0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Ekim 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:22 Ekim 2018 Pazartesi 00:00:00

Nükleer savaş krizi kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’yle imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekileceğini açıkladı. Karar dünyada tedirginlik yarattı. 

ABD Başkanı Trump, 1987 yılında imzalanan anlaşmadan Rusya’nın ihlalleri nedeniyle çekildiklerini savundu. Trump, Nevada eyaletinde önceki gün yaptığı açıklamada, selefi Barack Obama'yı eleştirerek “Neden Başkan Obama bu anlaşmayı yeniden müzakere etmedi ya da anlaşmadan çekilmedi bilmiyorum. Bu anlaşmayı yıllardır ihlal ediyorlar” diye konuştu. Başkan Trump, ABD'ye izin verilmediği halde Rusya’nın silah sayısını artırdığını belirterek, “Rusya'nın gidip silahlarla oynamasına izin vermeyeceğiz” dedi.  

MOSKOVA’YA GİDECEK 

ABD basınında bir süredir, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın anlaşmadan çekilmesi konusunda Trump'a baskı yaptığı yönünde haberler yer alıyordu. Bolton’ın konuya ilişkin temaslarda bulunmak üzere önümüzdeki hafta Rusya’nın başkenti Moskova'ya gitmesi bekleniyor. Bolton, ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinin de mimarları arasında yer alıyordu.  

'ÇOK TEHLİKELİ BİR ADIM'  

Trump’ın kararı Rusya'da tepkiyle karşılandı. Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamaların temelsiz olduğunu belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, “Çok tehlikeli bir adım. ABD sürekli şantaj yapmaya çalışıyor” diye konuştu. Riyabkov, ABD'nin anlaşmalardan tek taraflı olarak çekilmesi halinde Rusya'nın askeri seçenekler de dahil bir dizi karşı önlem alacağını ifade etti. Rusya Federasyon Konseyi Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de anlaşmadan tek taraflı çekilmenin tüm silahsızlanma çabalarını boşa çıkaracağını belirterek “İnsanlık nükleer silahlar konusunda bir kargaşa tehdidiyle karşı karşıya” dedi.  

BİNLERCE FÜZE İMHA EDİLDİ 

Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve eski Sovyetler Birliği'nin lideri Mikail Gorbaçov tarafından imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılan nükleer başlıklı seyir füzelerinin yasaklanmasını öngörüyordu. İmzalanmasının ardından geçen 4 yıl içinde, her 2 ülke toplam 2 bin 700 füze imha etmişti. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX