0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Mayıs 2018 Salı 00:18:00 - Güncelleme:22 Mayıs 2018 Salı 00:19:00

ABD'nin 'işimize gelirse' demokrasisi

Şii lider Mukteda es-Sadr'ın birinci olduğu Irak seçimleri için ‘güvenilir’ açıklaması yapan ABD, Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kazandığı seçimleri ise tanımayacağını duyurdu.

ABD, birbirine çok benzeyen şartlar içinde yapılan ve her ikisinde de ‘hile’ iddiası bulunan Irak ve Venezuela’daki seçimlerde takındığı farklı tutumlarla dikkati çekiyor. ABD’nin, İran etkisine girmesinden korktuğu Irak’taki seçimleri Şii lider Mukteda es-Sadr'ın desteklediği Sairun Koalisyonu kazandı. ABD karşıtı olarak bilinen Sadr, İran’a da mesafeli duran bir isim. 

SONUÇLAR GÜVENİLİR 

Irak’ta silahların gölgesinde yüzde 44.2 gibi düşük bir katılımla gerçekleştirilen seçimler, şaibeli olduğu gerekçesiyle başta Kerkük ve Süleymaniye olmak üzere birçok kentte günlerce protesto edildi. Buna rağmen ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki parlamento seçimleri sonuçlarını ‘güvenilir’ ilan etti. Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, “Elimize ulaşan sivil kuruluş ve uluslararası raporlara göre, Irak seçim sonuçları güvenilir” açıklamasını yapmıştı. 

MUHALİFLERİ İKNA EDECEK 

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un, seçim sonuçlarına itiraz eden partilerle görüşmek üzere IKYB’nin Süleymaniye kentine gideceği duyuruldu. ABD, yönetim değişikliği için ambargo dahil birçok yönteme başvurduğu Venezuela’daki seçimleri ise tanımayacağını açıkladı. Büyük bir ekonomik krizle boğuşan Venezuela'da seçimleri oyların yüzde 68’ini alan Devlet Başkanı Nicolas Maduro kazandı. 

TRUMP: TANIMIYORUZ 

ABD karşıtı Maduro, 5 milyon 800 binden fazla oy alarak ilk turda seçilmeyi başardı. Seçimlere katılım oranı yüzde 46 olarak açıklandı. Muhalif liderlerinden Henri Falcón ise oyların yüzde 21,2'sini alarak 2. oldu. Ancak Falcón sandıkların kapanmasından sonra seçimlere hile karıştırıldığını söyleyerek, sonucu kabul etmediğini ve “yok hükmünde” olduğunu belirtti. Bunun üzerine Twitter’dan açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Irak’ın aksine seçim sonuçlarını hiçbir şekilde tanımayacağını açıkladı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX