0530 708 54 54
0530 708 54 54
08 Mart 2018 Perşembe 10:35:00 - Güncelleme:08 Mart 2018 Perşembe 11:06:00

ABD Başkanı Trump, ek gümrük vergisi kararını bugün imzalayacak

ABD'nin 'Ticaret savaşlarını başlatacak' şeklinde yorumlanan çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi uygulamasına karşı çok sayıda ülke misilleme hamlesi yapmaya hazırlanırken, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün Türkiye saati ile 23.30'da dünyanın tepkisini çeken kararı imzalayacağı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 ve yüzde 10 oranında ilave gümrük vergisi getirilmesine yönelik kararı bugün imzalaması bekleniyor.

SAAT 23.30'DA İMZAYI ATACAK

Edinilen bilgiye göre Beyaz Saray, gümrük tarifeleri için bugün Türkiye saati ile 23.30'da bir imza töreni düzenlemeye hazırlanıyor.

TİCARET SAVAŞLARI BAŞLAYACAK

ABD'nin bu hamlesi 'Dünya ticaret savaşlarını başlatacak' şeklinde yorumlanırken, vergi hamlesine karşı bir çok ülke tarafından misilleme hazırlıkları da başladı.

AB'DE MİSİLLEME HAZIRLIĞI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, "Tedbir alınacak ABD ürünlerine yönelik hazırlık yapıyoruz. Bu geçici listeyi AB üyesi ülkelere danışıyoruz ve yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Bu listede çelik, sanayi ve tarım ürünleri mevcut." dedi.

AB kaynaklarına göre, AB'nin ABD'ye yanıt olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulamayı planladığı geçici listede, fıstık ezmesi, kot pantolon, motosiklet, nevresim, ruj, çelik gaz tankı, haddelenmiş çelik, boru, tüp, ızgara, lavabo, vantilatör, merdiven, yat, barbunya, pirinç, viski, yaban mersini, portakal suyu, tütün, puro gibi çeşitli ürünler bulunuyor.

2 MİLYON ARABA ÜRETİLİYOR

ABD Başkanı Trump'ın ilave vergiler uygulaması çok sayıda AB şirketini zor durumda bırakacak. AB şirketleri in ABD'de 2 milyon araba ürettiği ve bu şirketlerde binlerce Amerikalının istihdam edildiği belirtiliyor.

AB-TÜRKİYE İTTİFAKI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergisi uygulama kararı konusunda AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmström ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve iki tarafın ilerleyen süreçte Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) platformunda birlikte hareket edilmesi yönünde mutabakata vardığı bildirildi.

PAMUK HAMLESİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın tepki çeken çelik ithalatına vergi kararına yönelik Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ''Küresel ticaret savaşlarını başlatacak'' yorumunu yaparken, Türkiye'nin ise söz konusu karara yönelik ABD'ye pamuk ile misilleme yapacağı öne sürüldü.


PASİFİKTE ACİL ZİRVE

Dün ayrıca Pasifik İttifakı liderleri, telekonferans yöntemiyle yaptıkları toplantıda, 'ilişkili devlet' statüsündeki Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Singapur’la entegrasyon sürecinin hızlandırılması kararı aldı. İttifakın bu hamlesi, Trump’a karşı güçlü bir blok oluşturma çabası şeklinde yorumlandı.'

SESLERİNİ KESERİZ'

ABD Başkanı Donald Trump, AB’nin ABD’den gelen ürünlere ek vergi uygulamaya başlamaları halinde buna sert yanıt vereceklerini söyleyerek, ‘Eğer alacağımız önlemlere karşılık verecek olurlarsa onların otomobillerine yüzde 25 ek vergi uygularız. Görürsünüz bunu daha fazla sürdüremezler’ dedi.

VAZGEÇİREMEYİNCE İSTİFA ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi baş danışmanı Gary Cohn, Trump'ı çelik ve alüminyum ithalatında uygulamayı planlandığı gümrük vergisi kararından vazgeçiremeyince görevinden istifa ettiğini açıkladı.

(Yeni Şafak)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX