0530 708 54 54
0530 708 54 54
26 Mayıs 2017 Cuma 16:46:00 - Güncelleme:26 Mayıs 2017 Cuma 18:57:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmek için sıraya girdiler! AB'yse affedilmek istiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Macron’la görüştü. Ardından Türkiye’yle ilgili ‘skandal karara’ imza atan AB’li yetkililerle yüzleşti. Olumlu atmosferde geçen görüşmelerde ilişkilerin canlandırılması ve terörle işbirliği masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için gittiği Brüksel’de dün peş peşe ikili görüşmeler yaptı. Sonuç olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği kararlı mesajlar karşılık buldu.

 

Star gazetesi'nden Nuh Albayrak'ın haberine göre Erdoğan, ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Wiltcher’s Steigenberger Otel’de gerçekleşen görüşme 45 dakika sürdü. Erdoğan’ın ilk kez bir araya geldiği Macron’la yaptığı görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.



SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, olumlu bir atmosferde geçen Erdoğan-Macron görüşmesinde, siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere, ikili konular ele alındı. Türkiye-Fransa ilişkilerini daha da güçlendirme konusunda kararlılıklarını vurgulayan iki lider, savunma sanayinde iş birliğinin yanı sıra karşılıklı ticaret hacmini 20 milyar euroya yükseltme hususunda da mutabık kaldı. Suriye, Irak ve diğer bölgesel konuların da ele alındığı görüşmede, PKK ve DEAŞ dahil terörün her türüyle ortak mücadelenin önemine işaret edildi. Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Macron, Türkiye - AB ilişkilerine yeniden ivme kazandırılması gerektiğine de dikkati çekti. Erdoğan, Macron’ın ardından, daha önce Türkiye hakkında “AB’ye girmesi on yıldan fazla sürer” gibi ifadeler kullanan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’la AB Konseyi yeni binasında bir araya geldi.


YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Türkiye’yi siyasi denetime alması kararının ardından yapılan ilk yüz yüze görüşme, Türkiye-AB ilişkileri konuşuldu.  Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 1 saat süren görüşmede, Türkiye ile AB arasında Mart 2016’da imzalanan mülteci anlaşmasının hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine ayrıca terörle mücadelede iş birliğini güçlendirmenin gerekliliğine de değinildi. Kıbrıs meselesiyle ilgili ise adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının önemli
olduğu vurgulandı.



Erdoğan, ilk kez görüştüğü Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Macron’a 15 Temmuz kitabı hediye etti.



İNCİRLİK BLÖFÜ

Almanya Başbakanı Merkel, zirve öncesi  İncirlik’le ilgili açıklama yaptı. Merkel, “Biz parlamento ordusuna sahibiz. Parlamento üyelerimiz bizim askerlerimizi ziyaret edebilmeli. Aksi takdirde İncirlik’i terk etmek zorundayız” dedi.  Bu arada Merkel,   Erdoğan’la görüştü. İncirlik krizinin ele alındığı 30 dakikalık  görüşmede, Erdoğan’ın Almanya’nın Türkiye’ye verilmesini engellediği NATO silahlarını gündeme getirdiği öğrenildi.                                                                



TUSK: ERDOĞAN’LA İŞBiRLİĞİNİ GÖRÜŞTÜK

Tusk görüşme sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan’la görüşmesinin odağında insan hakları konusunun olduğunu vurguladı. Tusk ayrıca “işbirliği yapma gereksinimini görüştük” dedi. Cumhurbaşkanı, daha sonra AP Başkanı Antonio Tajani ile bir araya geldi. AB Konseyi yeni binasında yapılan 45 dakika süren zirvede, Türkiye ile AP arasındaki ilişkilerin mevcut durumu ve sonrası için yapılacakların ele alındığı ifade edildi.  



ERDOĞAN’A SEVGİ GÖSTERİSİ

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Belçika’nın Brüksel kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı görmek isteyen Türkler Wiltcher’s Steinberger Otel’i önünde toplandı.  AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker görüşmesi için otelden ayrılan Erdoğan’a Türkler sevgi gösterisinde bulundu.



İSLAM ESERLERİ SERGİSİ’Nİ GEZDİ

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip  Erdoğan’ın eşi Emine  Erdoğan, Brüksel’deki  Cinquantenaire  Müzesi’nde Les Robes De  Borchgrave İslam Eserleri  Sergisi’ni ziyaret etti.



NATO, DEAŞ KOALiSYONUNA KATILDI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyona katılmasına karar verildiğini açıkladı. NATO Zirvesi sonrası açıklama yapan Stoltenberg, DEAŞ karşıtı koalisyona verilen desteği artırılma kararı aldıklarını belirterek, “Koalisyonun tam üyesi olmaya karar verdik. Koalisyonda olmak, NATO’nun muharip rol alacağı anlamına gelmiyor. Bu, terörle küresel mücadeleye olan taahhüdümüze ilişkin güçlü bir mesaj. Ayrıca ülkeler gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2’sini savunmaya harcama taahhüdünü yerine getirme niyetinde” ifadesini kullandı.



TRUMP’LA GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, yeni NATO Karargah binasının devir teslim töreni öncesi ABD Başkanı Trump'la
bir süre sohbet etti. Liderlerin samimi sohbeti dikkat çekti. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX