0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Temmuz 2018 Cuma 23:56:00 - Güncelleme:21 Temmuz 2018 Cumartesi 00:04:00

Pompeo'dan Kuzey Kore açıklaması: Yaptırımların sıkı bir şekilde uygulanması bu hedefe ulaşmamızda kritik öneme sahiptir

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kore Yarımadası'nın nükleer silahsızlanmasının başarılı olabilmesi için Kuzey Kore'ye yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yaptırımlarının sıkı bir şekilde uygulanmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kuzey Kore ile yapılan nükleer silahsızlanma görüşmelerine ilişkin ilk kez Birleşmiş MilletlerGüvenlik Konseyi'ni bilgilendiren Pompeo, basına kapalı  gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin de Kore Yarımadası'nın nükleer  silahsızlanması konusunda hemfikir olduğunu belirten Pompeo, ''Yaptırımların sıkı bir şekilde uygulanması bu hedefe ulaşmamızda kritik öneme sahiptir.'' dedi. Kuzey Kore'yi yasa dışı yollarla rafine petrol tedarik ederek yıllık  kotayı aşmak ve BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarını ihlal etmekle suçlayan Pompeo,  Kuzey Kore'nin gemiden gemiye transferler yoluyla yasa dışı yollarla en az 89 kez  rafine petrol tedarik ettiği belirtti.

Pompeo, Kuzey Kore ile nükleer silahsızlanma konusunda yürüttükleri  ikili görüşmelerde de ''İlerleme var. Önümüzdeki süreç kolay değil zaman  alacak.'' değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların uygulanmasının devam eden bir  süreç olduğunu ve bunun sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Pompeo, Kuzey  Kore'nin nükleer silahsızlanmasının sadece Amerikalılar tarafından değil dünyaca  talep edildiğini kaydetti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Çin ve Rusya'nın Kuzey  Kore'ye yönelik yaptırımlarının hafitletilmesini istediği ancak ''Bu görüşmeleri  desteklemenin en iyi yolunun yaptırımları gevşetmemek'' olduğunu ifade etti.  Haley, ''Kuzey Kore nükleer silahsızlanma için verdiği sözleri tutana  dek hiçbir şey yapamayız.'' dedi.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyelerinden Hollanda'nın BM  Daimi Temsilcisi Karel van Oosterom ise Pompeo ile görüşmelerinin ardından  gazetecilere yaptığı açıklamada, Pompeo'nun konsey temsilcilerine  Kuzey Kore'ye  yaptırımların hafifletilebilmesi için Pyongyang'ın ''somut adımlarını'' görmek  istediklerini söylediğini ifada etti.

TRUMP - PUTİN GÖRÜŞMESİ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump'ın Helsinki'deki  zirvenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ABD'ye davet etmesine  ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi: ''Ülkelerimizin birbiriyle yaşadığı sorunları çözmek için Başkan Trump  ve Başkan Putin'in diyaloğu sürdürmesi, ABD halkı için son derece değerli ve çok  da mantıklı olduğu görüşündeyim. Bu toplantının sonbaharda olacacağından  umutluyum."

"SURİYELİ MÜLTECİLER DOĞRU ZAMAN GÖNÜLLÜ EVLERİNE DÖNEBİLMELİ"

Trump'ın Putin ile Suriye krizi ve mültecilerin geri dönüşü konularını  da ele aldığını söyleyen Pompeo, "Mültecilerin doğru zamanda gönüllü bir  mekanizma yoluyla evlerine dönebilmeleri önemli.'' ifadesini kullandı.

(AA)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX