TürkAkım zirvesi

Birçok ülkenin katılmak için sıraya girdiği TürkAkım doğalgaz boru hattının Karadeniz kısmının açılışını, Başkan Erdoğan ve Putin birlikte gerçekleştirecek. Liderlerin ikili görüşmesinde Suriye’deki gelişmeler ele alınacak.

Haberin Eklenme Tarihi: 19.11.2018 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 19.11.2018 08:01:00
ABONE OL

TürkAkım doğalgaz boru hattının deniz bölümünün tamamlanması dolayısıyla, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla bugün İstanbul’da tören gerçekleştirilecek. Rus doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya nakledecek TürkAkım projesi, Karadeniz'in altından döşenen her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip 930 kilometre uzunluğunda iki boru hattından oluşuyor. 

PROJE 2019'DA TAMAMLANACAK 

İlk hat Türkiye'ye, ikinci hat da Avrupa ülkelerine doğalgaz sevkini gerçekleştirecek. TürkAkım üzerinden Rusya Federasyonu’ndan alınacak doğalgazın, batı hattı üzerinden alınmakta olan gazı ikame etmesi öngörülüyor. TürkAkım'ın ikinci hattından tedarik edilecek gaz ise başta Balkanlar olmak üzere, Avrupa'nın enerji tedarik güvenliğine katkıda bulunacak. Projenin 2019'da tamamlanarak işler hale gelmesi ve Türkiye’ye gaz sevkıyatının başlaması hedefleniyor. 

FIRAT’IN DOĞUSU MASADA 

Son yıllarda çeşitlenen ve zenginleşen Türkiye-Rusya Federasyonu enerji ilişkilerinde TürkAkım projesi, önemli bir kilometretaşını teşkil ediyor. İki ülke her alanda olduğu gibi, enerji alanında da yakın işbirliğini önümüzdeki dönemde sürdürmekte kararlı mesajlar veriyor. Putin ve Erdoğan, törene İstanbul'dan video konferans yoluyla katılacak. Putin, tören vesilesiyle Erdoğan’la da ikili görüşme gerçekleştirecek. Görüşmede; Suriye, İdlib, Münbiç’teki gelişmeler, terör örgütü PYD/YPG’in Fırat’ın doğusunda kontrol ettiği bölgelerin yanı sıra Türk vatandaşlarına yönelik vizelerin kaldırılmasının da ele alınması öngörülüyor. 

GÖRÜŞME SIKLIĞI ARTIYOR 

Görüşmede iki ülke arasındaki enerji, ekonomi ve savunma alanındaki işbirliği de ele alınacak. Türkiye’yle Rusya arasında ilişkiler enerjiden ekonomiye, ticaretten savunma sanayiine kadar son yıllarda giderek derinleşirken, Putin ve Erdoğan'ın da görüşme sıklığı artıyor. 27 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen Suriye konulu dörtlü zirvede bir araya gelen iki lider, geçtiğimiz hafta sonu Birinci Dünya Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü vesilesiyle Paris’te düzenlenen anma töreninde kısa bir görüşme yapmıştı. Bugünkü görüşmeyle Erdoğan-Putin son bir ay içinde üçüncü defa bir araya gelmiş olacak. 

SANAYi ÜRETiMiNiN GÜVENCESi OLACAK

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen , 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. TürkAkım, Karadeniz tabanından ilerleyerek Rusya’dan  Türkiye’ye yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. Aktarılacak yıllık 31,5 milyar  metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı, Avrupa’ya aktarılacak. TürkAkım, yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak. Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından TürkAkım  projesi 2019 yılı içinde karadeniz bağlantılarının gerçekleştirilmesiyle tamamlanacak.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİN TEMELİ 

Rusya Enerji Bakanı Novak, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin önemine vurgu yaparak  “Böyle projeler, uzun yıllar boyunca ekonomik alandaki işbirliğimizin temelini oluşturacak” açıklamasında bulundu.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, TürkAkım doğalgaz boru hattının töreni öncesi açıklamalarda bulundu. Son dönemde Türkiye ve Rusya arasında ticaret hacminin arttığını dile getiren Bakan Aleksandr Novak, “İki ülke arasında bu yıl ticaret hacmimiz yüzde 26 arttı” ifadelerini kullandı. 

İKİ ÜLKENİN EN BÜYÜK PROJESİ 

TürkAkım projesinin de iki ülke arasındaki en önemli ve stratejik projelerden biri olduğunu aktaran Novak, “TürkAkım projesi, Türkiye ve Rusya arasındaki en önemli ve stratejik projelerden biri. Böyle projeler, uzun yıllar boyunca ekonomik alandaki işbirliğimizin temelini oluşturacak” dedi. 

RUS TURİST REKORU KIRILACAK 

İki ülke arasında turizm alanında da işbirliğinin arttığına dikkati çeken Novak, “Bu yıl Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısında muhtemelen rekor kıracağız. Geçen yıl yaklaşık 4,7 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti. Bu rakamın 2018'de 6 milyona ulaşmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

YEREL PARANIN PAYI ARTIYOR

Novak, Rusya ve Türkiye arasında ticarette ulusal para birimi kullanımının çok önemli olduğunu belirterek, “Rusya'nın Türkiye’ye ihracatında ulusal para biriminin payı yüzde 12’ye çıkarken, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında bu oran yüzde 40’a ulaştı” açıklamasında bulundu.