0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Ekim 2016 Pazartesi 21:41:00 - Güncelleme:18 Ekim 2016 Salı 16:20:00

İngiliz istihbaratı hakkında kritik karar!

İngiltere’de mahkeme, ülkenin istihbarat kurumlarının yasa dışına çıkarak vatandaşların iletişimlerini izlediğine ve kişisel verilerini topladığına hükmetti.

Soruşturma Yetkileri Mahkemesi (IPT) İngiliz istihbarat servisleri MI5, MI6 ve Hükümet İletişim Merkezi'nin (GCHQ) 1998-2015 yılları arasında vatandaşların telefon ve internet iletişimlerini yasa dışına çıkarak izlediğine ve kişisel verilerini topladığına karar verdi.

İzlemelerin Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'na aykırı şekilde gerçekleştirildiğini belirten mahkeme, geçen yıl yürürlüğe giren yeni yasalarla izlemelerin yasal çerçeveye kavuştuğunu kaydetti.

İstihbarat kuruluşlarının vatandaşların iletişim içeriklerini değil, "kimin nerede, ne zaman, nasıl ve kiminle iletişime geçtiğine" ilişkin bilgi topladığı ve bazı kişisel bilgileri depoladığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı, mahkemenin kararıyla ilgili yayımladığı açıklamada, yasa dışı olduğuna karar verilen faaliyetle ilgili yorum yapmazken, mahkemenin geçen yıl yürürlüğe giren düzenlemelerle izlemelerin yasal çerçeveye kavuştuğu tespitinin memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı çalışanlarından Edward Snowden'ın 2013'de ABD ve İngiltere'nin ortak proje kapsamında dünyada cereyan eden elektronik iletişimi izlediklerini ifşa etmesinin ardından, İngiltere'de istihbarat servislerinin yasa dışı izleme faaliyetleri kamuoyu gündemine geldi.

İngiltere'de soruşturmalardaki yetki ihlallerine bakan mahkeme olarak IPT, ABD ile İngiltere arasındaki ortak istihbarat faaliyetinin yasa dışı olduğuna da karar vermişti.

Mahkeme, iki ülkenin yasa dışı izleme faaliyetinin kurbanı olduğunu düşünen vatandaşları kendisine başvurmaya davet etmişti. IPT'nin kararı, mahkemenin kurulduğu 2000 yılından bu yana istihbarat örgütleriyle ilgili verdiği ilk karar niteliğindeydi.

IPT geçen yıl İngiliz istihbarat örgütlerinin ülkedeki avukatları yasa dışına çıkarak takip ettiğine de hükmetmişti.
AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX