0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Eylül 2018 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:20 Eylül 2018 Perşembe 00:00:00

Rum yönetimi ateşle oynuyor

Daha önce, Akdeniz’deki ortak doğalgaz sahalarını ihaleye açarak uluslararası hukuku hiçe sayan Rum Yönetimi, skandal bir anlaşmaya imza attı. Rumlar, Türkiye’nin de hakkının bulunduğu doğalgaz yatağından çıkarılacak gazın taşınması için Mısır’la anlaştı. 

Akdeniz’de kriz çıkartacak doğalgaz anlaşması imzalandı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’le Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla’nın imzaladığı anlaşmaya göre; Rum yönetiminin tek taraflı olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde bulunan Afrodit 12'nci parseldeki doğalgaz, denizaltından boru hattıyla Mısır’daki doğalgaz sıvılaştırma terminaline taşınacak. Güney Kıbrıs'ta düzenlenen imza törenine, Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü Temsilcisi Anne-Charlotte Bournoville de katıldı. 

AB’DEN RUMLARA DESTEK 

İmza töreninde konuşan Rum Bakan Lakkotripis, anlaşmanın Kıbrıs ve Doğu Akdeniz doğalgazının geliştirilmesi için dönüm noktası olduğunu savundu. Lakkotripis, işbirliği için Mısır yönetimine teşekkür etti. İmza töreninde AB'den bir temsilcinin bulunması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Lakkotripis, bunun Avrupa boru hattı olduğunu, çünkü doğalgazın Mısır’a Afrodit yatağından gideceğini belirtti. 

ANASTASİADİS ÇOK MUTLU 

Mısır Petrol Bakanı Molla da atılan imzayla bölgedeki işbirliğinin güçlendiğini savundu. Molla, Rum Bakan gibi, “Bu işbirliği açısından bir dönüm noktası” dedi. İki ülke arasında 30 gün içinde teknik heyetlerin oluşturacağı komite kurulması kararı da alındı. Anlaşmayla ilgili açıklama yapan Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis de Mısır'la imzalanan anlaşmanın Güney Kıbrıs için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.   

ANKARA YAKIN TAKİPTE 

Türkiye, Rumların Akdeniz'de tek taraflı olarak attığı doğalgaz adımlarına tepki gösteriyor. Başkan Erdoğan,  “Savaş gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz şu anda bölgedeki gelişmelere her türlü müdahaleyi yapma yetkisiyle yakından takip ediyorlar. Kıbrıs açıklarında faaliyet yürüten yabancı şirketlere Rum tarafına güvenerek, haddi olmayan işlere alet olmamalarını tavsiye ediyoruz. Bizim için Afrin ne ise Ege'deki, Kıbrıs'taki haklarımız da odur” demişti.  Ankara yönetimi gelişmeleri adım adım takip ediyor. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX