0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Ekim 2016 Pazartesi 23:48:00 - Güncelleme:18 Ekim 2016 Salı 13:58:00

Hedef: mezhep çatışması

DEAŞ’ın Haziran 2014'ten bu yana kontrolü altında tuttuğu Musul’un kurtarılması için planlanan operasyon önceki gece geç saatlerde başladı. Kentteki DEAŞ mevzileri havadan ve karadan bombalanırken, mezhep çatışması ihtimali ciddiyetini koruyor.

Uzun süredir üzerinde çalışma yapılan Musul operasyonu için önceki gece geç saatlerde düğmeye basıldı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, operasyonunun başladığını açıkladı. Duyuruyu televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında yapan İbadi'nin yanında genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları da hazır bulundu. İbadi açıklamasında, “Zafer vakti geldi çattı ve Musul'u kurtarma operasyonu başladı” dedi. Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini karadan vurdu. 

Teröristler kuyuları yaktı

Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmerge'nin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş ilçelerinin DEAŞ'tan temizlenmesi olduğu kaydedildi. Gün boyunca düzenlenen operasyonlarda  Peşmergelere karşı DEAŞ'ın henüz ciddi bir mukavemette bulunmadığını bildirildi. Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.  

2 canlı bomba imha edildi

Musul Operasyon Birimi Basın Sözcüsü Helgurt Hikmet, yaptığı açıklamada Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini örgütten geri aldığını belirtti. Başbakan Haydar el-İbadi'nin gece yarısı yaptığı açıklamayla harekete geçen Peşmerge güçlerinin, sabah saatlerinde DEAŞ mevzilerini bombalaya başladığını söyleyen Hikmet, Musul ile Erbil arasındaki ana yolun da Peşmerge güçlerinin kontrolünde olduğunu aktardı. Öte yandan bölgedeki yetkililerden alınan bilgiye göre, çatışmalar esnasında Peşmerge güçlerine yönelik intihar eylemi düzenlemek isteyen 2 canlı bomba etkisiz hale getirildi. 

Peşmerge güçleri Başika'da

Musul'u kurtarma operasyonunda ağır silahlarla donatılmış yaklaşık 15 bin Peşmerge gücünün görev aldığı belirtiliyor. Musul operasyonuna karadan katılan Peşmerge güçleri daha çok Zertek Dağı, Başika ve Hazır Cephelerini üs olarak kullanıp buralardan ilerleyişini sürdürürken, Irak ordusunun ise, Musul'un güneyinde yer alan Geyyare ilçesindeki askeri havaalanını üs olarak kullandıkları belirtildi. Operasyon başlamadan önce son toplantıyı üste yapan Irak'lı komutanlar, kendi birliklerini buradan yönetirken, Geyyara üssünün hem hava operasyonları, hem de lojistik üs olarak kullanıldığı vurgulandı.

Şii haşdi şabi katılamadı

Amerika'nın 101'inci Hava İndirme Tümeni Komutanı General Gary Volesky'nin de bulunduğu üsse, dün Bedir Tugayı komutanı Hadi al-Amiri'nin de helikopter ile geldiği ve operasyonu buradan yönlendirdiği belirtiliyor. Öte yandan olası bir mezhep savaşına sebebiyet vermemek amacıyla operasyona katılmalarına izin vermeyen Şii Haşdi Şabi silahlı grubu, harekata dahil olmak üzere beklediği Bağdat’ta büyük kayıp verdi. Haşdi Şabi konvoyunun geçişi sırasında düzenlenen intihar saldırısında 11 kişi öldü, 23 kişi yaralandı. 

Operasyon aylarca sürebilir

Musul'u terör örgütü DEAŞ’tan temizlemeyi hedefleyen operasyon hakkında Barzani açıklama yaptı. Örgüte öldürücü darbenin vurulduğunu belirten Barzani'nin aksene ABD’li yetkililer, operasyonun aylarca sürebileceğini kaydetti.

Cephede kameraların karşısına çıkıp basın toplantısı yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, “Peşmerge IŞİD'e öldürücü darbe vurdu” dedi. Barzani, Musul operasyonunu 'terörle mücadelede dönüm noktası' olarak tanımlayarak “Ankara ile Bağdat arasında uzlaşma olmalı” dedi. Barzani, Musul operasyonu çerçevesinde 200 km karelik alanın terör örgütü DAEŞ'ten temizlendiğini açıkladı. 

5 peşmerge hayatını kaybetti

Uluslararası koalisyonun ABD'li komutanı General Stephen Townsend, harekâtın haftalar sürebileceğini, daha uzun sürme ihtimalinin de olduğunu söyledi. Irak'ta Musul'un Hazır cephesinde terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonu izleyen AA ekibi büyük tehlike atlattı. Ekibe yaklaşan bomba yüklü DEAŞ aracı, son anda Peşmergeler tarafından imha edildi. Çatışmalarda Irak ordusunun ilk kaybını verdiğini bildirdi. Saldırıda 5 Peşmerge'nin öldüğü 10'unun ise yaralandığı bildirildi. Öte yandan DEAŞ mensubu dört canlı bomba da öldürüldü.

Elebaşı Bağdadi Musul’u ilk terk eden oldu 

Irak'ın Musul kentinde IŞİD lideri Bağdadi'nin de katıldığı bir toplantıya hava saldırısı düzenlendi. Yerel kaynaklar Bağdadi'nin saldırıdan son anda kurtulduğunu belirtti. Saldırının hangi güçler tarafından düzenlendiğini belirtmeyen kaynaklar, “Bağdadi, Musul'da (DEAŞ) komutanlarının katıldığı bir toplantıya düzenlenen saldırıdan son anda kurtuldu” dedi. DEAŞ'ın kendini halife ilan eden lideri Bağdadi'nin yeri koalisyon güçlerinin olası hava operasyonları nedeniyle gizli tutuluyor. DEAŞ lideri Bağdadi’nin nereye kaçtığı ve hangi şartlar altında olduğu ile ilgili bir bilgi paylaşılmazken, örgüt kaynakları da konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. 

Araplar’dan İbadi’ye sert tepki: Ahmakça

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX