0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Mayıs 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:23 Mayıs 2018 Çarşamba 00:00:00

Katiller F-35'le vuruyor

ABD’nin Türkiye'ye vermemek için bahaneler uydurduğu F-35'i savaşta kullanan ilk ülke İsrail oldu. Katiller, hayalet uçaklarla iki kez Suriye’ye saldırdıklarını açıkladı. 

İsrail'den, Türkiye dahil 9 ülkenin geliştirdiği Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında üretilen F-35'le ilgili bir itiraf geldi. İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Amikam Norkin, “Hayalet Uçak” F-35'leri hava saldırısında kullanan ilk ülke olduklarını duyurdu. Norkin, “F-35'leri Ortadoğu'nun her yerinde uçuruyoruz ve 2 ayrı cephede şimdiden kullandık” dedi. 

100 FÜZE FIRLATTIK 

Herzliya kentinde düzenlenen bir konferansta konuşan Amikam Norkin, F-35'lerin İsrail'in Suriye'de mayıs ayı başında düzenlediği iki saldırıda yer aldığını açıkladı. Savaş uçaklarının Suriye'ye 100'den fazla havadan yere füze fırlattığını kaydeden Norkin, F-35’lerin Lübnan'ın başkenti Beyrut'un üzerinden uçarken çekilmiş görüntülerini de sundu. 

21 HAZİRAN’DA GELECEK 

İsrail, ABD'den sonra beşinci nesil savaş uçağı F-35 siparişleri karşılanan ilk ülke oldu. Sipariş ettiği 50 uçaktan ilk ikisini Aralık 2016'da teslim alan İsrail'e bugüne dek 9 adet F-35 teslim edildi. Lockheed-Martin'in geliştirdiği F-35'in bazı parçaları Türkiye'de üretildi. Türkiye'nin sipariş verdiği 107 uçaktan ikisini 21 Haziran’da teslim alması bekleniyor. 

ENGELLEME GİRİŞİMİ 

Ancak ABD, Rusya’dan S-400 satın almasını bahane ederek Türkiye’yi uçakların teslimatını durdurmakla tehdit etti. Bazı ABD’li senatörler bu amaçla kongreye yasa tasarısı sundu. Türkiye ise bu girişimlere sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo'nun 4 Haziran'da Washington'da bu konuyu görüşmesi bekleniyor.

İsrail UCM’de hesap verecek

Filistin, İsrail'i Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) şikâyet etti. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Lahey’deki mahkemeye, Yahudi yerleşim birimleri ve savaş suçu işleyen İsraillilerle ilgili dosyayı teslim etti. Bakan Maliki, “Teslim ettiğimiz dosyanın içerisinde Filistin topraklarında ve sınırlarında işlenen bütün suçlar mevcut. Buna Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi de dahil. Özellikle Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde yapılan acımasız saldırıyla ilgili deliller de var. UCM Başsavcısı Fatou Bensouda'ya teslim ettiğimiz dosyayla hemen ve gecikmeden bir inceleme yapılması talebinde bulunduk. Bu adaletsizliğin Filistin'in geleceği olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX