0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Ocak 2017 Pazartesi 01:00:00 - Güncelleme:23 Ocak 2017 Pazartesi 01:20:00

Astana Zirvesi bugün başlıyor 

Suriye’de ilan edilen ateşkesin ardından taraflar bugün Kazakistan’ın Başkenti Astana’da bugün bir araya geliyor. Zirvede Suriye’nin geleceği için önemli kararlar alınacak. 

Suriye’de 6 yıldır süren iç savaşta akan kanın durması için, Türkiye,  Rusya ve İran’ın sarf ettikleri çaba bugün taçlanacak. Kırgızistan’ın Başkenti Astana’da garantör devletlerle birlikte Suriye’deki taraflar masada olacak. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Astana görüşmelerinin 24 saat süreceğini ve kapalı kapılar ardında yapılacağını açıkladı. 

Masada kimler olacak? 

Görüşmelere Suriye hükümetinden Suriye’nin BM Büyükelçisi Başar El Caferi başkanlık edecek. Muhalifler ise İslam Ordusu’nun temsilcisi Muhammed Alluş başkanlığında 50’e yakın temsilciyle katılacak. Toplantıda katılımcı olarak Türkiye, Rusya, İran ve ABD de yer alacak. Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev’in katılacağı görüşmede Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlık edecek. Astana’daki Suriye görüşmelerine Washington’dan bir heyetin katılmayacağı, toplantılarda ABD’nin Kazakistan Büyükelçisi’nin hazır bulunacağı belirtildi. Görüşmelerin bir numaralı gündem maddesi 30 Aralık’ta Ankara’nın ve Moskova’nın garantörlük yaptığı ateşkesin güçlendirilmesi. 

PYD masada yok 

Suriye’nin kuzeyinde, terör faaliyetlerini sürdüren terör örgütü PYD/PKK ise masada yer almayacak. Kürtleri temsilen masada ENKS üyeleri olacak. BM ve AB’nin temsilcileri de müzakereleri takip edecek. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX