0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Ağustos 2016 Cumartesi 00:00:00 - Güncelleme:27 Ağustos 2016 Cumartesi 01:16:00

PYD çekilmiyor tiyatroya hazırlanıyor

Türk askeri önderliğindeki ÖSO kuvvetlerinin Cerablus’ta DAEŞ’e büyük darbe vurması ve bölgenin terör örgütlerinden arındırılması için harekatın hızlanması, PYD’yi panikletti.

Suriye’nin kuzeyinde yer alan Cerablus kentinden Türkiye’ye yönelik artan DAEŞ tehdidi ve bölgedeki terör örgütlerinin hareketliliği karşısında düğmeye basan Ankara, Fırat kalkanı operasyonu ile 12 saat gibi kısa bir sürede bölgenin 10 km’lik kısmını teörristlerden temizledi. Operasyonda Türk Özel Kuvvetler’den 350 civarında personel ve TSK’ya ait zırhlı araç ve tankın yanı sıra ÖSO kuvvetlerinden 5 bin kişi katıldı. Türkiye sınırından yaklaşık 10-12 km öteye kadar içeri girilerek, DAEŞ’in 2 yıllık yönetimine son verildi. 

PYD BÖLGEDEN ÇEKİLMEDİ

1. ve 2. aşaması Cerablus kent merkezini ve civar köyleri terör unsurlarından arındırmak olan Fırat kalkanı operasyonunun 3. aşamasına geçildiğinde, PYD işgaline uğrayan Münbiç’in kurtarılması için hazırlıklara başlandı. Tarihi operasyonun ilk gününde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in “Bize söz verdiler, Fırat’ın doğusuna çekilecekler” sözlerinin ardından çekilme kararı aldıklarını duyuran ancak bir süre sonra bölgede kalmaya devam edeceklerini ilan eden terör örgütü PYD yöneticileri, kirli bir tiyatro hazırladı. Washington yönetiminin de dahil olduğu bu plan çerçevesinde, PYD’nin Münbiç’teki unsurlarının çok az bir kısmı bölgeyi terk ederek Fırat’ın doğusuna geçti. 

SÖZDE MECLİS KURULDU

Bölgenin terk edildiği ilan edilerek, “Münbiç’in yönetimi, ‘Münbiç Kent Meclisi’ne bırakılmıştır” açıklaması yapıldı. Görünürde terör örgütü unsurlarının çekildiği planda, şehrin yönetimi tamamen PYD’li teröristlerden oluşan ‘Meclis’e bırakıldı. Türk ordusunun Münbiç’e ulaşması halinde şehrin yönetimi konusunda büyük krize neden olacak ‘tiyatro çekilme’ önceki gün yaşanan gelişmeyle ifşa oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak “Söz verdiğimiz gibi PYD Fırat’ın doğusuna çekiliyor” açıklamasını yapan ABD Dışişleri Bakanı John Keryy’nin telefon konuşmasından 12 saat sonra Münbiç’in batı noktasında hareketli dakikalar yaşandı. 

OBÜS MERMİSİ YAĞDI

ÖSO’nün Cerablus’u alarak oluşturulmak istenen ‘terör koridoruna’ engel olması karşısında gün hattı üzerinden El Bab’ı alarak Afrin’e ulaşmak isteyen PYD, bu kapsamda Amare kırsalından yeni bir saldırı başlattı. Bölgede 7/24 gözetleme yapan milli İHA’lar tarafından fark edilen hareketlilik, komuta merkezine iletildi. Koordinatları alan Fırtına obüsleri, terör örgütünün batıya ilerlemeyi planladığı hattı bombardımana tutarak kirli planı boşa çıkardı. 

 SİPER KAZIYORLAR

Öte yandan İngiliz Times Gazetesi de çarpıcı bir bilgiye yer verdi. Gazete, terör örgütü PYD’nin bölgeyi terk etme niyetinde olmadığını, aksine Türk ordusu ile savaşmak üzere hendek ve siper kazmaya başladığını belirtti. Tüm bu gelişmeler karşısında, terörist PYD unsurlarının Fırat’ın doğusuna geri dönecekleri sözünü veren ancak Münbiç’te ‘şehir meclisi tiyatrosu’ oynamaya hazırlanan Washington yönetiminin, Ankara’ya nasıl bir açıklamada bulunacağı ise merak konusu oldu.

3. Dalga için son çalışmalar

Fırat nehrinin batı kanadında tam denetim sağlayan ÖSO kuvvetleri, Azez’deki diğer unsurlarla birleşmek için planlanan kapsamlı bir operasyona gün sayıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri de sınırın her iki tarafında denetimleri artırarak olası saldırılara karşı önlem alırken, sıfır noktasına hem insani yardım hem de askeri mühimmat ve zırhlı araç sevkiyatı devam ediyor. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX