0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Mart 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:20 Mart 2019 Çarşamba 08:00:00

Nefes açıcı çam kozalağı

Bal ya da sirkeyle karıştırılarak kullanılan çam kozalağı suyu boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve bronşite iyi geliyor.  

Milyonlarca çeşidi olan çam ağacında yetişen kozalakların insan sağlığına birçok faydası vardır. Uzakdoğuda tıbbi tedavide sıklıkla kullanılan çam kozalağını çoğu kimse süs eşyası yapar. Dekor amaçlı kullanılan çam kozalağı kış aylarında üst solunum yolları hastalıklarında doğal tedavi olarak tüketilir. Genellikle yeşil halinde kullanılan kozalaklar vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçeriğinde verimli bir toprak kadar taşıyan kozalaklar sadece kaynatılarak değil öğütülerek de tüketilir. Yöreden yöreye kullanımı değişen kozalakların çiğ, yani yeni çıkmış haliyle reçel yapanlar da vardır. En genel haliyse kaynatılarak suyunun tüketilmesidir. Yaz sonu ve sonbaharın başında toplanılan kozalaklar yetiştikleri yerlere göre farklı türlere sahiptir. 

 YARA İZLERİNİ KAPATIR 

- Çam kozalağı sirkeyle kaynatılıp gargara yapıldığında, diş etlerindeki enfeksiyonlu hücreleri yok eder. Diş köklerinin güçlenmesini sağlar. Ayrıca tartarları temizleyerek beyazlatır. Ancak bu karışım yutulmamalıdır. 

- Bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir tane öğütülmüş çam kozalağı ve bir kaşık balmumu karıştırılarak yaraya ya da hasar almış cilde sürüldüğünde, deforme olmuş hücreleri yeniler. Yaraların hızla kapanmasını sağlarken iz kalmadan kısa sürede geçmesinde etkili olur. 

MİKROPLARI TEMİZLER 

- Yeşil halde toplanılan çam kozalakları kaynatılılır. Bir gün bekletilir, sonra süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde boğazdaki mikropları temizler. Etkili bir balgam söktücüdür. Öksürme, bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıklar sırasında tüketildiğinde hızlı bir iyileşme süreci sağlar. 

- Tüketilen bu karışım, içerdiği yüksek kalsiyum ve protein sayesinde bağışıklık sistemindeki serbest radikalleri vücuttan atarak, hastalıklara karşı bağışıklığın direncini artırır. 

- İçeriğinde potasyum bulunan çam kozalakları kozmetikte yıpranmış saçların daha parlak ve canlı durması için de kullanılır. Aynı zamanda cilt hücrelerinin kendi kendini yenilemesine destek olur. Kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltır. 

- Sürekli stres altında olan kişilerde, bir süre sonra ciddi sinir çöküşleri yaşanır. Sinir hücrelerinin iletimi azaldıkça yorgunluk ve halsizlik gibi durumların yaşanma riski artar. Çam kozalağı, içerdiği sakinleştirici sayesinde bu gibi durumların ortaya çıkma oranını düşürür. 

GÜNDE BİR BARDAK YETERLİ

Çam kozalağı suyunun fazla tüketilmesi yarardan çok zarar verebilir. Bu yüzden çam kozalağı, çayı ya da suyunun içilmesi, günlük bir bardağı geçmemelidir. Öte yandan olgunlaşmamış kozalak,sindirim için olumlu bir tepki vermez, bu nedenle mide rahatsızlıklarına yol açabilir. 

HAZIRLANIŞI

5 adet yeşil çam kozalağı doğranır. Ardından bir kaba ya da geniş hacimli bir su dolu kaseye konulur. 24 saat bekletildikten sonra yarım saat kaynatılmalıdır. Daha sonra bal veya şekerle tatlandırılmalıdır. Sonrasında rahatlıkla günde bir çay bardağı içilebilir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX