Dönüşüm başlıyor

Geri dönüşüm seferberliği, hükümetin dev hamlesiyle daha da büyüyecek. 2019’da belediyeden terminale, AVM’den sanayi bölgesine, üniversiteden otele kadar tüm kurum ve kuruluşlar Sıfır Atık Sistemi'ne geçecek.

Haberin Eklenme Tarihi: 13.11.2018 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 13.11.2018 08:00:00
ABONE OL

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirilen Sıfır Atık uygulamasına ilişkin yönetmelik taslağı görüşe açıldı. 

AYRI AYRI BİRİKİM 

Yönetmelik taslağında Sıfır Atık Sistemi'ne ilişkin, atık oluşumunun önlenmesi, önlemenin mümkün olmaması durumunda atığın en aza indirilmesi, yeniden kullanıma öncelik verilmesi, kaynakların verimli kullanılması, atığın kaynağında ayrı toplanması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüşümü/geri kazanımının sağlanması için Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin kurulması ve Sıfır Atık Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.Buna göre, Sıfır Atık Sistemi'nde kaynakların verimli kullanılmasının yanı sıra atık oluşumunun kaçınılmaz olması durumunda, atıkların kaynağında ayrı biriktirilmesi, geçici depolama alanına taşınması ve geçici depolanması sırasında risk oluşturmayacak, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerin kullanılması öngörülüyor.

TÜM KURUMLAR KAPSAMDA

Taslağın hayata geçmesi halinde belediyelerle alışveriş merkezleri, organize sanayi bölgeleri, bin ve üzerinde çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları, 100'den fazla öğrencisi bulunan eğitim kurumları, 100 üzeri çalışanı olan işyerleri, sanayi kuruluşları, 4 ve 5 yıldızlı otellerle 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşları Sıfır Atık Sistemi'ne geçerek, Sıfır Atık Belgesi alma zorunluluğu getirilecek.

2019'DA BAŞLIYOR 

Taslakta, Sıfır Atık Sistemi'ne geçişe ilişkin planlanan takvime de yer verildi. Buna göre, yönetmelik uygulamaya geçerse, başta belediyeler olmak üzere terminaller (havalimanı, liman, marina, otogar, tren garı), alışveriş merkezleri, organize sanayi bölgeleri, bin ve üzerinde çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları, 100'den fazla öğrencisi olan eğitim kurumları (okullar, üniversiteler, yurtlar), 100'den fazla çalışanı olan işyerleri, sanayi kuruluşları, 4 ve 5 yıldızlı otellerle 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşları 2019'da Sıfır Atık Sistemi'ne geçecek ve Sıfır Atık Belgesi alma zorunluluğu getirilecek.

BELEDİYELERE BÜYÜK SORUMLULUK

Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ni uygulayan büyükşehir ilçe belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri atıkların toplanması veya toplattırılmasından ve bu doğrultuda toplama altyapısının oluşturulmasından sorumlu tutulacak. Belediyelere, her 250 bin nüfusa bir adet olacak şekilde birinci sınıf atık getirme merkezi kurma şartı konulacak. Çevre Bakanı Murat Kurum,  “Artık belediyelerimizin sadece evsel atıkları toplaması ve düzenli depolaması yetmez. Belediyelerimizin kağıt-karton, plastik, metal cam gibi geri kazanılabilir atıklar için ayrı bir toplama sistemi kurmaları gerekmektedir” dedi. 

HER SOKAĞA CAM KUMBARASI 

Belediyelerce sokaklara, caddelere de ihtiyaca göre atık cam kumbaraları yerleştirilecek. Konutlardan atıkların toplanması veya toplattırılması için gerekli poşet veya ekipman da temin edilecek.Belediyeler ayrıca atık pil, bitkisel atık yağ, atık elektrikli ve elektronik eşyayla diğer atıkların atık üreticisi tarafından toplama noktalarına, Atık Getirme merkezlerine veya çevre lisanslı atık işleme tesislerine gönderilmesi hususunda gerekli bilgilendirmeleri yapacak.