0530 708 54 54
0530 708 54 54
08 Aralık 2018 Cumartesi 08:00:00 - Güncelleme:08 Aralık 2018 Cumartesi 09:10:00

Fransa diken üstünde

Sarı Yelekliler'in bugün düzenleyeceği protestolar, ülkede büyük gerginlik yarattı. Sivil darbeden korkan hükümetin, 89 bin polisin yanı sıra orduyu da görevlendirdiği öğrenildi. 

Fransa’da akaryakıta zam bahanesiyle 17 Kasım’da sokaklara dökülerek ülkeyi yangın yerine çeviren Sarı Yelekliler Hareketi, bugün büyük protestolara hazırlanıyor. Binlerce kişinin, başta başkent Paris olmak üzere Fransa’nın birçok kentinde gösteriler yapması bekleniyor. Macron hükümeti, daha önceki gösterilerde binaları ve araçları ateşe veren, mağaza ve işyerlerini yağmalayan protestoculara karşı yoğun güvenlik önlemleri alındığını açıkladı.    

‘AMAÇLARI YOK ETMEK’ 

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, gösteriler nedeniyle ülke genelinde 89 bin polisin görev yapacağını ve sadece Paris'i 8 bin polisin yanı sıra bir düzine zırhlı aracın koruyacağını açıkladı. Protestocuların istifa çağrılarını reddeden Philippe, “Protesto için değil yok etmek için gelen insanlarla karşı karşıyayız” dedi. İçişleri Bakanı Christophe Castaner de, protestolarda şiddete müsamaha göstermeyeceklerini belirterek “Hükümet karşıtı protestolar bir canavar yarattı” diye konuştu. Bu arada polis, Champs-Elysees'deki mağaza ve restoranlara bir not göndererek olası şiddet olayları konusunda uyarıda bulundu. Bu işyerlerinden kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları, dışarıda sandalye ve masa bırakmamaları istendi. Notta müzelerin de kapalı tutulacağı belirtildi. Sarı Yelekliler'in gösterileri boyunca ayrıca Paris’in sembollerinden Eyfel Kulesi’yle geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı'nın da kapalı kalmaya devam edeceği kaydedildi. 

‘ARKASINDA ABD VAR’ 

Fransa’yı kaosa sürükleyen protestoların arkasında ABD yönetiminin bulunduğu öne sürülüyor. Olayların Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “ABD ve Rusya’dan korunmak için Avrupa ordusu kurmalıyız” sözlerinden 10 gün sonra patlak vermesi bu iddiayı güçlendiriyor. Ayrıca Trump yönetiminin, Fransa’nın Asya-Pasifik’teki stratejik hamlelerinin önünü kesmek amacıyla şiddet olaylarını yönlendirdiği de iddialar arasında. 

SARAYA YÜRÜYECEKLER 

Öte yandan Le Figaro gazetesi, hükümet yetkililerinin, Sarı Yelekliler'in bir 'darbe' girişiminden bulunacaklarından korktuğunu yazdı. Habere göre Elysee Sarayı, protestocuların cumhurbaşkanlığı rezidansını hedef almaları ihtimalinden korkuyor. Hükümetten bir kaynak, gazeteye “Bunlar darbecidir, bu bir darbe girişimidir” dedi.

Paris’i PKK’lılar yaktı

Fransız BFM televizyonunda, Sarı Yelekliler'in ve hükümet temsilcilerinin katıldığı bir tartışma programında, dikkat çekici bir iddia gündeme getirildi. Protestolarda yaşanan şiddet olaylarının tartışıldığı programda Sarı Yelekliler üyesi bir gösterici, olaylara terör örgütü PKK/YPG’nin Fransa’daki uzantılarının neden olduğunu söyledi. Anais Kuhn isimli protestocu “Protestolara katılan PKK’lılar ve aşırı sağcılar şiddet olaylarına sebep oldu” açıklamasını yaptı. Macron hükümetinin, Suriye’nin kuzeyindeki toprakları işgal eden PKK/YPG’li teröristlere destek verdiği biliniyor.

Asker müdahaleye hazır

Macron hükümeti, Sarı Yelekli şiddetini durdurmak ve olayların kontrolden çıkmasını önlemek amacıyla on binlerce polisin yanı sıra orduyu da devreye soktu. Paris’te birçok kritik noktada zırhlı askeri araçlarla önlem alındı. Paris'e askeri zırhlı araçların konuşlandırılması, 2005’teki olayların ardından bir ilk oldu. 

'Hükümeti devirmek istiyorlar'

Cumhurbaşkanı Macron’un zamları iptal etmesine rağmen Sarı Yelekliler geri adım atmazken hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux’ten ilginç bir açıklama geldi. Griveaux,  “Politize ve radikal unsurlar bu hareketi kullanarak hükümeti devirmek istiyorlar” dedi. İstihbarat ajanlarının protestolar sırasında ateşli silahların dağıtılması ihtimali olduğu konusunda uyarıda bulunduğunu da belirten Griveaux “Gerçek göstericiler bundan sonraki eylemlere katılmaktan geri durmalılar” diye konuştu. 

Esir değil öğrenci

Fransa’da lise öğrencilerinin hükümetin eğitim politikasına yönelik protestoları da sürüyor. Önceki gün birçok kentte yapılan eylemlerde olaylar çıktı. 700'den fazla lise öğrencisinin gözaltına alındığı olaylar sonucu 280 lisede eğitime ara verildi. Mantes-la-Jolie'de kaydedilen görüntüler ise tepki topladı. Lise öğrencilerini dizlerinin üzerine çöktüren polisler yan yana dizerek ellerini enselerine koydurdu. Öğrenciler bugün yapılan gösterilerde Sarı Yelekliler'e destek vereceklerini duyurmuştu. 

ATM’lere yağma önlemi 

Paris’teki birçok banka şubesi ve ATM'nin Sarı Yelekliler tarafından saldırıya uğraması üzerine önlemler alındı. Bankalar, şubeleri ve ATM’leri çelik plakalar ve tahtalarla kapattı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX