0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Temmuz 2018 Cumartesi 00:00:00 - Güncelleme:21 Temmuz 2018 Cumartesi 00:00:00

Dünya ayakta

İsrail Parlamentosu’nda kabul edilen ırkçı ‘Yahudi ulus devlet’ yasası, tüm dünyanın tepkisini çekti. Avrupa'da yerden yere vurulan yasa, İsrail'de de eleştirildi.

Ülkede ırkçılığı resmileştiren yasayla İsrail devleti, tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor. Kudüs İsrail'in başkenti olarak ilan ediliyor, ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere veriliyor. İslam İşbirliği Teşkilatı yasayı gayrimeşru ilan etti. Teşkilat, “Yasa Filistinli Müslümanların ve Hıristiyanların tarihi haklarını görmezden gelmektedir” dedi. 

BM KARARINA AYKIRI 

Avrupa basınında yasanın sorunlara çözüm sunmak yerine daha çok endişeye yol açtığı belirtildi. İspanya'da yayımlanan El Pais gazetesinin ilk sayfasından verdiği haberde, “İsrail, Arap azınlığa karşı Yahudi ulus devletini kuruyor” başlığı kullanıldı. Haberde, yasadaki “Birleşik Kudüs'ün İsrail'in başkenti” olduğu şeklindeki maddenin, BM kararlarına aykırı olduğunun altı çizildi. İngiliz Financial Times gazetesi de ayrımcı yasanın “şahin Yahudilerin” zaferi olduğunu belirtti. 

İSRAİL'İN SONU GELDİ 

Avusturya'da yayımlanan Der Standard'daki “İsrail problemi için yanlış çözüm” başlıklı makalede, “Yasayla 1.7 milyon İsrailli Arap, resmi olarak ayrımcılığa uğrayacak” denildi. Belçika'nın Le Soir gazetesi de yasayı “Ortadoğu: İsrail temel değerleri sarstı” başlıklı haberiyle eleştirdi. Yasa İsrail’de de tartışmalara yol açtı. Haaretz gazetesinde yayımlanan “Bildiğiniz İsrail'in sonu geldi, teşekkürler Netanyahu” başlıklı makalede, yasanın İsrail'de eşitliği ve demokrasinin hükümlerini ortadan kaldırdığı ülkeyi ırkçı bir yöne doğru ilerlettiği kaydedildi. 

Yunanistan’dan Filistin’e destek 

Atina'da binlerce Yunan, İsrail’in ırkçı ‘Yahudi ulus devlet’ yasasını protesto etmek için gösteri düzenledi. Yunan İşçi Sendikaları Genel Federasyonu'nun çağrısı üzerine İsrail'in Atina Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, yasaya ve İsrail’in Filistin’de yaptığı insan hakları ihlallerine karşı dünya kamuoyuna harekete geçme çağrısı yaptı. Göstericiler, Filistin bayrakları ve Filistin halkına destek ifadeleri içeren pankartlar da taşıyarak, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX