0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Temmuz 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:16 Temmuz 2018 Pazartesi 00:00:00

Irak'ta asker sokağa iniyor

Irak’ta protesto gösterileri kontrolden çıktı. Üç kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, protestoların yoğunlaştığı bölgelere askeri birlikler gönderildi.    

Ülkenin petrol zengini Basra kentinde elektrik kesintileri ve işsizlik nedeniyle başlayan ve başta başkent Bağdat olmak üzere ülkenin diğer bölgelerine yayılan gösteriler devam ediyor. Irak Savunma Bakanlığı Basra, Kerbela ve Necef illerinde, sokağa çıkma yasağı ilan etti. Basra’da göstericiler, polisin havaya ateş açmasına rağmen İl Meclis binasına zorla girdi. Bunun üzerine güvenlik güçleri, göstericilerin kurduğu çadırları kaldırdı ve bazı göstericiler gözaltına aldı. 

KERKÜK’TEN ASKERİ BİRLİK 

İnternet erişiminin kesildiği Bağdat’ta Tahrir Meydanı’nda toplanan bir grup gösterici, yönetim karşıtı sloganlar atarak, istifa çağrısı yaptı. Başkentte hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge çevresine çok sayıda takviye güç gönderildi. Necef’te Şii Milis Grubu Asaib Ehli Hak’ın binasını basmak isteyen göstericilere binanın güvenlik görevlileri ateş açtı. Olayda 2 kişi hayatını kaybetti. Hükümet olayların kontrolden çıkması üzerine Kerkük’ten ülkenin güneyine askeri birlikler kaydırıldığını duyurdu. 

BASRA’YA 3 MİLYAR DOLAR 

Bu arada Başbakan Haydar el-İbadi, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla Basra'ya acilen 3 milyar dolar tahsis edilmesine karar verdi. Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, kentte işsizliğin azaltılması, konut, okul ve kamu alanında inşaatların yapılması ve nehir sularıyla ilgili kararlar alındığı belirtildi. Açıklamada ayrıca İbadi'nin, 2 gün önce göstericilerin işgal ettiği ve hakkında onlarca yolsuzluk iddiası bulunan Necef Havalimanı'nın yönetimini görevden aldığı kaydedildi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX