0530 708 54 54
0530 708 54 54
13 Eylül 2018 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:13 Eylül 2018 Perşembe 00:00:00

Korkutan rakam

2011 yılından beri iç savaşın sürdüğü Suriye’de, bu yıl siviller şimdiye dek görülmemiş seviyede göçe zorlandı. BM raporuna göre, rejimin 6 ayda düzenlediği saldırılarda, bir milyondan fazla Suriyeli evlerini terk etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu’nun 2018 yılının ocak-temmuz döneminde Suriye'deki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı 24 sayfadan oluşan rapor yayımlandı. 

MÜZAKERE VURGUSU YAPILDI 

Raporda, 2011'den bu yana iç savaşın devam ettiği Suriye'de bu sene şimdiye dek görülmemiş düzeyde yerinden edilmeler yaşandığına dikkat çekilerek, Beşar Esed rejiminin, “silahlı muhaliflerin” ve “terörist organizasyonların” kontrolündeki bölgelere yönelik, yılın ilk 6 ayında düzenlediği saldırılarda, aralarında çocukların da bulunduğu bir milyondan fazla Suriyelinin yerinden edildiği vurgulandı. Raporda, evlerini terk etmeye zorlanan sivillerin büyük bir kısmının halihazırda “korkunç” şartlar altında yaşamak zorunda bırakıldığının altı çizildi. Üç kişiden oluşan komisyonun hazırladığı raporda, devam eden müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ilinde de benzer durumun yaşanacağı uyarısında bulunuldu. Yıl başından haziran ayı ortasına kadar Esed rejiminin yoğun saldırılar düzenlediği Halep, Humus'un kuzeyi, Şam kırsalı, Dera ve İdlib'deki insani duruma dikkat çekilen raporda, bu bölgelerdeki “kilit çatışmaların” ülke içinde kitlesel göçlere ve sivillerin evlerinden koparılmasına yol açtığına işaret edildi. 

“SAVAŞ SUÇLARI İŞLENDİ” 

Raporda, 6 aylık dönemde adı geçen bölgelerde yoğun çatışmalar yaşandığı anımsatılarak, “Çatışmaların çoğunda, silahlı gruplar tarafından da olmak üzere, ayrım gözetmeksizin, korunan hedeflere kasten saldırılar, yasaklanmış silahların kullanılması, yağmalama ve zorla yerinden edilmeler de dahil savaş suçu işlenmesine dikkati çekti” ifadesine yer verildi. 

MEHMETÇİK TEYAKKUZDA 

Türkiye'nin farklı kentlerinde konuşlu birliklerden gelen tank ve zırhlı personel yüklü askeri TIR’lar, zırhlı askeri iş makineleri ve lojistik araçlarından oluşan askeri konvoy, Hatay'ın Hassa ilçesine geldi. Askeri araçların, sınırda konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi. Hududun bazı yerlerine askeri iş makinelerince mevzi kazılıyor.  Öte yandan Özgür Suriye Ordusu ise yeni askerleri sıkı eğitimden geçirerek bünyesine katıyor. Zorlu eğitimle her türlü arazi şartında göreve hazır hale gelen askerler, rejim, PKK ve diğer terör örgütleriyle savaşmak için cepheye gitmek için gün sayıyor. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX