının yer almasını istedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, bu konuyla ilgili farklı görüşlerin bulunmasına şaşırmamak gerektiğini dile getirerek, bu tip fikir ayrılıklarının bildiri üzerinde anlaşmayı engellediğini söyledi.

Zirve'de dün konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Çin'in İndo-Pasifik bölgesinde altyapı projeleri için "Kuşak ve Yol Girişimi" kapsamında saydam olmayan krediler sunduğunu öne sürmüştü.

IMF: ENDİŞELİYİZ

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde da, nisan ayında yaptığı bir açıklamada potansiyel borç sorunlarıyla ilgili endişelerini dile getirmiş ve Çin'e daha fazla şeffaflık çağrısında bulunmuştu.

Lagarde, "Bu bir ikram değil, herkes yediğini ödeyecek" şeklinde konuşmuştu.

ÇİN: BU PROJE KİMSEYİ HEDEF ALMIYOR, TUZAK DEĞİL

Pence, "Çin'in kredi teklifleriyle desteklediği altyapı projeleri bitirilemez ve kalitesiz. Bu projeler ülkeleri kredi borçlarına sürüklüyor. Borçlanarak, ülkenizi ve bağımsızlığınızı tehlikeye atmayın. Ülkenizi koruyun." şeklinde konuşmuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de "Bu proje kimseyi hedef almıyor ve kimseyi dışlamıyor. Bazılarının iddia ettiği gibi bu, bir tuzak değil." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX