0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Mayıs 2017 Perşembe 16:24:00 - Güncelleme:25 Mayıs 2017 Perşembe 16:25:00

ABD'li profesör Michael M. Gunter: ABD, Irak'ın bölünmesini istemiyor

Kürt siyasetinde uzman ABD'li profesör Michael M. Gunter, ABD'nin Irak'ta üniter yapının korunmasından yana olduğunu belirtti.

 

ABD'deki Tennessee Teknoloji Üniversitesi Siyasal Bilgiler ve  Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gunter, "ABD'nin IKBY'nin bağımsızlık  sürecine karşı gösterdiği tavır ile bu süreçte önündeki engeller" hakkında AA  muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
 

IKBY'nin bağımsızlık meselesine ABD'nin yeni yönetiminin de pek farklı  bir tavır göstermediğini belirten Gunter, "Donald Trump başkanlığındaki yeni  yönetimin IKBY'nin bağımsızlığına nasıl baktığını kestirmek pek kolay değil.  Ancak Obama gibi Trump da açık bir şekilde Irak'ın bütünlüğünden yana. ABD,  uluslararası güvenlik ve barış için ülkenin bir bütün içerisinde işlevine devam  etmesi taraftarı." dedi.
 

Gunter, "Washington'ın Kürtlerin Bağdat'tan kopuşunu destekleyici bir  tutum içerisine gireceğini düşünmenin yanıltıcı" olabileceğini savunarak, "Ancak,  Kürtler şiddetten uzak, fazla aşırıya kaçmadan referandum sonucuna göre  bağımsızlık ilan ederse, ABD'nin karşı çıkacağını zannetmiyorum."  değerlendirmesinde bulundu.

 
"ABD için hem Erbil hem de Bağdat önemli bir yere sahiptir" diyen  siyaset uzmanı Gunter, "ABD her ikisine de kendi çocuğu gibi bakıp, o şekilde  dengeli bir siyaset izliyor." görüşünü dile getirdi.
 

 "IKBY'nin bağımsızlığının önünde siyasi, ekonomik sorunlar var"
 

IKBY'nin bağımsızlık sürecinin önündeki "siyasi, ekonomik ve güvenlik"  sorunlarına da değinen ABD'li profesör, bunlar çözülmeden başarılı bağımsızlığın  mümkün olmayacağını ifade etti.
 

Prof. Dr. Gunter, IKBY'nin halihazırda yaşadığı krizler hakkında ise  "IKBY'de büyük bir siyasi kriz varken, nasıl başarılı bir şekilde bağımsızlık  süreci başlatılabilir? Süleymaniye'de görüştüğüm birçok kişi, (IKBY Başkanı)  Barzani'nin resmi olarak başkanlık görevinin dolduğunu ve kendisini  tanımadıklarını söylüyor. Bölgenin yarısı, başkanlığı tanımıyorsa, nasıl başarılı  bir referandum ortaya çıkacak? Barzani'yi eleştirmiyorum ancak ortada ciddi bir  siyasi problem var." ifadelerini kullandı.
 

"Siyasi krizin yanında ekonomik sorunlar da var" diyen Gunter,  "Bunların nasıl çözüleceği büyük bir soru işareti. Bağımsızlık süreci sırasında  size güçlü bir ekonomik altyapı lazım." görüşünü savundu.
 

Erbil'deki farklı diplomatik kaynaklardan eline geçen bilgileri de  paylaşan Gunter, sözlerini şöyle tamamladı:
 

"Barzani, daha önce bağımsızlık meselesini bir siyasi slogan olarak  kullanıyordu ancak farklı kaynaklardan elime geçen bilgilere göre, bu sefer  çok  ciddi olduğu yönünde. Referandumun yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor ancak bu  kendilerinin de deyişiyle bir devlet ilanı anlamına gelmiyor."

 

AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX