0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Ekim 2016 Perşembe 10:58:00 - Güncelleme:27 Ekim 2016 Perşembe 11:02:00

ABD teröristlerle Rakka'ya giriyor!

ABD Savunma Bakanı Carter, DEAŞ'in fiili başkentini geri almak için operasyonun birkaç hafta içinde başlayacağını duyurdu. Operasyona terör örgütü YPG ile gireceğini duyaran ABD'ye Türkiye tepkili.

 

 

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Rakka'nın IŞİD'den kurtarılması için hazır olduklarını ve haftalar içinde operasyonun başlayacağını söyledi.

 


"Operasyonun önümüzdeki haftalar içinde olacağını düşünüyorum ama çok uzak değil" diyen Carter, şöyle devam etti:

 

"Bu konuda daha açık olamam. Ne yaptığımızı biliyoruz, her zaman olduğu gibi, güçlerimizi pozisyonlandırıyoruz, bunun için bir planımız ve programımız var. Bu planı uygulayacağız. Güçlerimizi, Rakka'yı IŞİD'den kurtarmak için bir araya getirmemiz ve yerleştirmemiz birkaç hafta sürer."

ABD'nin Irak'taki komutanlarından General Stephen Townsend, Rakka’yı kuşatmak için yapılacak operasyona PKK'nın Suriye kolu YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) katılacağını dün ilan etmişti.

 

 

Basın toplantısında konuşan Townsend, "YPG’nin önemli bir kısmını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, yakın bir zamanda elverişli olan tek güç. Hareket etmeye hazır güçlerle birlikte Rakka’yı kuşatmak için yakında harekete geçeceğiz. Türkiye başta Rakka olmak üzere, bizim SDG ile birlikte çalışmamızı istemiyor. Türkiye’yle görüşüyoruz" demişti.

 

Rakka, halihazırda IŞİD'in Suriye'deki fiili başkenti. Türkiye, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de 'terör örgütü' olarak görüyor. ABD, ise PKK'yı 'terör örgütü' olarak kabul ederken PYD'yi etmiyor.

 

Türkiye ve ABD arasında Rakka operasyonu için sürdürülen görüşmelerdeki en önemli sorun, YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin operasyonda yer alması. YPG’lilerin Menbic’deki varlığı da Ankara ile Washington arasındaki anlaşmazlık noktalarından.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, "Münbiç’i PYD’den temizlemekte kararlıyız. Gitmedikleri takdirde gereğini biz yapacağız" ifadesini kullanmıştı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX